Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Νίκος Δρόλαπας:ΤΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΜΦΙΣΣΑ;;..γιατί κατάργησαν το καρναβάλι της πρωτεύουσας...



    ΤΙ  ΤΟΥΣ  ΦΤΑΙΕΙ  Η  ΑΜΦΙΣΣΑ;


 
          
     Οι  εκδηλώσεις  του Καρναβαλιού της Άμφισσας  είναι  άρρηκτα   συνδεδεμένες  με  τους μύθους  και  τις  παραδόσεις  της πόλης .
           Σύμφωνα  με  ιστορικά κείμενα  και  αφηγήσεις, το καρναβάλι  πλαισιωμένο και από άλλες εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις,   διασκεδαστικά αγωνίσματα,  κλπ.  αποτελούσε πολιτιστικό  δρώμενο από  τη περίοδο  της   Ενετοκρατίας.          
            Πρωτοεμφανίσθηκε  ως το  « Κομιτάτο των  Σαλώνων »  και   κατέγραφε  τον τρόπο ζωής των Αμφισσέων  κατά  τις  Τυρινές Αποκριές, τη Τσικνοπέμπτη, τις Κρεατινές  Αποκριές  και τη  Καθαρή Δευτέρα . Συνεχίσθηκε  δε μέχρι  τις μέρες  μας. 
            Ομάδες μεταμφιεσμένων γέμιζαν τις πλατείες    χόρευαν  και τραγουδούσαν γύρω από τις φωτιές όλη τη περίοδο του τριωδίου  και  οι εκδηλώσεις  έφθαναν στη κορύφωσή τους  με  τη  παρέλαση των αρμάτων και  το  κάψιμο του   Καρνάβαλου σε  ένα  παραλήρημα  κεφιού   και  χαράς   ξεχνώντας  όλοι τα προβλήματα της καθημερινότητας.
            Με  τη  καλύτερη  οργάνωσή του  από  χρόνο σε χρόνο    και   τη προβολή του σε όλα τα μέσα ενημέρωσης  έγινε  γνωστό στο  Πανελλήνιο.   Έχει  συμπεριληφθεί σε  πολλούς τουριστικούς οδηγούς και   χιλιάδες   επισκεπτών  έρχονται κάθε χρόνο να το παρακολουθήσουν. 
           Ματαιώθηκε  ΜΟΝΟ  για λόγους ανωτέρας βίας,  σε περίοδο πολέμων και λοιπών…. έκρυθμων καταστάσεων…..

                       ΚΑΙ…ΤΩΡΑ, ΕΠΙ…ΦΟΥΣΕΚΗ…!!!

           Δυστυχώς,  αυτή  τη κορυφαία  και  ιστορική  εκδήλωση της  πόλης   ήλθε  ο  ίδιος   ο   Δήμος  Δελφών να τη ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ!!!
           Βέβαια,  το  πρώτο  βήμα έγινε  τη  προηγούμενη  χρονιά .
           Από  πολλούς   συμπολίτες μας  θεωρήθηκε  ως  μία  περίεργη    και  απαράδεκτη απόφαση  και όλοι  πίστεψαν ότι  μπορεί  να  έγινε  για λόγους ….οικονομίας …   
           Βλέποντας  όμως  τους  καρναβαλιστές , όλο  αυτό  το  κόσμο και  κυρίως  τη  νεολαία μας  να κατακλύζει  τους δρόμους και  τις πλατείες ,  χωρίς  να  υπάρχει   κάτι οργανωμένο ,  όλοι  πίστεψαν ότι την επόμενη  χρονιά ,  δηλαδή  εφέτος , δεν  θα  έκανε  ο  Δήμος  το  ίδιο λάθος  και  ότι  θα  επανέφερε   τη παρέλαση  του  καρναβαλιού , όπως ήταν   καθιερωμένο  και   όπως όφειλαν  απέναντι στη  Πόλη, τους  Αμφισσείς  και   τις  χιλιάδες  των επισκεπτών  της.
          Δυστυχώς, το λάθος επαναλήφθηκε και εφέτος και το…. καρναβάλι μοιράστηκε,  όπως  όπως,  ανάμεσα  σε  Άμφισσα   και Δελφούς.
          Στην Άμφισσα…
δεν θα γίνει η   "Παρέλαση των αρμάτων και του Καρνάβαλου"  αλλά  στη  θέση  της  θα  γίνει  η …"παρέλαση  των  καρναβαλιστών’" Δηλαδή….ΤΙΠΟΤΑ…..και 
          Στους Δελφούς …..
Ζωντανεύει το ΔελφιώτικοΚαρναβάλι, με σάτυρα, αυτοσχεδιασμούς...και    ΠΟΜΠΗ   με   το  τραινάκι..!!   ( βέβαια  και οι πομπές  στοιχείο της Αποκριάς είναι,   αλλά …δεν θέλουμε  άλλες...)
Δηλαδή  και  στους  Δελφούς ….ΤΙΠΟΤΑ…..

          Κατά  την  εισήγηση  του  κ. Ταγκαλή  προς το  Δημοτικό Συμβούλιο : 
           «….Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις  έχουν κύριο στόχο τη…. στήριξη των κεντρικών εκδηλώσεων για να προσελκύσουν υψηλή τουριστική  κίνηση... !!!!  ».
          Σε  ποια  όμως  τουριστική κίνηση  αναφέρεται, όταν, οι εκδηλώσεις περιορίζονται  ΜΟΝΟ στο   Σαββατόβραδο  με  τη  Νύχτα των Στοιχειών, η οποία  είναι  μία και μόνο εκδήλωση  του  καρναβαλιού  της  Άμφισσας,  διαγράφοντας  και   διώχνοντας    από  την  Άμφισσα   τη   κυρίαρχη εκδήλωση της παρέλασης  ;

         Τι θα κάνουν οι επισκέπτες  στην  Άμφισσα όταν από το ΤΡΙΗΜΕΡΟ  ΤΗΣ   ΑΠΟΚΡΙΑΣ  οι  ΔΥΟ  ΜΕΡΕΣ  ΕΙΝΑΙ  ΚΕΝΕΣ  από   εκδηλώσεις; ; ;

         Τι  θα  αποκομίσει  η Άμφισσα  από  τις  ημέρες  αυτές ;
         Για  πόσο ακόμη έμμεσα  θα ενισχύονται άλλοι;

         Πόσο ακόμη θα ακούμε κούφια λόγια;

         Για πόσο ακόμη θα είναι πρόθυμοι και  υπάκουοι στον κ.  Φουσέκη  οι  Δημοτικοί  Σύμβουλοι και ιδιαίτερα οι  εξ…Αμφίσσης, ακόμη και  όταν  οι  αποφάσεις του  στρέφονται ευθέως κατά της Άμφισσας και τη διαλύουν;
          

         Νίκος  Δρόλαπας

17 σχόλια:

  1. Πέτρος Ελευθερίου14 Μαρτίου 2013 στις 1:51 π.μ.

    Γιατί δεν δίνεις εσύ το χρήμα να κάνεις εκδηλώσεις ;;;

    ΡΕ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΔΕΝ...

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΑΝΕ..
    ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΛΎ ΕΊΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καρναβάλι θα γινει φέτος πάντως.. Αρα θεωρώ άστοχη την παρέμβαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε ξέρω για τον κ. Δρόλαπα αλλά όλο κάτι διοργανώσεις πανάκριβες βλέπω πότε καραβάκια πότε μονοπατάκια πότε βιβλιαράκια...δεν ταφήνουμε αυτά λεω γω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι δεν ελεγχουμε το διαλυουμε, πως αλλωστε θα μεινουμε στην ιστορια ; Αν καποιος δεν μπορει να μεινει στην συνειδηση του κοσμου για το θετικο του εργο ας μεινει για το αρνητικο του που αλλωστε ειναι και βαρυ και μπορει καποιος ¨΄ κολομβος¨¨ στο μελλον να το ανακαλυψει και να κανει καμια ¨¨ιλλουστρασιον ΄΄ διατριβη με την χορηγια καποιου μελλοντικου δημαρχου.Ετσι τωρα που χαθηκαν τα λεφτα και δεν υπαρχει τροπος για ανακατεμα και χορηγιες ,τα ποντικια πηδανε απο το καραβι διαλυοντας οτι υπαρχει.Αλλωστε τι το θελουμε το καρναβαλι να μας σατυριζουν και εμεις να κανουμε οτι το ευχαριστιομαστε κιολας.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα το παλιατζίδικο με την ταμπελα του ΠΑΣΟΚ μου φαίνονται μια χαρά για αρχή. ιδέες να υπάρχουν και όρεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Ελευθερίου,

    ΕΑΝ ο προβληματισμός σας επικεντρώνεται στο οικονομικό μέρος , σας διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζονται επί πλέον χρήματα.
    Τα περισσότερα άρματα κατασκευάζονται από τους ίδιους τους καρναβαλιστές .
    Ακόμη και αν απαιτηθούν κάποια χρήματα αυτά θα είναι ελάχιστα , γιατί πολλές από τις προετοιμασίες που ακόμη και τώρα συνεχίζονται ( για στολές, κατασκευές κλπ. ) θα είναι οι ίδιες και για τη παρέλαση των αρμάτων.

    ΕΑΝ όμως σας ενόχλησε μόνο η δημοσίευση της επιστολής μου , χωρίς να σας αγγίξει το περιεχόμενό της ή αυτά που γίνονται σε βάρος της Άμφισσας , για να μην εκτίθεσθε τώρα , θα έπρεπε να είχατε αντιδράσει και όταν ο Δήμος Δελφών είχε διαθέσει περισσότερα από 200.000 ευρώ για διάφορες αμφιλεγόμενες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα για τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν για τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ιτέα και το Γαλαξίδι , για τη διαμονή και το φαγητό των σκαφάτων και των τζιπάτων που ήλθαν να περάσουν λίγες μέρες εις υγείαν των κορόϊδων , όλων ημών , προκειμένου ο κ. Φουσέκης να ενισχύσει πολιτικούς του φίλους και να προβληθεί προσωπικά εκφωνώντας λόγους και απονέμοντας βραβεία., που πολύ το…συνηθίζει….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες μας ποιοι ιδιώτες, με εξαίρεση τον πολιτιστικό σύλλογο, φτιάχνουν άρματα για να μπουν στο καρναβάλι; Κάθε χρόνο, μία ομάδα (ο Γιάννης Τσούνης, ο Αργύρης Παναγιώτας κοκ)πήγαιναν στο τεχνικό λύκειο και έφτιαχναν τα άρματα, σε συνεργασία με το Δήμο

      Διαγραφή
  7. Ξαναστειλα και το ξανάστελνω κι Ελπιζω να δημοσιευθεί.. Παρέλαση και καρναβάλι θα γινει φέτος στην Αμφισσα όπως προκύπτει απ'το προγραμμα.. Οπότε θεωρώ ότι ειναι άστοχο το άρθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη, είναι πολλά τα μηνύματα που δεχόμαστε. Παρακαλώ γίνετε σαφής: εννοείτε καρναβάλι ή παρέλαση καρναβαλιστών;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  8. Εννοω καρναβάλι με όσα άρματα καταφέρουν να φτιάξουν ο Δημος, οι Σύλλογοι και οι απλοί εθελοντές.. Σήμερα το έμαθα κι εγω αν κι απ'οτι μου είπαν το προγραμμα έχει βγει εδω και δυο βδομάδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όπως πολυ σωστά λέει ένας φίλος πιο πάνω οι ίδιοι που ήταν τότε ειναι και τώρα απλα με κάποιες προσθήκες ανθρώπων που αγαπάνε την Αμφισσα και το καρναβάλι..

      Διαγραφή
  9. ΚΑΛΑ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ? ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ? ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΕΦΤΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ... ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ ΚΑΙ ΓΥΦΤΑΡΙΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Όποιος έχει ασχοληθεί από κοντά με το καρναβάλι, έχει δουλέψει γι΄ αυτό και το έχει πονέσει καταλαβαίνει ότι η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή και η γενικότερη ανάγκη έκφρασης των ημερών το έχει ανεβάσει στη συνείδηση του κόσμου σαν κάτι περισσότερο από γιορτή, σαν κάτι περισσότεροι από έθιμο. Οι διοργανωτές και οι καρναβαλιστές προσφέρουν κομμάτι από τη ψυχή τους για να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο.

    Έτσι και οι συμπολίτες μας που αναφέρατε, έχουν εργασθεί πολλά χρόνια και προσέφεραν αρκετά. Το καρναβάλι της Άμφισσας χρωστάει πάρα πολλά και σε παλαιότερους διοργανωτές , καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους του λαού που το στήριξαν και διαμόρφωσαν τη πορεία του και με την ευκαιρία αυτή δεν μπορώ να μην αναφερθώ ιδιαίτερα στους στηλοβάτες του, τον Αυγέρη Κανάτα, τον Γιώργο Γάτο,τον Σούλη Κραββαρτόγιαννο, τους Δημάρχους Κώστα Ζαχαρία και Χριστολιά Καμπεράκη και πολλούς ακόμη Αμφισσείς, που ο χώρος δεν μου επιτρέπει να αναφέρω.

    Το καρναβάλι είναι γιορτή , δεν ξεχωρίζει κανένα , Γι΄ αυτό τους θέλει όλους….μεταμφιεσμένους…., τους δεξιοτέχνες που το φτιάχνουν , τους μασκαρεμένους , τους θεατές , εκείνους που θέλουν να σατυρίσουν τους άλλους και πολλούς που ξεπετάγονται στη παρέλαση …..με δικά τους άρματα , που έφτιαξαν οι ίδιοι….
    Ξεχωρίζουν μόνο , όσοι , για δικούς τους λόγους , θέλουν να το καταργήσουν…..όπως η παρέα του κ. Φουσέκη…….
    Καθαρά το γράφουν στο Πρόγραμμα που κυκλοφόρησαν , αλλά και στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο : ΄΄ΑΜΦΙΣΣΑ ώρα 18.00 ΄΄ : ΄΄ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ’’ και όχι : ΄΄Η Παρέλαση του Καρναβαλιού ΄΄ ή ΄΄ η Παρέλαση των Αρμάτων και το κάψιμο του Καρνάβαλου ΄΄ όπως είχαν ιερή υποχρέωση απέναντι στην πόλη της Άμφισσας να κάνουν…
    Όσο για τους λόγους που το έκαναν αυτό , πολλοί.
    Όσοι είναι άσχετοι με το καρναβάλι θα αναλυθούν άλλη φορά.
    Άλλοι λόγοι…..!! … προφανώς για να αποφύγουν την ελεύθερη σάτυρα που εφέτος αναμενόταν πλούσια για τον κ. Φουσέκη……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    ''......αυτά που γίνονται σε βάρος της Άμφισσας , για να μην εκτίθεσθε τώρα , θα έπρεπε να είχατε αντιδράσει και όταν ο Δήμος Δελφών είχε διαθέσει περισσότερα από 200.000 ευρώ για διάφορες αμφιλεγόμενες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα για τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν για τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ιτέα και το Γαλαξίδι , για τη διαμονή και το φαγητό των σκαφάτων και των τζιπάτων που ήλθαν να περάσουν λίγες μέρες εις υγείαν των κορόϊδων , όλων ημών , προκειμένου ο κ. Φουσέκης να ενισχύσει πολιτικούς του φίλους και να προβληθεί προσωπικά εκφωνώντας λόγους και απονέμοντας βραβεία., που πολύ το…συνηθίζει.....''
    ΛΟΙΠΟΝ
    Ας καταλαβει οτι η καλυτερη διαφημιση για ενα τοπο ειναι οι επισκεπτες του και οτι τα ανταποδοτικα οφελη ειναι πολλαπλασια στη διαρκεια αλλα κυριως μετα, απο μια επιτυχημενη εκδηλωση,ειτε ειναι πολιτιστικη,αθλητικη κλπ
    δυστυχως μετα τα παραπανω καταλαβαινουμε τα αποτελεσματα της εσωστρεφειας και του τοπικισμου του στυλ:....ειμαι ως εκει που απλωνω τα ποδια μου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΝ ΕΙΧΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑΝ Σ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΤΖΙΠΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΑΦΑΤΟΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΦΟΥΣΕΚΗ Η ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝ....ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν όπου τελιτσες είχες βάλει ερωτηματικά θα συμφωνούσαν απόλυτα μαζι σου φίλε.. Θα είχες το απόλυτο δίκιο.. Ολοι ξέρουμε κι ολοι καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα..

      Διαγραφή
  13. @ Ανώνυμοι 9:11 και 9:54

    Οι θέσεις αυτές είναι πανομοιότυπες , ακόμη και στη διατύπωση , με αυτές του κ. Φουσέκη . Είναι αυτές που τον οδηγούν σε λαθεμένες επιλογές μέχρι σημείου που να διερωτάται κανείς αν οι αποφάσεις του λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου ή είναι έμφορτες με πολιτικές σκοπιμότητες……
    Διότι , πως είναι δυνατόν από τη μία να σκορπάει ατελέσφορα για τη… τουριστική προβολή του Δήμου 96.000 ευρώ για να τυπώσει τα ….γνωστά φυλλάδια και από την άλλη να διαθέτει ΄΄απλόχερα΄΄ 200.000 ευρώ για τις αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις με τα φαγοπότια και τις διαμονές των σκαφάτων…… και να νομίζει ότι κοροϊδεύει ( ποιους ;) ισχυριζόμενος ότι αυτή η ……σωστή διαφήμιση θα……αποδώσει….. στο αόρατο …μέλλον…. !!
    Καλά , υπάρχει άλλος Δήμος στον οποίο να γίνονται τόσες … σπατάλες ; ;
    Για τις δαπάνες αυτές είχα ζητήσει στοιχεία από τον Δήμο και την Οικονομική Επιτροπή από τον παρελθόντα Οκτώβριο και ακόμη τα περιμένω.
    Όπως περιμένω και απαντήσεις για πολλά άλλα θέματα που δημόσια έχω απευθύνει στον κ. Φουσέκη και αποφεύγει να απαντήσει. .
    Τη δημοσιοποίηση , αυτών που κάνει και αυτών που δεν κάνει , δεν την αποδέχεται με τίποτα ο κ. Φουσέκης και αντί να απολογηθεί και να ενημερώσει στους συμπολίτες μας για τα πεπραγμένα του !! , επιστρατεύει την εκδικητικότητά του εναντίον μου , ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσω να αναφέρομαι στη …..πολιτεία του , που … γίνεται όλο και πιο γνωστή….
    Και όσο αφορά ανώνυμε το Σχόλιό σου…. ΕΑΝ ΕΙΧΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ , να είσαι βέβαιος , ότι τότε , τους Τζιπάτους ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΈΒΑΖΕ ΣΤΗΝ ….ΑΜΦΙΣΣΑ……!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή