Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Με συγκίνηση και ευλάβεια ο εορτασμός της Παναγιάς στην Βαρνάκοβα... ρεπορτάζ...


  Με ιδιαίτερη ευλάβεια και συγκίνηση και τηρώντας τα μέτρα προστασίας πανηγύρισε φέτος η Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας…

    Η πολύπαθη, ιστορικότερη ίσως Ιερά Μονή της Ελλάδος, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου γιόρτασε φέτος κάτω από διαφορετικές συνθήκες και δεν ήταν λόγω πανδημίας… 
 
  Χείμαρρος συναισθημάτων κατέκλυσε τους προσκυνητές που συνέρρευσαν από παντού, υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναΐού και των επιβεβλημένων μέτρων προστασίας τους, στην καμένη Λαύρα της Ρούμελης. 
 
  Σπαρακτική Απούσα η Αγία και Θαυματουργή παλαίφατος Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλομάτας. Στην θέση της, τιμώμενη εικόνα - φωτογραφία της Παναγίας της Βαρνακοβίτισσας. 

  Το κάστρο του μοναστηριού υψώνεται ολόρθο αλλά μέσα η καταστροφή έχει αφήσει τα ίχνη της παντού.
  Η είσοδος του Καθολικού της Μονής (όπου γίνονται χρόνια τώρα εργασίες της Βυζαντινής Αρχαιολογίας...) έχει μετατραπεί σε σηκό  και ο πρόναος σε Ιερό… μία γραφική κατασκευή από υπόστεγα και πέργκολες ανάμεσα στα παρτέρια με τα αραιά τοποθετημένα καθίσματα δημιουργούν την αίσθηση της υπερκόσμιας ένωσης ουρανού και γης. 
 
  Συγκλονιστική μορφή η φωτεινή αγία παρηγορητική μορφή της Γερόντισσας Θεοδοσίας… Είναι η προσωπικότητα που κρατάει όρθιο το μοναστήρι τόσα χρόνια και επιτομεί την ζώσα πίστη και σχέση με την αγαπημένη της Θεομήτορα.
(ΣΣ: Πατρινή μαθηματικός η ηγουμένη Θεοδοσία, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 όταν η λαίλαπα της φωτιάς τύλιγε στις φλόγες το μοναστήρι και πλησίαζε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, διηγείται: Η εικόνα ήταν βιδωμένη, κατσαβίδι δεν υπήρχε, η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο, έλεγα στην Παναγία “χωρίς εσένα δεν φεύγω από το μοναστήρι, θα καούμε και οι δύο” και ξαφνικά η εικόνα πέφτει πάνω μου και με τη βοήθεια άλλης μιας αδελφής μοναχής σώσαμε την εικόνα της Παναγίας μας,»… η Εικόνα ήταν πανάλαφρη! με το χαρακτηριστικό ράγισμα κατά μήκος στο πρόσωπο της Θεοτόκου.  Ένα ράγισμα που έγινε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έπειτα από τοπικό σεισμό που συνέβη στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού της Έλλης στην Τήνο).
 
  Παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Φωκίδος & κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δωρίδος Γεώργιος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος Ευπαλίου Γιάννης Φλέγγας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιάννης Καγιάς, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πολύς κόσμος… 
 
  Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κκ Θεόκτιστος. 

  Το μοναστήρι λειτουργεί κάθε Κυριακή και αποτελεί ένα από τους ωραιότερους θρησκευτικούς προορισμούς μέσα στο αλπικό τοπίο των Βαρδουσίων και ταυτόχρονα τόσο κοντά στην θάλασσα…  
 
    Απολυτίκιον Παναγίας Βαρνάκοβας

 Θεον δώρημα τος εσεβέσι, Μτερ Πάναγνε, Ελογημένη, παρ Κυρίου δόθης Πανάχραντε, ν Βαρνακόβ κοίμητος Πρέσβειρα, ς ρσενίου, Δαυίδ γκαλλώπισμα. Κόσμου νασσα, Χριστν τν Θεν κέτευε, δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος.


Επί τη ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Δήμαρχος Δωρίδας , κ. Γιώργος Καπεντζώνης,  ευχήθηκε  χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου