Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ασπασία Μανδρέκα: στο Πρόγραμμα Αρωγής και Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων εντάσσεται η Φωκίδα!



Ασπασία Π. Μανδρέκα                                      Άμφισσα,30 Αυγούστου 2013
Βουλευτής Νομού Φωκίδας
Γραφείο Τύπου 
                                                        
 
                                  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ


Μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε την 7η Αυγούστου 2013 με επίκεντρο την περιοχή της Αμφίκλειας του Νομού Φθιώτιδας και συνεχίστηκε έως και την 20η Αυγούστου, από την οποία επλήγησαν και Τοπικές Κοινότητες του Νομού Φωκίδας, η Βουλευτής του Νομού, κ. Ασπασία Μανδρέκα, συνεργάστηκε στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων, (ΥΑΣ), και το συναρμόδιο φορέα, Οργανισμό Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Περιοχών, (ΟΑΣΠ), κλιμάκια των οποίων επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές.
Η επίσκεψη των κλιμακίων είχε στόχο τον έλεγχο των ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα αλλά και την ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων και κατοίκων της περιοχής, για τα μέτρα που δύναται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.
Η Βουλευτής, λοιπόν, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία είναι σε θέση να ενημερώσει τους συμπολίτες μας ότι στο Πρόγραμμα για την Αρωγή και Αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων του Νομού Φθιώτιδας εντάσσονται και οι εξής πληγείσες από το σεισμό Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δελφών:

1. Πολυδρόσσου,
2. Γραβιάς,
3. Καστελλίων,
4. Λιλαίας, και
5. Μαριολάτας.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, δε, των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Ανάπτυξης, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές, καθορίζονται τα μέτρα πιστωτικής διευκόλυνσης, καθώς και άλλες λεπτομέρειες, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται τις επόμενες μέρες η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, (ΦΕΚ), και η ανάρτησή της στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του Υπουργείου.

Ειδικότερα, στην Απόφαση ορίζεται ότι:
Η Χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την ανακατασκευή ή επισκευή πληγέντων κτισμάτων ανάλογα με το χαρακτηρισμό τους.
          Ο τρόπος υποβολής των σχετικών αιτήσεων, (εντός προθεσμίας 1 έτους).
Η Στεγαστική Συνδρομή αποτελείται κατά 40% από Δωρεάν Κρατική Αρωγή, (Δ.Κ.Α.), και κατά 60% από Άτοκο Δάνειο, (Α.Δ.).
Η Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος και της χρήσης του και οι τιμές ανά τ.μ. είναι οι παρακάτω:
Κατοικίες:
600 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.
Επαγγελματικοί χώροι & Δημόσια κτίρια
300 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. (σε περίπτωση κατεδαφιστέου άνω των 150 τ.μ. χορηγείται για κάθε 150 τ.μ. του κτίσματος μέχρι 120 τ.μ.)
Ιεροί Ναοί:
500 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Διατηρητέα
600 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Αγροικίες- Αποθήκες
150 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.
Η Στεγαστική Συνδρομή για επισκευή υπολογίζεται βάσει των βλαβών που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο της Υπηρεσίας με ανώτερα όρια Σ.Σ.:
350 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων.
150 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων.
Επιπλέον, θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, με ποσό από € 200 έως € 300, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές..
          Επιπρόσθετα, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, πριν την ένταξη στο πρόγραμμα αρωγής των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δελφών που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης-8-2013 από το σεισμό με επίκεντρο την Αμφίκλεια, είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων ότι τα μέτρα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων του Νομού Φθιώτιδας θα εφαρμοσθούν σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς στο παρελθόν και τα μέτρα αποκατάστασης εκκρεμούσαν ως σήμερα. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές είναι και οι περιοχές του Νομού Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τους σεισμούς της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010.
          Συγκεκριμένα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οι εξής περιοχές του Δήμου Δωρίδας:

  1. από τη Δ.Ε Τολοφώνας εντάσσεται η Τ.Κ Πανόρμου, και
  2. από τη Δ.Ε Βαρδουσίων εντάσσεται η Τ.Κ Κροκυλείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου