Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Απόψε στις 7 στο τοπικό Συμβούλιο Δελφών η συζήτηση για τις χρήσεις γης των ΖΟΕ!!....



  * Λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, στην συγκεκριμένη ανάρτηση δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε σχόλια. Ζητάμε την κατανόησή σας! Ευχαριστούμε. 


Νίκος Κοντογιάννης
 Πρόεδρος Δελφών
 
  
 Απόψε στις 7 το απόγευμα συζητούνται στο Συμβούλιο Δελφών οι χρήσεις γης του Δελφικού Τοπίου. Δεδομένου ότι οι Δελφοί είναι  ο ομφαλός των Ζωνών οικιστικού Ελέγχου και η αιτία δημιουργίας τους, δημοσιεύουμε την Εισήγηση του Προέδρου της Δ.Κ. Δελφών, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.



Εισήγηση 


ΘΕΜΑ: Προτάσεις  χρήσεων γης εντός της Ζώνης Α και Β του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών της  Δημοτικής Ενότητας Δελφών  

                                                                                                Δελφοί : 12/11/2012

Αγαπητοί συνάδελφοι,


  Επιτρέψτε μου να ξεκι
νήσω την συζήτηση μας κάνοντας  μια ιστορική αναδρομή στο θέμα :






Η πρώτη απόφαση το 1981 στο ΦΕΚ. 551/τ.β./15-09-1981 , αφού αναφέρει στοιχεία της μοναδικότητας της περιοχής μας, αποφασίζει : Κηρύσσει την ευρύτερη περιοχή Δελφών όπως οριοθετείται στο συνημμένο χάρτη, ως προστατευτέα », στην παράγραφο   ζ΄ όμως αναφέρει :
Το γεγονός ότι η προστασία της ευρύτερης περιοχής των Δελφών πρέπει να συνδυασθεί με την λήψη των μέτρων εκείνων που απαιτούνται  για την αναγκαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής σύμφωνα με τις απαιτήσεις και την ιδιομορφία των τοπικών αναγκών.
Με το 417/Τ.Δ./5-9-85 Προεδρικό Διάταγμα ,
καθορίζεται ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου η προστατευόμενη περιοχή των Δελφών και καθορίζονται για τις εκτός σχεδίου πόλεως οι χρήσεις και οι όροι δόμησης σε αυτές.
        Στις  27/03/91 στο ΦΕΚ259/Δ/91 με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, προστίθενται κάποιες περιοχές και γίνονται αλλαγές στα στοιχεία του Π.Δ. του 1985 για την αδόμητη ζώνη Α΄,  αναφέρει δε  ότι η ζώνη Β΄ (που περιβάλει την ζώνη Α) παραμένει όπως ήταν .
Στις 04-06-1991με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/ Φ10/    25153/1266 , ο Υπουργός Πολιτισμού , προτείνει αναλυτικά επιμέρους ζώνες της ζώνης Β΄, χρήσεις και όρους δόμησης.

 Από το σημείο αυτό και μετά ξεκάνει μια ακόμα νεοελληνική φαρσοκωμωδία στην πλάτη όλων μας.  Ο Υπουργός Πολιτισμού «προτείνει», αλλά αρμόδιος να αποφασίσει τελικά, είναι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος ποτέ δεν επικύρωσε τις προτάσεις αυτές. Όλα αυτά τα χρόνια, η Πολεοδομία δεν αναγνώριζε το Δ. Τ. αλλά και δεν εξέδιδε άδειες αν δεν είχε, το τυπικό σύμφωνα με τον Νόμο, «χαρτί» από την Αρχαιολογία.

 Όμως το σημαντικό είναι ότι ο καθορισμός των  ΖΟΕ ήταν άκυρος. Η απόφαση του 1991 επί Μπενάκη δεν ελήφθη νόμιμα, διότι ο Νόμος απαιτούσε τότε κοινή υπουργική απόφαση και όχι απόφαση του ΥΠΠΟ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εφαρμόζεται ντε φάκτο  το καθεστώς δόμησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση,  όμως στην συνέχεια  μετά από την δημοσίευση του Ν. 3028 του 2002 κρίθηκε ότι δεν ισχύουν οι ΖΟΕ όπως είχαν οριστεί και για οποιαδήποτε εργασία εντός του Δελφικού Τοπίου έπρεπε να γνωμοδοτήσει η τοπική Ι ΄Εφορία και να αποφασίσει το ΚΑΣ. 

Στις  10/04/2007 , με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/ Φ43/16921/ 835  ο υπουργός κ. Βουλγαράκης, επικυρώνει την σύγχρονη αποτύπωση με συντεταγμένες της περιμέτρου του Δελφικού Τοπίου.

Τέλος στις 2 Μαΐου 2012 δημοσιεύεται το  ΦΕΚ 147 όπου περιλαμβάνετε και η υπ αριθμ.ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/35829/1801 απόφαση του Υπ. Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, σχετικά με την Έγκριση ανακαθορισμού των ορίων των Ζωνών Α και Β Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.

Όπως προανέφερα το ΦΕΚ του 1981 ήταν σαφές: «…η προστασία της ευρύτερης περιοχής Δελφών πρέπει να συνδυασθεί με την λήψη των μέτρων εκείνων που απαιτούνται  για την αναγκαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής σύμφωνα με τις απαιτήσεις και την ιδιομορφία των τοπικών αναγκών…». Εδώ συνέβη το αντίθετο. Συρρίκνωση  της οικονομίας, φτώχεια, εγκατάλειψη.

Όλα αυτά τα χρόνια  χτίσθηκε,  μέρα με την μέρα, ο μύθος των  ζωνών του Δελφικού τοπίου, όπου το ρόλο του κακού, είχε πάντα είτε η τοπική εφορεία, που απλά εφάρμοζε τον νόμο, είτε  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) . Το ΚΑΣ έφταιγε για όλα.  Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι το ΚΑΣ δεν έχει δικές του Υπηρεσίες να εκπονεί μελέτες προτάσεων μετατροπής προστατευόμενων περιοχών. Δεν είναι καν Υπηρεσία. Διακεκριμένοι  καθηγητές, αρχαιολόγοι , νομικοί, αρχιτέκτονες κλπ από διάφορες υπηρεσίες και σχολές, μετέχουν στο συμβούλιο και απαντούν σε συγκεκριμένες προτάσεις.

 Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ποτέ ως σήμερα ο Δήμος Δελφών  δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση με Τοπογραφικά, όρια προτεινόμενων ζωνών, με συγκεκριμένες προτεινόμενες χρήσεις γης  και όρους,  προκειμένου να απαντήσουν. Στη Κνωσό της Κρήτης σε παρόμοια περίπτωση το ΚΑΣ ενέκρινε τροποποίηση μετά από πρόταση των τοπικών αρχών.

 Όλα αυτά τα χρόνια όμορος δήμος, που βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή τόσο  με το Μουσείο όσο και τον αρχαιολογικό χώρο, εξαιρέθηκε από το Δελφικό τοπίο και έτυχε προνομιακής μεταχείρισης από την κεντρική εξουσία με τα γνωστά  αποτελέσματα στην ανάπτυξη του. Όμως οι κάτοικοι στην περιοχή αυτή έχουν μάθει να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, σε αντίθεση με εμάς που χωρίς αγώνες αποδεχτήκαμε την μοίρα μας, με τα γνωστά καταστρεπτικά για τον τόπο αποτελέσματα.

  Η πόλη των Δελφών καθημερινά ερημώνει, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι νέοι μας αναζητούν δουλειά σε άλλες πόλεις ή ακόμα και στο εξωτερικό και στο στόμα όλων μας έρχεται μια και μόνο λέξη, ΓΙΑΤΙ;
Μήπως τελικά κάποιοι αποφάσισαν, χρόνια πριν, ότι η πόλη αυτή πρέπει να σβήσει από το χάρτη και στην περιοχή να παραμείνει μόνο το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος;  Είναι πολύ πιθανό.

 Το ζητούμενο όμως δεν είναι τι δεν κάναμε αλλά τι πρέπει να κάνουμε,  προκειμένου να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να ξαναβάλουμε την πόλη μας σε τροχιά ανάπτυξης, η λύση πρέπει να  είναι καθαρά πολιτική, για το λόγο αυτό προτείνω στο συμβούλιο της Δημοτικής μας Κοινότητας  τα παρακάτω, τα οποία θα αποτελέσουν την πρώτη μορφή αντίδρασης και από τα αποτελέσματα των οποίων θα αποφασίσουμε τις όποιες μελλοντικές μας  δράσεις:

1ον.  Να ενημερώσουμε με επιστολή μας τόσο τον Πρωθυπουργό της χώρας όσο και τον Υπουργό Πολιτισμού, για την αθέτηση από την πλευρά της πολιτείας, τήρησης και  υλοποίησης των αποφάσεων που προβλέπονται στο ΦΕΚ. 551/τ.β./15-09-1981

2ον.  Να ενημερώσουμε με επιστολή μας την  Βουλευτή του νομού.

3ον.  Να ενημερώσουμε το σύνολο των πολιτικών  κομμάτων  προκειμένου  να προβούν σε επερωτήσεις.  

4ο.  Να κατατεθεί στο Κ.Α.Σ, μετά από δημόσια διαβούλευση που θα οριστεί από το τοπικό μας συμβούλιο, τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες , όρια προτεινόμενων ζωνών, με συγκεκριμένες προτεινόμενες χρήσεις γης  και όρους,  προκειμένου να μας  απαντήσουν. Είναι αδιανόητο περιοχές όπως η Λάκα, τα Καλάνια, η Αγ. Τριάδα, το Κρόκι και άλλες οι οποίες δεν έχουν καμία οπτική επαφή με το Δελφικό τοπίο να διέπονται από το παραπάνω καθεστώς απαγόρευσης.


 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι επιτακτική η  ανάγκη λήψης όλων των μέτρων εκείνων που προαπαιτούνται  για την αποφασιστική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας, όπως προβλέπει το ΦΕΚ του 1981, το  οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε από την κεντρική εξουσία αλλά δυστυχώς ξεχάσαμε να το απαιτήσουμε και εμείς.

Χαρακτηριστικά αναφέρω, την απόδοση μέρους των εσόδων από τα εισιτήρια στην Δ.Κ. Δελφών, την δεσμευτική για τις προσλήψεις εντοπιότητα, όπως και την επιβεβλημένη σύνθετη ανάπτυξη με την δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος αρχαιολογίας, τμήματος συντηρητών αρχαιοτήτων κλπ. που θα τόνωναν την τοπική κοινωνία   και θα δημιουργούσαν συνθήκες ανάπτυξης του τόπου.

  Καλώ όλους τους πολίτες της πόλης, ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη αυτή, που αποτελεί  την ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε έναντι των παιδιών μας,  γιατί οι μόνες μάχες που σίγουρα χάθηκαν είναι αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ και δυστυχώς εμείς  μέχρι σήμερα δεν δώσαμε καμία.  
                                                                        
                                                       
                                                  

                                                         Ο Πρόεδρος της Δ.Κ Δελφών
                                                           
                                                             Νικόλαος   Κοντογιάννης

2 σχόλια:

  1. βλεπω την ομοφωνη αποφαση του ν.σ επι εποχης καραχαλιου,με συγκεκριμενες προτασεις για χρησεις γης και ζωνες εντος της ζοε,τις ξεχασατε..αλλο εαν δεν τις διεκδικησε κανενας στην συνεχεια..αλλα εχουμε μαθει καθε τρεις και λιγο να λεμε προτασεις και προτασεις..και μετα αφου τρωμε πορτα,πανε στο καδο και αντε παλι απο την αρχη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αναρτώνται σχόλια σε αυτή την ανάρτηση. Στείλτε τα σε άλλο θέμα. Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή