Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών: περί κοροϊδίας του Θερμοπυλών -Αντιρρίου & περί "δημοποίησης" του Λαογραφικού Μουσείου Άμφισσας...

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ 


ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

 

   Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών της Τρίτης 26/1/2021, εκτός της ψήφισης ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού από τη σημερινή δημοτική αρχή, κυριάρχησαν δύο επιπλέον θέματα. Εύλογα, καθώς απασχολούν δικαίως το σύνολο των κατοίκων της Φωκίδας το ένα και όλη την πόλη της Άμφισσας το άλλο. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών, από θέσεις αρχής και με στάση ευθύνης απέναντι στα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού της περιοχής, μακριά από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τους τακτικισμούς και τις επικοινωνιακές κορώνες της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και στα δύο θέματα.

Α) Για τον «στοιχειωμένο» αυτόν δρόμο που ενώνει τις Θερμοπύλες με το Αντίρριο και διατρέχει «διαγώνια» το Νομό μας: «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».

Πέρσι τέτοιο καιρό, πάλι αυτό το θέμα είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση ψηφίσματος και λήψη απόφασης, λες και θα κατασκευάσει τον δρόμο ο Δήμος. Έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό από τότε, εκτός από τις επικοινωνιακές κορώνες και τα δελτία τύπου αιρετών και άλλων παραγόντων των αστικών κομμάτων της περιοχής; Τίποτα απολύτως. Είκοσι και βάλε χρόνια η ίδια ιστορία με αυτό το δρόμο. Για ένα ζήτημα που δε διαφωνεί κανείς στη Φωκίδα. Με την κατασκευή δηλαδή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τις Θερμοπύλες με το Αντίρριο και θα διέρχεται το νομό μας. Να μπορούμε να πηγαίνουμε σε Πάτρα και Λαμία με ασφάλεια και άνεση. Δεν είναι ζήτημα ψηφισμάτων, ούτε αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά σύγχρονη λαϊκή ανάγκη του 21ου αιώνα που πρέπει να ικανοποιηθεί. Ποιοι είναι όμως αυτοί που το έχουν στείλει δεκαετίες τώρα το θέμα στις καλένδες; Δεν είναι το αστικό κράτος και τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που με τα διάφορα συμπληρώματά τους, κυβέρνησαν διαδοχικά όλα αυτά τα χρόνια; Τα κόμματα δηλαδή που εκπροσωπούν οι άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό συμβούλιο Δελφών. Αυτά που υπηρετούν το κεφάλαιο και την καπιταλιστική ανάπτυξη, την πολιτική των οποίων στηρίζουν οι εκπρόσωποί τους μέσα κι έξω απ’ τα συμβούλια και με την οποία δεν έχουν  διαφωνήσει ποτέ και σε τίποτα.

Στον καπιταλισμό, ένα κατασκευαστικό έργο, ένας δρόμος αξιολογείται και γίνεται μόνο εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εμπορικού και του βιομηχανικού κεφαλαίου, των μεταφορών και των logistics, αν δεν έρχεται σε σύγκρουση με άλλες μερίδες του κεφαλαίου, ανταγωνιστικά συμφέροντα, εάν φέρνει το προσδοκώμενο κέρδος για τις κατασκευαστικές εταιρίες και τις τράπεζες που εισπράττουν τα διόδια. Τελευταίες και καταϊδρωμένες είναι οι ανάγκες του λαού της κάθε περιοχής και τις περισσότερες φορές καλύπτονται με κάποια μπαλώματα στο οδόστρωμα. Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο δρόμος κάποια στιγμή θα γίνει. Προς το παρόν, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο απ’ τους αστικούς σχεδιασμούς και του χρόνου, πάλι το ίδιο θέμα, με την ίδια μορφή θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση…

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, κριτήριο ανάπτυξης είναι η ασφαλής, δωρεάν, σύγχρονη μετακίνηση των πολλών και όχι το κέρδος των λίγων και για αυτό τονίζουμε ότι είναι άμεση ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι της Φωκίδας να ορθώσουν το ανάστημά τους. Μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής που έχουν να αντιμετωπίσουν, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν την κατασκευή ενός σύγχρονου ασφαλούς οδικού άξονα από άκρη σε άκρη του νομού, ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς διόδια ή άλλης μορφής εκμετάλλευση και δανεισμό, με προστασία του περιβάλλοντος και με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα ψήφισμα, μια απόφαση που δεν έχει αυτά τα αιτήματα, που δεν αναδεικνύει τους υπαίτιους για την ως τώρα κατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου, αλλά απλώς ζητάει ένα νέο δρόμο, είναι λειψό και αποπροσανατολιστικό. Σπέρνει αυταπάτες ότι, η πολιτική που έφερε τον τόπο μας στην κατάσταση που βρίσκεται, η ίδια πολιτική θα δώσει λύσεις κιόλας. Αμ δε γίνεται αυτό… Πιο πολλά προβλήματα και βάρη θα φέρει στο λαό. Για τους λόγους αυτούς και καταψηφίσαμε άλλο ένα υποκριτικό ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή αυτή τη φορά, κατόπιν υποδείξεως της κυβέρνησης, ώστε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα».

Β) Για το ζήτημα της αλλαγής χρήσης του παλιού νοσοκομείου Άμφισσας από χώρο πολιτισμού σε χώρο στέγασης υπηρεσιών του Δήμου, που ήρθε μετά από αίτημα δημοτών της Άμφισσας, τονίσαμε:

Το κτίριο του παλιού νοσοκομείου διαμορφώθηκε με λεφτά των φορολογούμενων ως ένας χώρος πολιτισμού για την πόλη της Άμφισσας, ανεξάρτητα από τη μία ή την άλλη μορφή που θα επιλεγεί. Είναι ένας χώρος που λείπει και αξίζει στους κατοίκους της Άμφισσας και κακώς οι προηγούμενες και η σημερινή δημοτική αρχή δεν τον αξιοποιήσανε σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι τώρα. Και φυσικά κακώς, με απόφαση του Δημάρχου μεταστεγάστηκαν υπηρεσίες του Δήμου εκεί αλλάζοντας την χρήση του κτιρίου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ο Δήμαρχος σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι είναι αρμοδιότητά του να αποφασίζει που θα στεγαστούν οι υπηρεσίες και πως θα χρησιμοποιούνται τα δημοτικά κτίρια. Και έτσι να είναι τυπικά, ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να συζητιέται και να αποφασίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σκοπός ενός Δήμου, κατά την αντίληψή μας, είναι να παρέχει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών του και στον τομέα του πολιτισμού. Όχι να λειτουργεί με όρους λογιστηρίου ανώνυμης εταιρίας και να μετράει έσοδα και έξοδα, ποιες ανάγκες και υπηρεσίες θα πετσοκόψει για να βγούνε τα νούμερα. Δε θα σωθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου από νοίκια, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, όσο η κρατική χρηματοδότηση παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, κάτι για το οποίο δεν λέει κουβέντα. Επιπλέον θεωρούμε πως οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν το δημότη πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Άμφισσας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κτηματολόγιο του Δήμου, πάνω από 1000 εγγραφές ακινήτων αστικών, αγροτικών, κτίρια και οικόπεδα. Πολλά απ’ αυτά είναι στην πόλη της Άμφισσας. Ας ψάξει η δημοτική αρχή πως θα αξιοποιηθούν για ανάγκες αναψυχής, πολιτισμού των δημοτών, στέγασης των υπηρεσιών, των κοινωνικών δομών, ας ξεκαθαρίσει πρώτα ζητήματα ιδιοκτησιακά που μπορεί να υπάρχουν, χρήσης και βούλησης των διαθετών για τα κληροδοτήματα, να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει. Δεν αποτελεί λύση η μεταφορά των υπηρεσιών από το ένα κτίριο στο άλλο και φτου κι απ’ την αρχή, δηλαδή τα μπαλώματα.

Συμφωνούμε με το αίτημα των κατοίκων της Άμφισσας να μην αλλάξει η χρήση του παλιού νοσοκομείου και ζητάμε από τον Δήμαρχο να πάρει πίσω την απόφασή του.   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου