Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΚΚΕ Φωκίδας: Οι μεταλλεργάτες έχουν το δίκιο με το μέρος τους και θα νικήσουν τις Κασσάνδρες... είμαστε στο πλευρό τους στην μάχη με τα μεταλλεία Βωξίτη...

Ανακοίνωση

  για των αγώνα των εργαζομένων στα μεταλλεία Βωξίτη τη Φωκίδας

 

  Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη που τον τελευταίο χρόνο δίνουν μάχη για την επαναφορά της 5ημερης εργασίας. Πρόκειται για κατάκτηση την οποία η εργοδοσία ξήλωνε σταδιακά, ζητώντας από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη στην αύξηση της κερδοφορίας του μονοπωλιακού ομίλου της εταιρείας εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων τους, εις βάρος του σταθερού χρόνου εργασίας άλλα και του χρόνου ανάπαυσης.

 Στόχος της εν λόγω εταιρείας όπως και συνολικά του κεφαλαίου είναι να έχει στη δούλεψή της κάθε ώρα και στιγμή τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και βάζει στο στόχαστρό της την 6η μέρα εργασίας, με προοπτική να βάλει χέρι και στην κυριακάτικη αργία. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η μεταφορά του «παρόν» από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στο 51ο χλμ στις στοές εξόρυξης για τους εργαζομένους στα υπόγεια, γεγονός που εμμέσως αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο αφού τον διαχωρίζει σε ενεργό και ανενεργό.

Η εργοδοσία επιμένει να εφαρμόζει μονομερώς καθεστώς εξαήμερης λειτουργίας ενώ προσέφυγε και στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο και στήριξαν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενέργεια η οποία έπεσε στο κενό, αφού το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της εταιρίας. Η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο δε μπορεί να θωρείται νίκη αφού έχει αποδειχτεί ο ρόλος της αστικής δικαιοσύνης ως υπερασπιστή των συμφερόντων του κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, όταν το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας διαχρονικά στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και της μεγαλοεργοδοσίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιχείρηση αξιοποιεί το αντεργατικό-νομοθετικό πλαίσιο και το διευθυντικό δικαίωμα για την «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, που επιτρέπει στους εργοδότες να αυξομειώνουν τον χρόνο εργασίας για να τον προσαρμόζουν στις εκάστοτε ανάγκες της παραγωγής. Είναι πλούσιο το νομοθετικό έργο από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα αστικά κόμματα τα οποία κυβέρνησαν και κυβερνούν έδιναν και δίνουν κάθε αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να εφαρμόζει με γνώμονα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της όποιο μοντέλο χρόνου εργασίας την συμφέρει, τσακίζοντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εντείνοντας την εκμετάλλευση. Είναι όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα μεταλλεία και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Έχουν λερωμένη τη φωλιά τους αφού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με τις κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο όνομα του εκσυγχρονισμού έγιναν σαρωτικές αλλαγές στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στον διαχωρισμό του σε ενεργό και ανενεργό. Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ καθώς τα τοπικά αλλά και τα κεντρικά στελέχη της (βουλευτής του Νομού) θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το κόμμα τους το όποιο εναλλασσόταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ αλληλοσυμπλήρωνε τους αντεργατικούς νομούς ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζουν συντριπτικό χτύπημα στο 8ωρο, μισθούς 200 ευρώ και νέα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση φιμώνοντας έτσι κάθε φωνή αντίστασης.

Ανυποχώρητος αγώνας για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργατών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πρέπει να προσπεράσουν τις Κασσάνδρες που τους καλλιεργούν τη λογική των κοινών συμφερόντων της εργατικής τάξης και χούφτας μετόχων του πολυεθνικού ομίλου όπου γνώμονα έχουν την αύξηση των μερισμάτων τους. Οι σύγχρονες μέθοδοι και τα μηχανήματα εξόρυξης έχουν βελτιώσει κατά πολύ την παραγωγικότητας της εργασίας και στο συγκεκριμένο κλάδο. Αντί οι εργαζόμενοι να εκμεταλλεύονται τα επιτεύγματα αυτά για να εργάζονται λιγότερο, να έχουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες τους αλλά και να απολαμβάνουν τα αγαθά που παράγουν, έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, την εντατικοποίηση της εργασίας για να αυγατίζουν τα κέρδη των καπιταλιστών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής. Η κυβέρνηση στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης έχει βάλει στο στόχαστρο το 8ωρο, είναι έτοιμη να νομοθετήσει και το 10ωρο αλλά και τη γενίκευση της κυριακάτικης εργασίας σε πολύ περισσότερους κλάδους απ’ ότι ισχύει σήμερα. Εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας. Οι επιδιώξεις την κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών πρέπει να βρουν μπροστά τους έναν τεράστιο τοίχο αντίστασης από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και ο αγώνας των μεταλλωρύχων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό λιθαράκι σε αυτή την κατεύθυνση. Οι μεταλλωρύχοι πρέπει να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να πάρουν κουράγιο από τη δύναμη της πρωτοφανούς αλληλεγγύης που εκφράστηκε από μαζικούς φορείς της εργατικής τάξης από όλη την Ελλάδα. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους.

Οι εργάτες έχουν το δίκιο με το μέρος τους και θα νικήσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου