Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Πάνος Ευσταθίου: όλη η αλήθεια για την κουνουποκτονία και την εξάπλωση του ιού Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα...

Ελλείψεις Στρατηγικού Σχεδιασμού 
στην αντιμετώπιση 
του ιού του Δυτικού Νείλου, 
με συνέπειες στην Δημόσια Υγεία... 


    Πάνος Α. Ευσταθίου* 

  
   Είναι γνωστό ότι μέσω των κουνουπιών είναι δυνατόν να μεταφερθούν σοβαρές ασθένειες με επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η ελονοσία, ο ιός του δυτικού Νείλου κ.α.

     Τον τελευταίο χρόνο απασχόλησε σημαντικά την Ελληνική κοινωνία, η μη ορθή διαχείριση (στρατηγικές ελλείψεις και αποφάσεις) της απεντόμωσης των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
   Είναι σημαντικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επανειλημμένες ανακοινώσεις είχε εντοπίσει τα προβλήματα για το συγκεκριμένο θέμα. 
  
  Ωστόσο σήμερα έχουμε 17 νεκρούς, 11 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύονται 30 άτομα όπως δείχνει και ο πίνακας της εβδομαδιαίας ανάλυσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

          Αν και τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας, αυτό δεν σημαίνει ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μία επέκταση της επιδημίας δεν μπορεί να απειλήσει και την υπόλοιπη Ελλάδα. 
  Είναι χαρακτηριστικό ότι η υφιστάμενη κατάσταση έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η περίοδος αυτή να είναι καταστροφική για τις συγκεκριμένες περιοχές.

          Εάν εκτιμήσουμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια, η ύπαρξη θανάτων - κρουσμάτων ήταν από μηδενική (2015, 2016)  έως ελάχιστη (2013, 2014)...  η καταμέτρηση για το έτος 2018 των περιστατικών που έχουν πεθάνει και νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει για τις περιοχές στις οποίες ανιχνεύεται,  ως επιδημικό φαινόμενο!
(*Πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ).

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στις δύο σημαντικές επιπτώσεις οι οποίες δεν αναφέρονται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και από άλλους φορείς,
 και αφορούν:


1. Την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού ατόμων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. (Είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

2. Την αδυναμία «Αιμοδοσίας» στις περιοχές όπου ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. (Είναι γνωστόν ότι η Ελλάδα για τις ανάγκες των μονάδων αίματος αναγκάζεται να παίρνει μονάδες από το εξωτερικό λόγω έλλειψης προσφοράς αιμοδοσίας).





 Για όλα τα ανωτέρω θα μπορούσαμε να επισημάνουμε:
 

·        . Δεν έγιναν οι σωστοί ψεκασμοί, τον συγκεκριμένο χρόνο (περίοδο προνυμφών) έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των κουνουπιών

·        . Δεν υπήρξε συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων (των υγειονομικών τμημάτων τους) για το συγκεκριμένο θέμα 

·  Δεν υπήρξε η κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική για την ενημέρωση του πληθυσμού και την λήψη προστατευτικών μέτρων



·        . Καθυστέρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας να ενεργοποιηθούν για τις συγκεκριμένες ελλείψεις



        .   …και το κυριότερο στην φάση αυτή, δεν έχει υπάρξει χαρακτηρισμός έκτακτης κατάστασης για την Δημόσια Υγεία (αν και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε έκτακτη Σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα).

          
   Συνεπώς: η συνεχής ύπαρξη θυμάτων και η συνεχής μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου καταδεικνύουν:    

 α) ολιγωρία συγκεκριμένων ατόμων και υπηρεσιών,   

 β) δείχνουν την αδυναμία εφαρμογής  Στρατηγικού Σχεδιασμού σε έκτακτη κατάσταση, 

  γ) και ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να καταλογιστούν.






*Πάνος Α. Ευσταθίου

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

 Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών 
                                     ExpertAdvisor PHEOC –NET,WΗΟ                                                                 
 Πρόεδρος
 Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου