Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Εργατική καταγγελία στο έργο της αποχέτευσης Κίρρας για τους απλήρωτους συμβασιούχους...!

Συνδικάτο Οικοδόμων
 και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Φωκίδας


                                                                                                       Άμφισσα 3 Οκτωβρίου 2015 

                                Ανακοίνωση-Καταγγελία 


   Το Συνδικάτο Οικοδομών και συναφών επαγγελμάτων Νομού Φωκίδας καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης σχετικά με την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών εργατοτεχνιτών που εργάζονταν με 12μηνη σύμβαση εργασίας στο έργο της Αποχέτευση Κίρρας στην Ιτέα, με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

       Οι 3 εργατοτεχνίτες του συγκεκριμένου έργου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5 μηνών σαν άμεσο μέτρο αντίδρασης προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 9 Ιουνίου 2015 μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2015 (ημερομηνία λήξης της σύμβασης που είχαν υπογράψει).
    Αν και τα δεδουλευμένα μέχρι και την ημέρα έναρξης της επίσχεσης εργασίας καταβλήθηκαν με καθυστέρηση (μετά την λήξη της σύμβασης), ωστόσο τα ημερομίσθια και τα αντίστοιχα ένσημα της διάρκειας της επίσχεσης εργασίας δεν έχουν ακόμα καταβληθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν έστω το πενιχρό επίδομα ανεργίας λόγω της συγκεκριμένης εκκρεμότητας. 

    Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκαλεί η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία δεν έχει προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη μήνυση κατά του εργοδότη, ενώ στο δελτίο εργατικής διαφοράς που συνέταξε η υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας δεν κατέγραψε όπως είχε υποχρέωση το ποσό της οφειλής προς τους εργαζομένους. 

   Αντιθέτως τους συνέστησε να προσφύγουν δικαστικώς, καλώντας τους επί της ουσίας να επωμιστούν το οικονομικό βάρος δικαστικών εξόδων που δεν μπορούν ούτως ή άλλως να ανταπεξέλθουν. 
 Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ το οποίο όπως φαίνεται «δεν πληρώνει».

    Είναι συχνό το φαινόμενο σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού που χρηματοδοτούνται με αυτόν τον τρόπο ανά τη χωρά, να μένουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι για πολλούς μήνες ενώ τα εργασιακά τους δικαιώματα να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. 
 Το αποτέλεσμα είναι οι συμβασιούχοι να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις Εφορίες Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού όταν απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους ενώ την ίδια ώρα οι οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών τους να τρέχουν και να συσσωρεύονται δημιουργώντας ασφυκτική θηλιά στο λαιμό τους. 

Απαιτούμε: 

   Εδώ και τώρα να δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας σαφής δέσμευση για την άμεση καταβολή των οφειλών. 

                                              το Διοικητικό Συμβούλιο

4 σχόλια:

  1. Eπίσης το Αρδευτικό έργο ελαιώνα άμφισσας που πραγματοποιείται απο το υπουργειο αναπτυξης και την εφορεια αρχαιοτητων φωκιδος εχει απληρωτους πανω απο 15 εργαζομενους απο τον Μαρτιο του 2015. Εδω και 6 μηνες πανω απο 15 εργαζομενοι στο εργο αυτο ειναι απληρωτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεινοι οι αρχαιολογοι που καθονταν ολη μερα κατω από μια ομπρελα με κανα δυο εργατες πληρωνονται κανονικα;Αναθεμα αν οι εργατες αυτοι εβγαζαν και μια φτυαρια χωμα την ημερα.Οπως δουλευαν ολοι αυτοι οι χασομέρηδες ετσι πληρωνονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αρχίσουν οι εργάτες της αρχαιολογικής να βγάζουν χώμα με το φτυάρι, τότε αντί να βγάζουν αρχαία θα βγάζουν σαλάτες αγαλμάτων με τριμμένους αμφορείς για γαρνίρισμα. Ή ακόμα καλύτερα να βάλουμε εκσκαφέα να σκάψει να γίνει ακόμα πιο γρήγορα. Θα έχουν και πολλή δουλειά μετά οι αρχαιολόγοι με μπόλικη κόλλα να τα ξανακολλήσουν. Δυστυχώς που ήταν εντός πόλεως και δεν μπορούσαν να ανοίξουν τρύπες με εκρηκτικά. Ακόμα πιο γρήγορα. Βέβαια τα αρχαία θα τα παίρναμε σε μορφή Παλμύρας μετά την επέλαση των τζιχαντιστών, αλλά θα είχε γίνει δουλειά.

      Διαγραφή
    2. Εξυπνάδες.Αντε βρειτε τεμπελόσκυλα έναν πολιτη που δε σχολιασε το προκλητικο καθησιο σας με ένα καφε στο χερι ολοι 5 ωρες και μετα μιληστε για δεδουλευμένα.Αν δουλευατε σε ιδιωτικη επιχειρηση ουτε 48 ωρες δεν θα λαιζοσασταν .Καιρος να κανετε γυμναστικη γιατι πιαστηκατε.

      Διαγραφή