Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Θα ανοίξει την Παθολογική του Νοσοκομείου Άμφισσας και θα λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Ιτέας ο Κωστοπαναγιώτου...;;







   



 


    Την  Παρασκευή 12/02/2016 και ώρα 14:00 πραγματοποιήθηκε η 4η ανάγνωση του σ/ν του Υπ. Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» στις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής, όπου και ψηφίστηκε επί της αρχής και εισέρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 17/02/2016. 
   Το σ/ν αυτό έρχεται να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας δεκαετίες τώρα. Οι ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία των μονάδων υγείας της χώρας βρίσκονται στο κεφάλαιο Ε στις σελίδες 126 έως 156. (http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=b4974410-4952-40aa-8b37-a56f0017e8b8) Συγκεκριμένα: 

  1) Γιατροί που επιθυμούν την παραμονή τους σε κενή οργανική θέση στο νοσοκομείο που ήδη υπηρετούν με απόσπαση, θα το ζητούν με μια απλή αίτηση (Άρθρο 62, §2, σελ.135). Με την ρύθμιση αυτή λύνεται το πρόβλημα της μετακίνησης της Νεφρολόγου στην Μ.Τ.Ν. του Γ.Ν. Άμφισσας.

   2) Γιατροί που επιθυμούν την μετακίνησή τους σε κάποιο νοσοκομείο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί άγονο (όπως χαρακτηρίστηκε το Γ.Ν. Άμφισσας το καλοκαίρι του ’15), θα λαμβάνουν επιπλέον κίνητρα των οικονομικών (Άρθρο 66, §5, σελ.136-137), όπως αυτό της 5πλούν αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους (Άρθρο 66, §1, σελ.136). Με την ρύθμιση αυτή δίνεται άμεσα λύση στο πρόβλημα των κλειστών κλινικών, όπως της παθολογικής. 

  3) Αν παρόλα αυτά δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις, τότε και πάλι δίνεται λύση με αυτό το σ/ν, αρχικά με την παράταση της θητείας των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου που ήδη υπηρετούν (Άρθρο 66, §2, σελ.136) και αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό, από άλλους, εντός της ίδιας Υ.Π.Ε.. 

  4) Επιπλέον, για να αποφευχθεί και να προληφθεί στο μέλλον η δημιουργία νέων κενών θέσεων, δίνεται με αυτό το σ/ν η δυνατότητα προκήρυξης κάλυψής τους, 5 μήνες πριν την λήξη θητείας των υπηρετούντων ιατρών σε αυτές, και όχι αφού δημιουργηθεί το κενό, όπως γινόταν μέχρι τώρα. (Άρθρο 67, §6α, σελ.137) 

 5) Μια σημαντική ρύθμιση, που αφορά τους προϋπολογισμούς των μονάδων υγείας, βρίσκεται στην τελευταία πρόταση του κεφαλαίου Ε, όπου αναφέρεται στην δυνατότητα του Διοικητή της ΔΥΠε να εκδίδει την απόφαση κατανομής ή ανακατανομής των εγκεκριμένων πιστώσεων μεταξύ των Νοσοκομείων εποπτείας του. (Άρθρο 104, §8, σελ.15

6) Ρύθμιση που λύνει τις τυχόν καθυστερήσεις των εγκρίσεων από το Υπ. Υγείας των τροποποιήσεων των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων. 

    Όσον αφορά, λοιπόν, στο Μόνιμο Ιατρικό Προσωπικό του Γ.Ν. Άμφισσας και συγκεκριμένα τους Παθολόγους, αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας, ένας βρίσκεται σε άδεια μέχρι το καλοκαίρι όπου και θα επιστρέψει στην θέση του, και για την μια κενή θέση που μένει έχει ήδη εγκριθεί η προκήρυξη για την κάλυψή της, μαζί με μία Καρδιολόγου. 

   Παρόλα αυτά, έχει ζητηθεί από τον Βουλευτή η τροποποίηση των οργανικών θέσεων των Παθολόγων από τρεις σε τέσσερις.
  Έτσι, με το άνοιγμα της Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Άμφισσας θα δοθεί και η δυνατότητα στο Κ.Υ. Ιτέας να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση. 
  Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη του Ορθοπεδικού Χειρουργού από το Γ.Ν. Λειβαδιάς, η οποία εκκρεμούσε από το 2011. 
 Τέλος, αποδέχθηκε τον διορισμό του και ο μόνιμος Οδοντίατρος στο Κ.Υ. Λιδωρικίου. 

    Όσον αφορά στους Επικουρικούς Ιατρούς, το πρόβλημα δεν είναι η μη προκήρυξη των κενών θέσεων, αλλά η μη αποδοχή των διορισμών από τους ίδιους τους Γιατρούς. 

  Το προηγούμενο διάστημα είχαν ήδη εγκριθεί και δοθεί στην δημοσιότητα μέσω της Διαύγειας οι διορισμοί δύο Παθολόγων και ενός Καρδιολόγου για το Γ.Ν. Άμφισσας, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν οι ίδιοι τον διορισμό τους. 

   Με την ψήφιση αυτού του σ/ν και με τα κίνητρα που αυτό δίνει, οικονομικά και εις 5πλούν αναγνώριση θητείας, αυτή η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει.

   Όσων αφορά τους Ιατρούς Υπαίθρου, 14 υπηρετούν ήδη στα ΚΥ του νομού, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί με την νέα προκήρυξη κενών και κενούμενων θέσεων για την κάλυψή τους από Γενικούς Ιατρούς, Ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου και Ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου με θητεία, από τις 29/01/2016...
 που δημοσιοποιείται στο:
  http://www.ygeianet.gr/images/site/1504/50228_large/prokhryjh_1os_2016__2_.pdf

Ηλίας Κωστοπαναγιώτου 
Βουλευτής Φωκίδας

2 σχόλια:

  1. Βάλτε μια τάξη επιτέλους στο θέμα της ΥΓΕΙΑΣ!!! Μην σπρώχντετε τον κόσμο στα ιδιωτικά ιατρεία και κέντρα. Και συντομεύσετε τον χρόνο αναμονής στα ραντεβού επιτέλους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 8a vali siga siga min viazeste kai an den vali 8a valoyn h alli poy 8a er8oyn o mpontoygalos! h mpananas h ekini h omorfoyla apo tin kira e kapoios 8a vali min viazeste

    ΑπάντησηΔιαγραφή