Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σάλος με τις άδειες λειτουργικής νομιμότητας ιατρείων στην Φωκίδα!



 

Εδώ και κάμποσο καιρό έχουν πάρει φωτιά τα μολύβια στις «αρμόδιες υπηρεσίες» του Νομού προκειμένου να εκδοθούν άδειες νόμιμης λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων!

 Κι αυτό διότι δεν διέθεταν τέτοιες άδειες ούτε τα μέλη του προεδρείου αντίστοιχου συλλόγου,  μαθαίνουμε.

Το ζήτημα προέκυψε όταν έγινε αναφορά για την άδεια λειτουργίας ενός ιατρείου που τελικά αποδείχθηκε νόμιμο, σε αντίθεση με τα των αιτούντων!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Φυσικά οι άδειες τακτοποιούνται η μία μετά την άλλη πλέον, αλλά  η σημειολογία του γεγονότος παραπέμπει σε  Διογενική σάτυρα…

Πάντως, αγαπάμε τους γιατρούς.
Ακόμη  και στα χειρότερά τους, έχουν χιούμορ…


                                             Να και τι θα χρειαζόταν κατά περίπτωση

1.    Για την χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου-πολυϊατρείου χρειάζεται αναγγελία έναρξης λειτουργίας.
2.    Η αναγγελία έναρξης συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 4 (για τα ιατρεία) και στο άρθρο 5 (για τα πολυϊατρεία) της υπ’αριθμ.Υ3β/Γ.Π./οικ.24948/13-3-2012(ΦΕΚ 713 τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης.
3.    Ορισμένα δικαιολογητικά, που ενδεχομένως να καθυστερεί η έκδοσή  τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγράφονται στο Υπόδειγμα 2.
4.    Μετά από την αναγγελία έναρξης και την κατάθεση των δικαιολογητικών από φυσικό πρόσωπο, χορηγείται βεβαίωση αναγγελίας έναρξης λειτουργίας, υπογεγραμμένη από την(τον) αρμόδια(ο) υπάλληλο της Επιτροπής Ελέγχου ιατρείων-πολυϊατρείων, που εκτελεί χρέη γραμματέα (Υπόδειγμα 3).
5.    Μετά από την   αναγγελία έναρξης και την κατάθεση των δικαιολογητικών από νομικό πρόσωπο, χορηγείται βεβαίωση αναγγελίας έναρξης λειτουργίας, υπογεγραμμένη από την(τον) αρμόδια(ο) υπάλληλο της Επιτροπής Ελέγχου ιατρείων-πολυϊατρείων, που εκτελεί χρέη γραμματέα (Υπόδειγμα 4).
6.    Οι Πανεπιστημιακοί γιατροί, που θέλουν να λειτουργήσουν ιδιωτικό ιατρείο, εκτός των υπολοίπων δικαιολογητικών, θα πρέπει να προσκομίζουν και τις παρακάτω βεβαιώσεις :
α) Βεβαίωση από την Διοίκηση του Νοσοκομείου όπου υπηρετούν, ότι συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του Νοσοκομείου τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας (Ν.4025/11, άρθρο 30, παρ.2) και
β)Βεβαίωση του Κοσμήτορα  της Σχολής στην οποία ανήκουν, ότι είναι ενήμερος για την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (Ν.4009/11, άρθρο 23, παρ.θ΄).
7.    Οι Πανεπιστημιακοί γιατροί, που δεν θέλουν να λειτουργήσουν ιατρείο, αλλά απλά να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην αντίστοιχη ΔΟΥ και να εργάζονται ως συνεργάτες Θεραπευτηρίων ή Διαγνωστικών Εργαστηρίων, εκτός  των δυο βεβαιώσεων της παραπάνω οδηγίας 6, θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το Υπόδειγμα 5.
8.    Η Επιτροπή Ελέγχου ιατρείων-πολυϊατρείων, που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου (σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ’αριθμ.Υ3β/Γ.Π./οικ.24948/13-3-2012(ΦΕΚ 713 τ.Β΄ )Υπουργικής Απόφασης γνωμοδοτεί, για την χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, μετά από επιτόπιο έλεγχο (Υπόδειγμα 6).
9.    Μετά από την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ελέγχου, χορηγείται η βεβαίωση λειτουργίας  του ιατρείου ή πολυϊατρείου, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου (Υπόδειγμα 7)
10.    Σε περίπτωση απλής συστέγασης, στον ίδιο χώρο, χωρίς εταιρική σχέση, θα χορηγούνται αυτοτελείς βεβαιώσεις λειτουργίας. Αν όμως ο ένας συστεγαζόμενος είναι Διαγνωστικό Εργαστήριο (η βεβαίωση λειτουργίας του οποίου χορηγείται από την Περιφέρεια) και ο έτερος  συστεγαζόμενος είναι ιατρείο κλινικής ή χειρουργικής ειδικότητας (η βεβαίωση λειτουργίας του οποίου χορηγείται από τον Ιατρικό Σύλλογο), π.χ. Ακτινολογικό με Καρδιολογικό ή Μικροβιολογικό με Παιδιατρικό ή Κυτταρολογικό με Χειρουργικό), οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα χορηγούν βεβαιώσεις λειτουργίας (από μία στον κάθε συστεγαζόμενο), με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το Εργαστήριο θα έχει ήδη βεβαίωση λειτουργίας από την Περιφέρεια.
11.    Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ο ίδιος χώρος και ο ίδιος εξοπλισμός, από δύο ή περισσότερους γιατρούς, αλλά σε καθορισμένους διαφορετικούς χρόνους υποδοχής των ασθενών ,χορηγείται μια κοινή βεβαίωση λειτουργίας (Υπόδειγμα 9).
12.    Απόδειξη πληρωμής προς τον Ιατρικό Σύλλογο:
•    Απλό ιατρείo : 200 €
•    Συστέγαση : 200 € για κάθε γιατρό. Σε περίπτωση που ο ένας γιατρός  έχει άδεια λειτουργίας ιατρείου, σύμφωνα με το Π.Δ. 84/2001, τότε την απόδειξη πληρωμής πληρώνει ο γιατρός που θα συστεγαστεί
•    Κοινό ιατρείο : 200 €
•    Ιατρική Εταιρεία (μέχρι δύο τμήματα) : 200 €. Η απόδειξη πληρωμής προς τον Ιατρικό Σύλλογο εκδίδεται στο όνομα του νόμιμου εκπροσώπου.
•    Ιατρική Εταιρεία (τρία τμήματα και άνω, δηλ. πολυϊατρείο) : 400 €.
13.    Όλες οι βεβαιώσεις λειτουργίας θα πρέπει να κοινοποιούνται στην αρμόδια Δ/νση του Υ.Υ.ΚΑ,  καθώς και στις αντίστοιχες Περιφέρειες (Δ/νσεις Υγιεινής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου