Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ: με ξεκάθαρη κοροϊδία και ψέματα η κυβέρνηση μας απάντησε - "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"...

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

  Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, μετά από αίτημα του, συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης 21 Δεκέμβρη, με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη, ζητώντας απαντήσεις για μία σειρά ζητήματα που αφορούν την επιβίωση των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της βόρειας Εύβοιας.

            Συγκεκριμένα ζητήσαμε ενημέρωση για θέματα που είναι στην αρμοδιότητα της περιφερειακής διοίκησης αλλά και της κυβέρνησης. Το κύριο θέμα που θέσαμε είναι η ανάγκη για ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΖΟΩΤΡΟΦΩΝ - ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΩΝ σε όλους τους συναδέλφους ανεξαιρέτως βάση και της απαγόρευσης βόσκησης, αλλά και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από την πυρκαγιά,  η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η απαγόρευση βόσκησης, τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

 

  Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν: "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι".

 

  Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκαν ξεκάθαρα η κοροϊδία και τα ψέματα της κυβέρνησης. Η περιφέρεια  για ακόμα μια φορά δηλώνει αναρμόδια. Συνεχίζει το μπαλάκι των ευθυνών με την κυβέρνηση και ουσιαστικά την καλύπτει.  Ο εμπαιγμός ότι "όλα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς", ενώ στην πραγματικότητα τόσο οι αγρότες όσο και ο υπόλοιπος λαός της περιοχής έχει αφεθεί στην τύχη του.

 

     Για την χορήγηση ζωοτροφών ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να κρατήσουν τα κοπάδια και τα μελίσσια τους ζωντανά, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση. Η Περιφέρεια προχωρά σε διαγωνισμό, ο οποίος ωστόσο θα ολοκληρωθεί μετά από αρκετούς μήνες, χωρίς να δίνει λύση στην άμεση ανάγκη για ζωοτροφές. Στην ερώτηση μας, τι κάνουμε μεχρι τότε, οι τσέπες είναι άδειες και δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος, δεν μας δόθηκε καμία απάντηση.

 

       Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τις καμένες ελιές. Η κυβέρνηση αρνείται να αποζημιώσει το 100% της ζημιάς. Τα "ψίχουλα" που θα δοθούν για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγούς που είχαν δηλωμένα τα δέντρα του στον ΕΛΓΑ θα είναι μέσα από το πρόγραμμα de minimis και είναι ακόμη άγνωστο το πότε θα δοθούν ( ακόμη περιμένουμε αποζημιώσεις από αντίστοιχα προγράμματα για ζημιές που έγιναν δύο και τρία χρόνια πριν). Την ίδια στιγμή "κόφτες", όροι και προϋποθέσεις καραδοκούν για να "πετσοκόψουν" τον αριθμό των καμένων δέντρων, να εξαιρέσουν δικαιούχους και να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη πενιχρές αποζημιώσεις.

 

     Κάποια συγκεκριμένη απόφαση ή σχέδιο για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών και των υπολοίπων αγροτών που δεν θα έχουν εισόδημα τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχει.

 

      Άγνωστο είναι ακόμη το πότε θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για τα τα ζώα που κάηκαν και τις σταυλικές εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν. Μετά από πιέσεις που ασκήσαμε κυβέρνηση και ΕΛΓΑ προχωρούσε επανεξέταση των αιτήσεων περίπου 40 κτηνοτρόφων που απορρίφθηκαν, καθώς δεν μπόρεσαν να υποδείξουν τα καμένα ζώα που είτε σκόρπισαν στα βουνά, είτε μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα.

 

     Από το το 2022 αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα μας ειπώθηκαν, να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Φέτος το χειμώνα θα παρακαλάμε να μην βρέξει και να είμαστε "τυχεροί", όπως μας ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

     Σχετικά με την απαγόρευση βόσκησης και τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα, δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, με την Περιφέρεια να μας παραπέμπει στα αρμόδια υπουργεία.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά μας  γιατί όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχει άλλες προτεραιότητες. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μας πετάξει λίγα ψίχουλα και να μοιράσει εκατοντάδες εκατομμύρια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τα σχέδια της δήθεν "ανασυγκρότησης".

 

Ως Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Μαζί με τους ρετσιναδες, τους δασεργάτες, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και όλο το λαό της περιοχής θα αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας.

Ο αγροτικός μας σύλλογος συντονίζεται με την Πανελλαδική Επιτροπή  των Μπλόκων.Στην συνεδρίασή της, την Κυριακή 19/12 συμμετείχαμε, μαζί με πάνω απο 50 συλλόγους πανελλαδικά και δεκάδες ομοσπονδίες,  καιτο επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

 

Το ΔΣ του Αγροτικού συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου