Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σοβαρές καταγγελίες με πραγματογνωμοσύνη για το υδροηλεκτρικό έργο στον Κόκκινο



ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με την υπ' αριθμ. 2253/2010 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, διατυπωθείσα στα πλαίσια του Ν.3851/2010 και του Ν.3468/2006 και του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΦΕΚ Β' 448/03-04-2007), χορηγήθηκε στην εταιρεία «D.M.G. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.» με δ.τ. «D.M.G. Ε.Π.Ε.» με έδρα την Αθήνα, όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 1,95 ΜW, στη θέση «Παναγιά επί του Ποταμού Κόκκινου» των Δήμων Λιδορικίου και Βαρδουσίων, του Νομού ΦωκίδοςΗ άδεια ισχύει για 25 έτη με δυνατότητα παράτασης και η παραγόμενη ενέργεια θα διατίθεται αποκλειστικά στο εθνικό σύστημα μετά από σύμβαση που θα συνάψει ο παραγωγός με το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ:
«Δημιουργία υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Κόκκινο από την
D.M.G. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.»


Η πραγματογνωμοσύνη συντάχτηκε από τον Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο Βλάχο Ανδρέα, Διδάκτορα του Παν. Πατρών και τ. εκ. Επίκ. Καθηγητή ΤΕΙ Καρπενησίου στο τμήμα Τεχν. Δασοπονίας & Περιβάλλοντος:  

απόσπασμα- 

   Συντρέχουν όμως κίνδυνοι για την ασφάλεια του έργου του φράγματος, καθώς ο χείμαρρος «Κόκκινος» στο σημείο αυτό διέρχεται με μεγάλη ταχύτητα, εξαιτίας των ισχυρών κλίσεων και επιπλέον της στενής κοίτης άνωθεν του εν λόγω σημείου. Η κοίτη σε ολόκληρο το μήκος του Κόκκινου, από το σημείο αυτό έως και 4 με 5 χιλιόμετρα κατάντη, αποτελείται από μεγάλον αριθμό διάσπαρτων ασβεστολιθικών μονόλιθων, μεγάλης (>2μ) και μεσαίας (>0,5μ) διαμέτρου, που η χειμαρρική δράση έχει



διασπείρει κατά μήκος της κοίτης. Αυτό αποτελεί απόδειξη του μεγέθους της χειμαρρικής ροής, που φαίνεται να απειλεί εν τέλει πολλά περισσότερα από το ίδιο το φράγμα στην περιοχή του «Κόκκινου».
Στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας της παράσυρσης των ογκολίθων από την έντονα χειμαρρώδη ροή, είναι προφανές ότι - για να μην απειληθεί το φράγμα και όλη η εγκατάσταση της υδροληψίας – θα πρέπει να δημιουργηθεί στα ανάντη φράγμα με πρόφραγμα, για την συγκράτηση των μεγάλων και μεσαίας διαμέτρου λίθων. Αυτό
θα προκαλέσει (για όσους γνωρίζουν υδρολογία) μια σειρά από συνεχή διαδοχικά φράγματα προς τα ανάντη της θέσης της υδροληψίας, εξαιτίας της πλήρωσής τους από τα χονδρά φερτά υλικά . Εκτιμούμε ότι τελικά θα χρειαστεί να κατασκευαστούν, για
την διασφάλιση της επένδυσης, πάνω από τρία ή τέσσερα τέτοια φράγματα (ώστε να επιτευχθεί κλίση αντιστάθμισης). Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η βατότητα στην ορεινή αυτή θέση των 944 μέτρων είναι εξαιρετικά περιορισμένη για τους ανθρώπους, αλλά
και για μεγάλα ζώα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα απαιτηθεί επέμβαση μεγάλης κλίμακας για διάνοιξη πρόχειρων δασικών οδών για την διέλευση των βαρέων μηχανημάτων εκσκαφής και διαμόρφωσης.
Επιπλέον με δεδομένο, ότι ούτως ή άλλως θα απαιτηθούν και περισσότερα φράγματα στα ανάντη της υδροληψίας, όπως αναφέραμε, οι επεμβάσεις στην κοίτη και στα εξαιρετικά απότομα πρανή της κοίτης θα πρέπει να θεωρηθούν εξαιρετικά επικίνδυνες για την σταθερότητα της κοίτης.
 Οπωσδήποτε θα απαιτηθούν έργα στερέωσης και τοίχοι αντιστήριξης σε μεγάλο μήκος, για την εξασφάλιση των πρανών . Προσθέτουμε ακόμα ότι και για την
τοποθέτηση του αγωγού παραπλεύρως του ρεύματος επίσης απαιτούνται έργα στερέωσης, τα οποία θα πρέπει να προστεθούν στον προϋπολογισμό του έργου.
Το κόστος τέτοιων έργων δεν δικαιολογείται από μια τέτοιου είδους μικρή επένδυση και θα πρέπει να θεωρηθεί προφανές ότι τέτοιου ύψους έξοδα θα καθιστούσαν την επένδυση μη βιώσιμη.
Από την άλλη αν τα ανωτέρω κριθούν μη αναγκαία για την εκτέλεση των
εργασιών, η ασφάλεια της πλαγιάς στην οποία βρίσκεται διασπαρμένο ολόκληρο το χωριό τίθεται σε υψηλό και άμεσο κίνδυνο ολίσθησης. Κινδυνεύει δηλαδή να ολισθήσει ολόκληρη η πλαγιά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, λόγω του γεωλογικού υπόβαθρου από πλευράς
σύστασης, αλλά και εξ αιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής του Δάφνου (ισχυρές κλίσεις με σαθρό γαιώδες υπόβαθρο) .



                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ και ΦΟΡΕΩΝ ΔΑΦΝΟΥ 


Οι κάτοικοι του Δάφνου  Δωρίδας, καθώς και οι απανταχού Δαφναίοι, πληροφορηθήκαμε ανεπίσημα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Αυγούστου 2012 ότι έχει κατατεθεί πρόταση κατασκευής υδροηλεκτρικού έργου με φράγμα, εξαμμωτή και αγωγό στο ποτάμι του χωριού μας, τον Κόκκινο,  με επενδυτή την εταιρεία «D.M.G. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.», πρόταση η οποία πρόκειται να συζητηθεί στον Δήμο Δωρίδας και κατόπιν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε να προχωρήσει προς έγκριση.
Στις 18 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Δάφνου, όπου ομόφωνα εκφράστηκε η αντίρρησή μας στην κατασκευή του έργου αυτού και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η κατασκευή του, προς τούτο δε συντάχθηκε σχετικό Πρακτικό.  Το Πρακτικό συνοδεύει κατάλογος 216 υπογραφών  κατοίκων του Δάφνου κατά του έργου. Τα παραπάνω κατατέθηκαν ήδη στον Δήμο Δωρίδας με αρ. πρωτοκόλλου 11067/ 23-08-2012.
Ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του χωριού μας και, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Τσιλίκη και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Θανάση Κοκμωτό  και Γιώργο Γκόλφη,  επισκέφτηκε τη θέση όπου προτείνεται να κατασκευαστεί το προαναφερθέν έργο, στις 21 Αυγούστου 2012, για να διαμορφώσει  ιδία γνώμη και αντίληψη ως προς το θέμα
Στις 27 Αυγούστου 2012 εκπρόσωποι του επενδυτή με τον κ. Γκόλφη ήρθαν στο χωριό και εξήγησαν τις θέσεις τους, τονίζοντας ότι θα κοπούν αιωνόβια δέντρα για τις ανάγκες του έργου, θα μπουν  στο εργοτάξιο ερπυστριοφόρα μηχανήματα, τα οποία χρειάζονται πλάτος εργασίας τουλάχιστον 6 μέτρων και θα χρησιμοποιηθούν κρουστικά μηχανήματα για τις ανάγκες της κατασκευής. Η άμεση αντίδραση των κατοίκων υπήρξε πολύ έντονη. Απορρίφτηκαν προφορικά όλες οι προτεινόμενες θέσεις υδρομάστευσης και το όλο έργο.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 έγινε αυτοψία του χώρου από την κα Γεωργία Μητσιάνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος  της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, παρουσία εκπροσώπων του επενδυτή, του εκπροσώπου  της Τοπικής Κοινότητας Δάφνου  κ. Θανάση Διαμαντή, του Προέδρου της Ένωσης των Δαφναίων Δωρίδας  κ. Γιώργου Ασφή , του Δασολόγου- Περιβαλλοντολόγου, εκ μέρους της Ένωσης,  κ. Ανδρέα Βλάχου και των μελών της Ένωσης Δαφναίων κ. Γιώργου Παδουβά, Πολιτικού Μηχανικού, και της κας Μαρίας Θεοχαροπούλου.
Ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ανδρέας Βλάχος εκπόνησε μελέτη για το υπόψη έργο κατ’ εντολή μας, τα συμπεράσματα της οποίας είναι πραγματικά καταλυτικά.

Προσκομίσαμε στον Δήμο Δωρίδας , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας

1. Πρακτικό Λαϊκής Συνέλευσης της Τοπικής Κοινότητας ΔάφνουΔωρίδας

2. Κατάλογο 216 υπογραφών διαμαρτυρίας των κατοίκων Δάφνου

3.  Πραγματογνωμοσύνη του DrANΔΡΕΑ ΒΛΑΧΟΥ MSc. ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥ
Για το έργο «Δημιουργία Υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Κόκκινο από τηνD.M.G. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ»
Συνοδεύεται από το Βιογραφικό Σημείωμα του Πραγματογνώμονα
4. Παρατηρήσεις των:
DrANΔΡΕΑ ΒΛΑΧΟΥ
MSc. ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥ
και  ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΖΑΝΤΕΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ       ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
Σχετικά με τα υδρολογικά στοιχεία που παρατίθενται στη μελέτη για το έργο «Δημιουργία Υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Κόκκινο από την D.M.G. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣΛΥΣΕΙΣ»
5. Υπόμνημα της Ένωσης Δαφναίων
6. Φωτογραφίες με τα έργα της Ένωσης Δαφναίων  το 2010 στο ποτάμι


Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε εντελώς αντίθετοι και ζητούμε από τον Δήμο Δωρίδας , την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας να μην εγκρίνουν  την πρόταση κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου της εταιρείας D.M.G. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ε.Π.Ε. στο χωριό μας γιατί όπως συνάγεται από τα παραπάνω έγγραφα αυτό θα προκαλέσει:

1. Επιδείνωση  της υπάρχουσας διάβρωσης των εδαφών στην κοιλάδα του Κόκκινου και αυξημένο κίνδυνο γαιολίσθησης
2. Καταστροφή στην πολιτιστική μας κληρονομιά γιατί κατά μήκος του ποταμού στα επιλεγμένα σημεία υδροληψίας που προτείνει η μελέτη, έχουν αναδειχθεί  παλιά κτίσματα  ( με έργα της Ένωσης Δαφναίων το 2010 και χρήματα των απανταχού Δαφναίων) με σκοπό την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας, τα οποία μοιραία θα πληγούν από την επένδυση της εταιρείας D.M.GENEΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.
3. Καταστροφή, σε περιοχή ΝΑΤURA, παρόχθιας βλάστησης (αποψίλωση αιωνόβιων πλατανιών με κίνδυνο διάβρωσης των εδαφών σε μήκος 2.500μ)

Προς το παρόν γνωστοποιούμε τις θέσεις μας, ευαισθητοποιούμε τους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα το κοινό, που εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος, σε όλη την Ελλάδα και ενδεχομένως πέρα από αυτήν. Δίνουμε προβολή στο θέμα μας καταρχήν μέσω Διαδικτύου. Οι αντιδράσεις μας, που για την ώρα εκδηλώνονται ήπια, ενέχουν τον κίνδυνο να λάβουν χαρακτήρα έντασης και σύγκρουσης, εντός των νομίμων πλαισίων, αν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντα του όποιου επενδυτή προωθούνται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα, συμφέροντα και επιδιώξεις των μόνιμων κατοίκων του Δάφνου, αλλά και των απανταχού Δαφναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου