Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Η αποκαλυπτική απάντηση του Ανάπτυξης στο ΠΑΣΟΚ για το αρδευτικό έργο του Ελαιώνα της Άμφισσας...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ 

ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 

1 ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων 

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ 

ΚΟΙΝ.: Ως Π.Α.

 ΘΕΜΑ: «Αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας Ν. Φωκίδας»

 ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση ΑΚΕ 9252/715/23-9-2021 

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση ΑΚΕ που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Απ. Πάνας, Χρ. Γκόκας και Δ. Κωνσταντόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής: 

 Με την αριθμ. πρωτ. 4697/5-7-2016 (ΑΔΑ:7ΙΟ74653ΠΓ-2ΩΛ) απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΕΥΕ ΠΑΑ 2014-2020) της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), η πράξη: «Αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας Ν. Φωκίδας» μεταφέρθηκε στο Μέτρο 4, Υπομέτρο 4.3, Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020 και, ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των πληρωμών της από τον Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2025.

  Δικαιούχος της πράξης είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΑΑΤ.    Το έργο αφορά στην κατασκευή των απαραίτητων αρδευτικών εργασιών για την αξιοποίηση της πεδινής κοιλάδος μεταξύ Άμφισσας, Χρισσού, Δελφών και Ιτέας (κοιλάδα Άμφισσας), συνολικής ακαθαρίστου εκτάσεως 34.810 στρ. (καθαρής 30.980 στρ.), ώστε να αρδεύεται η περιοχή (ελαιώνας) με ένα σύγχρονο σύστημα αρδεύσεως με σταγόνες. 

  Το αναγκαίο νερό για την άρδευση προβλέπεται, από την εγκεκριμένη Οριστική Μελέτη, να λαμβάνεται από τον υδαταγωγό Μόρνου, με ποσότητα ίση με 12.000.000 μ3 ετησίως, κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

 Η περιοχή του έργου (Ελαιώνας Άμφισσας) ανήκει στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, η οποία έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με τον χαρακτηρισμό ‘’Δελφικό Τοπίο’’. Εξ’ ολοκλήρου το έργο εκτελείται βάσει της υποχρεωτικής εισαγωγής δεσμεύσεων, περιορισμών και απαγορεύσεων στην εκτέλεση της σύμβασης από το Υπουργείο Πολιτισμού για την Προστασία του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου, προκειμένου να μην υποβαθμίζεται αισθητικά το πολιτιστικό τοπίο. 

 Συνοπτικά, η εκτέλεση του έργου γίνεται εντός ιδιοκτησιών και ανάμεσα από ελαιόδεντρα, με απαγόρευση: 

 Διάνοιξης νέων αγροτικών δρόμων, καθώς και διαπλάτυνσης των υφιστάμενων

 Κοπής - εκρίζωσης ελαιοδέντρων 

 Εκσκαφικών εργασιών, χωρίς την εποπτεία – επίβλεψη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος 

 Έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 100 χλμ αρδευτικό δίκτυο από PVC (ήτοι το 77.5 % περίπου επί του συνολικού προβλεπόμενου των πλαστικών αγωγών) και 6.400 μμ χαλυβδοσωλήνων (ήτοι το 17% επί του συνολικού προβλεπόμενου των χαλυβδοσωλήνων). 

 Οι κύριοι λόγοι που συνετέλεσαν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σύμβασης, η αδυναμία επίβλεψης εκσκαφών από την αρχαιολογική υπηρεσία καθώς και η απαίτηση για αλλαγή της προβλεπόμενης, σύμφωνα με την Οριστική Μελέτη, κατασκευής ώστε να συμφωνεί με τις Αποφάσεις του Υπ.ΠΟ.Α, μη διευκόλυνση εργασιών από ορισμένους ιδιοκτήτες, μη υπόδειξη από την ΕΥΔΑΠ των προβλεπόμενων υδροληψιών. 

 Συνοπτικά εκκρεμούν: 

 1. Σύνταξη και έγκριση των απαραίτητων οριστικών μελετών για τον σχεδιασμό και την προσαρμογή των έργων υδροληψίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΥΔΑΠ. Αναμένεται ο έλεγχος και η έγκριση των γενικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην ΕΥΔΑΠ, ώστε να προχωρήσουν οι μελετητές του αναδόχου στη σύνταξη της οριστικής μελέτης. 

 2. Σύνταξη μελετών σε περιοχές εντοπισμού αρχαιολογικών ευρημάτων για την αλλαγή της όδευσης του σωληνωτού δικτύου και των πιεζοθραυστικών φρεατίων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να είναι προσαρμοσμένη εντός του πλαισίου που έχει θέσει με Αποφάσεις το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

 3. Μετά την έκδοση απόφασης παράτασης του έργου, η Προϊστάμενη του έργου αρχή ολοκληρώνει τη διαδικασία για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την επανενεργοποίηση του υποέργου της Αρχαιολογικής Επίβλεψης εκσκαφικών εργασιών και τη διεύρυνση προϋπολογισμού του υποέργου της αρχαιολογίας, για την κάλυψη των αναγκών του αναγκαίου προσωπικού και για την υλοποίηση παρακολούθησης των αρχαιολογικών ερευνών, μέχρι το τέλος του προγράμματος. 

 Εξ’ αιτίας των προαναφερθεισών εκκρεμοτήτων, οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν 1,5 έτος από την εξάλειψη των γεγονότων καθυστέρησης και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, με την προϋπόθεση να μην προκύψουν νέα προβλήματα.
Τέλος, αρμόδιο να απαντήσει για τα θέματα που το αφορούν είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προς το οποίο διαβιβάζεται ηλεκτρονικά η ΕΑΚΕ 9252/715/23-9-2021 και το παρόν έγγραφό μας.

 
 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :
1. Υπουργείο Εσωτερικών
- Γραφείο κ. Υπουργού
2. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
- Γραφείο κ. Υπουργού
3. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (με ηλεκτρονική διαβίβαση)
- Γραφείο κ. Υπουργού
4. Βουλευτή κ. Απ. Πάνα
5. Βουλευτή κ. Χρ. Γκόκα
6. Βουλευτή κ. Δ. Κωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου