Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Συμβολική Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ...

Συμβολική Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στην πλατεία Ησαΐα στην Άμφισσα με τη συμμετοχή των σωματείων Ιδιωτικών Υπάλληλων ν. Φωκίδας, Οικοδόμων και ΕΛΜΕ Φωκίδας.

 
Την ομιλία έκανε ο Θύμιος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου
(παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
·                     Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας
·                     Τιμάμε τους αγώνες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά,
·                     Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες.
·                     Βροντοφωνάζουμε:

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ κόντρα στις απειλές της κυβέρνησης για να εμποδιστούν οι σημερινές συμβολικές εκδηλώσεις των συνδικάτων Οι απειλές δείχνουν ότι η στάση της κυβέρνησης δεν στοχεύει, όπως προσχηματικά ισχυρίζεται, στην προστασία της υγείας, αλλά με πρόσχημα την πανδημία επιχειρεί να βάλει “stop” στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να “καθαρίσει” το πεδίο για τη λήψη νέων αντεργατικών μέτρων προς όφελος των συμφερόντων και των απαιτήσεων της μεγαλοεργοδοσίας».
Η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, που από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκαν ώστε η πανδημία του κορωνοϊού να μην πλήξει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους.. “πουλάει τσαμπουκά” και επιχειρεί να δείξει την πυγμή της απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα ενώ την ίδια ώρα σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα αίσχη που γίνονται στους χώρους δουλειάς με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Μας είπαν ότι οι σημερινές συγκεντρώσεις είναι πρόβλημα για τη δημόσια Υγεία. Πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο συνωστισμός σε χώρους δουλειάς όπου εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς μέσα προστασίας, στα μέσα μεταφοράς λόγω έλλειψης συχνών δρομολογίων, στις προσφυγικές δομές όπου πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να έχουν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, στις ιδιωτικές κλινικές όπου η ασύδοτη λειτουργία τους είχε τραγικές συνέπειες. Δεν είδαμε βέβαια την ίδια ευαισθησία για όλα αυτά από τους κυβερνώντες αλλά και από μέσα ενημέρωσης... Για να μη μιλήσουμε για τον συνωστισμό που επικράτησε στα διάφορα χάπενινγκς που διοργάνωσε η κυβέρνηση (βλ. Πρωτοψάλτη) ή για τον συνωστισμό που μπορεί να επικρατεί σε πάρκα και παραλιακές, τις οποίες άνοιξε η κυβέρνηση.  Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι θέλει να περάσει το μήνυμα της ανένδοτης κυβέρνησης στις εργατικές λαϊκές διεκδικήσεις. Δεν είδαμε τέτοια στιβαρότητα απέναντι στις διεκδικήσεις του ΣΕΒ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να κάνει ότι θέλει.  Παράλληλα δε σταμάτησε να μπουκώνει με δώρα  δισεκατομμυρίων όλο και περισσότερο την εργοδοσία με μέτρα προς όφελος της, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της κρίσης, για να μείνουν όπως λένε όλοι με μια φωνή «όρθιες οι επιχειρήσεις».
Κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία για να επιταχυνθούν μέτρα και αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κλπ
Είναι ολοφάνερο πως αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Μας κουνάνε συνεχώς το δάχτυλο για τις δύσκολες μέρες που είναι μπροστά μας, πως πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να επιστρέψουμε άλλη μια φορά στην «κανονικότητα». Τα επιτελεία της ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις μαζί με τους χρήσιμους κονδυλοφόρους τους, μιλούν από σήμερα για την «δύσκολη επόμενη μέρα», προετοιμάζοντας τον εργαζόμενο λαό να δεχτεί τη μονιμοποίηση των υποτιθέμενων «έκτακτων αντεργατικών μέτρων. Το σύνολο των πρόσφατων απαιτήσεων του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν τους φτάνουν όσα πήραν, αλλά απαιτούν νέες επιδοτήσεις, νέα δώρα.
Σχεδιάζουν για την «επόμενη μέρα», να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Θέλουν να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε «το μάρμαρο», με νέες θυσίες, με ανεργία, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης βραχείας διάρκειας, με μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, με τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.
Δεν είμαστε, “όλοι μαζί” ούτε υπάρχει «εθνική ομοψυχία»! Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα “καλά” και στα “δύσκολα” του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μονίμως πληρώνουν με θυσίες την ανάπτυξη και την κρίση του. Έχουμε πικρή πρόσφατη εμπειρία που η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Οι Πανελλαδικές ημέρες δράσης στην Υγεία (7 Απρίλη) και στα super market (15 Απρίλη), όχι μόνο ανέδειξαν την έκταση και την ένταση της επίθεσης ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αποκάλυψαν μια ακόμη φορά ότι ο μεγαλύτερος ορατός εχθρός είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά συνεχώς φτώχια, ανεργία, πολέμους, που δεν υπολογίζει μπροστά στο κέρδος την ανθρώπινη ζωή. Ενός συστήματος που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας αντί να αξιοποιούνται για να έχει ο λαός υψηλού επιπέδου απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας, χρησιμοποιούνται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να κερδίζουν δισεκατομμύρια. Για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που βρήκαν την ευκαιρία στην πανδημία να αυξήσουν τα κέρδη τους πατώντας στις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας. Που διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για ένα κρεβάτι Μ.Ε.Θ., που πουλούσαν τα διαγνωστικά τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ, που τσέπωσαν 30 εκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα.

Η πανδημία ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας και στη χώρα μας, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ενός συστήματος υγείας που για να μπορέσει να αντέξει τους κραδασμούς της πανδημίας, ανέστειλε τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστους και εκτεθειμένους σε κίνδυνο ασθενείς που αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονταν με τον κορονοϊό.
Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αποκάλυψε τη γύμνια «πολυδιαφημισμένων» δημοσίων συστημάτων υγείας σε μια σειρά ισχυρές οικονομικά χώρες στην ΕΕ και αλλού. Ίδια και χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του καπιταλισμού. Το «αμερικάνικο όνειρο» είναι οι χιλιάδες νεκροί σε ομαδικούς τάφους και τα 15 εκατομμύρια άνεργοι μέσα σε μόλις 2 μήνες. 
Στη χώρα μας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν την μάχη με αυταπάρνηση, εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό. Η στάση του κόσμου για να προστατέψει την υγεία του από την πανδημία, ήταν αυτή που συνέβαλε ούτως ώστε να κερδηθεί χρόνος για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αντί όμως ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, μοιράζοντας δεκάδες εκατομμύρια στους κλινικάρχες. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έκλεισε τις δομές υγείας παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε κλειστές.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αναδεικνύει όλα όσα εκπροσωπεί η μέρα αυτή για την εργατική τάξη: Μέρα τιμής στους αγώνες της τάξης μας, αλλά πάνω απ’ όλα μέρα απεργίας, μέρα αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.

Με τη σημερινή συμβολική εκδήλωση τιμάμε τους νεκρούς στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936, στην Καισαριανή το 1944.
Δεν ξεχνάμε τις εκατόμβες των θυμάτων που θάφτηκαν κάτω από τα θεμέλια των σαθρών δημόσιων συστημάτων υγείας στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε αλλά και στις Η.Π.Α., που κατέρρευσαν από έναν ιό. Δηλαδή στις χώρες πρότυπο τόσο για τη σημερινή όσο και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα της τάξης μας υψώνοντας την γροθιά μας ώστε να μην το βάλουμε κάτω, να μην αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας. Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί για την  προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.
Λογαριαζόμαστε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·               Κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ εδώ και τώρα.
·               Καμία απόλυση- Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις
·               Να μην χρεωθούν ως κανονική άδεια οι μέρες σε καραντίνα ή οι άδειες των ευπαθών συναδέλφων!
·               Να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ωράρια, παροχές)!
·               Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
·               Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές
·               Άμεση χορήγηση του έκτακτου επιδόματος σε όσους εργάζονται με συμβάσεις έργου/τίτλο κτήσης
·               Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους
Τελειώνουμε τη σημερινή μας συμβολική εκδήλωση με σύνθημα:

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ,
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου