Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ξένη αναδημοσίευση: Μύρκας- κατώτερος των περιστάσεων ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δελφών...

                                                                    


"...Ο Δήμαρχος άρχισε διακριτικά να ξηλώνει τον μηχανισμό της προηγούμενης Διοίκησης..."

   Μύρκας- Ιτέα


 Η Αρχή

  Όταν ο Νικόλαος Φουσέκης παρέδωσε το δακτυλίδι της διαδοχής στον τότε αντιδήμαρχό του Π. Ταγκαλή και τον πλαισίωσε με όλους τους εν ενεργεία αντιδημάρχους, ένα σωρό προέδρους και έμπειρους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και νέους  υποψήφιους από όλους τους πολιτικούς χώρους, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια.

   Σε μια παγιωμένη για τουλάχιστον είκοσι χρόνια πολιτική κατάσταση, η «κατάληψη» του Δημαρχιακού θώκου από τον σχετικά άπειρο Θ. Παναγιωτόπουλο, με μόνη πολιτική εμπειρία 3,5 χρόνια ως πρόεδρος του ΔΣ στον Δήμο, φάνταζε έργο τιτάνιο -αν όχι τιτανικό. Ο φιλόδοξος πολιτικός όμως κατείχε τρία βασικά στοιχεία που έκαναν την διαφορά: είχε όραμα που κατάφερε να το μεταλαμπαδεύσει και στους ψηφοφόρους, είχε ένα έντονο αντιφουσεκικό αέρα στα πανιά, και τις σημαντικές αλλαγές που συνέβαιναν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και που μοιραία επέδρασαν και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Δύο χρόνια μετά, το όραμα, κυρίως λόγω οικονομικών συγκυριών, παραμένει θολό, ενώ η παράταξη Ταγκαλή δείχνει να μην έχει στα γονίδιά της ούτε ψήγμα από Φουσεκικό DNA, βγάζοντας αληθινούς όσους ισχυριζόντουσαν τότε πως δεν υπάρχει σύγκριση ή συνέχεια.

Υπάλληλοι και Ειδικοί Σύμβουλοι
Ξεκινώντας την πορεία του ως Δήμαρχος πια, άρχισε διακριτικά να ξηλώνει τον μηχανισμό της προηγούμενης Διοίκησης, κάνοντας μετακινήσεις υπαλλήλων και στελεχών κατά το δοκούν. Τρανταχτό παράδειγμα η δεύτερη σε σταυρούς στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές, υπάλληλος της Πολεοδομίας, Χαρά Ασημακοπούλου, που αν και ακολούθησε με διαφορετικό τρόπο τον δρόμο του πρώτου σε σταυρούς Στ. Μαντζώρο (παραίτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο) παραμένει στο ψυγείο της Υπηρεσίας, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί σε καμία επιτροπή διαβούλευσης, για το ΓΠΣ, την κυκλοφοριακή μελέτη, τους κοινόχρηστους χώρους, ή για οποιοδήποτε θέμα θα μπορούσε με τη μεγάλη της εμπειρία (είναι η μικρότερη σε ηλικία Νομαρχιακή σύμβουλος που έχει εκλεγεί ποτέ) ή τις γνώσεις μηχανικού, να προφέρει τη γνώμη της.

Προχώρησε στην πρόσληψη επικουρικά ειδικών επιστημονικών συμβούλων, εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του έδινε ο νόμος. Έχοντας επιλέξει νέους επιστήμονες από όλους τους τομείς κι από όλες τις επιστήμες, όπως όφειλε, καθώς δεν είναι μόνο τα τεχνικά έργα σε μία πόλη αλλά και η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το εμπόριο, το περιβάλλον κτλ., κατακρίθηκε και λοιδορήθηκε ανελέητα για τις επιλογές του. Ξεχνάμε πως στο παρελθόν το βασικό «πτυχίο» για να προσληφθείς ως ειδικός σύμβουλος δίπλα στον Δήμαρχο ήταν να έχεις μεγάλο σόι ή να έχεις «εκτεθεί» πολιτικά δίπλα του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο παρελθόν που έχουμε δει απόφοιτους γυμνασίου, άεργους, ή κτηνοτρόφους σε θέσεις έμμισθες στο Δήμο χωρίς να ανοίξει μύτη.

Αυτό που πραγματικά ενοχλεί δεν είναι το εάν κάποιος είναι Φιλόλογος ή Θεατρολόγος, αλλά πως η κάλπη «έβγαλε» άτομα με ελάχιστη πολιτική και διοικητική εμπειρία, με μη σαφή ακόμα αντίληψη των δεδομένων (μην ξεχνάμε πως τουλάχιστον 3 αντιδήμαρχοι σήμερα δεν είχαν υπάρξει στο παρελθόν ούτε καν δημοτικοί σύμβουλοι).

Βλέποντας οι πολίτες τη δεδομένη έλλειψη εμπειρίας, θα αισθανόντουσαν καλύτερα εάν έβλεπαν άτομα που θα μπορούσαν να προσφέρουν άμεσα το κάτι παραπάνω. Αν συνεχίζει και στέκεται με αξιοπρέπεια ακόμα ο Δήμος μας οφείλεται στο ότι ο Παναγιωτόπουλος και 2-3 αντιδήμαρχοι εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Το ίδιο ισχύει δυστυχώς και για την θέση του Γενικού Γραμματέα. Ενώ είναι μία θέση που την ξέρει ο Παναγιωτόπουλος καλά (το γραφείο του παλιά ήταν δίπλα σε αυτό του προηγούμενου Γενικού) δεν δείχνει να καταφέρνει να παίρνει αυτό που θα έπρεπε από τον κατ επιλογή συνεργάτη του, καθώς ούτε αόρατο τοίχος προστασίας για τον ίδιο είναι ούτε έχει τα πνευμόνια για κυνηγητό στα υπουργεία για την προώθηση θεμάτων…
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα ακόμα άτομο που να εμπιστεύεται για να τον αντικαταστήσει ανά πάσα στιγμή, ούτε καν σε κοπή πίτας.

Μετά από τρεις απώλειες Αντιδημάρχων και σχεδόν σύσσωμου του τοπικού συμβουλίου στην Ιτέα, εκεί που άλλος θα είχε παραδώσει τα κλειδιά, καταφέρνει να βρει τις ισορροπίες, με έναν Αγγελόπουλο διεκπεραιωτικό με μία  Λιάνα με διοικητικές ικανότητες και έναν Τσονάκα με νεύρο, βρίσκει περιέργως καλύτερο ρυθμό από ότι πριν. Η αμφισβήτηση όμως εκ των έσω έχει είδη αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της.

Έργα
Είναι κανόνας κάθε Δημοτικής Αρχής, τα μικρά έργα (π.χ. καθαρισμός άλσους στο Κάστρο) να παρουσιάζονται ως κοσμογονικά και τα έργα βιτρίνας ως απαραίτητα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν λεφτά. Τελεία και παύλα. Το βασικό, όταν δεν έχεις λεφτά και χρόνο, είναι να κάνεις ιεράρχηση. Προκαλεί απορία γιατί βλέπουμε στο διαδίκτυο καθαρισμούς και κλαδέματα συνέχεια ενώ δεν υπάρχει μία φωτογραφία από το μεγαλύτερο έργο του Δήμου, το ΧΥΤΥ. Το μεγαλύτερο έργο στο Νομό που σε μερικές ημέρες – καθώς δεν έχει μπει στο πρόγραμμα γέφυρα ακόμα- θα γίνει στην κυριολεξία (και λόγω της στεγανωτικής λεκάνης που προβλέπει η κατασκευή του) μια τρύπα στο νερό για τον Νομό, όπως άλλωστε και τα 100 χιλιόμετρα θαμμένου σωλήνα από την Άρδευση του Ελαιώνα... 



Ένα αξιόλογο πολιτιστικό έργο που δείχνει να παίρνει μορφή δυστυχώς δεν μπορεί να θεωρηθεί παρακαταθήκη για την Άμφισσα, καθώς σε μερικά χρόνια θα είναι στην κρίση του επόμενου Δημάρχου εάν θα συνεχίσει να το χρηματοδοτεί ή αν το ρίξει στο χρονοντούλαπο ή θα το ανάγει σε μελλοντικές καλέντρες… Χαριτωμένα είναι και τα δάπεδα στα σχολεία και στα γήπεδα -μικρά έργα με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο.  
Σχετικά με την κυκλοφοριακή μελέτη στην Άμφισσα, φοβάμαι πως εκατοντάδες εργατοώρες θα πάνε χαμένες. Δεν μένω Άμφισσα, αλλά όποτε πηγαίνω δεν συναντάω το χάος. Αν είχε αστυνόμευση και δεν έκανε ο κάθε ένας ό,τι ήθελε, δεν θα είχα στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα. Το πάρκινγκ είναι ένα θέμα, και το ότι δεν θα μπορεί το Γκαζάκι να βγάλει τραπέζια, αλλά αυτό μπορείς να το λύσεις και με άλλους τρόπους.


Δημοτικά Συμβούλια
Στα συμβούλια, έχω την εντύπωση πως είναι όλοι μια καλή παρέα, μεταξύ γνωστών, φίλων και πρώην συνεργατών, που όλοι τρέφουν μεταξύ τους μία αλληλοεκτίμηση και πάντα έχουν στην άκρη της γλώσσας τους μια καλή κουβέντα για τον άλλον.
Δυστυχώς, αυτή τη σεζόν, δεν έχουμε ανθρώπους με στόφα πολιτικού (με εξαίρεση την Θ. Μανανά). Δεν έχουμε ανθρώπους οξυδερκείς και εκρηκτικούς (γραφικούς έχουμε). Δεν ακούμε διαλόγους έντονους, ούτε έχουμε πια υψηλής ποιότητας κόντρες και χτυπήματα, ενίοτε ανεξαρτήτως της θέσης που έχει η ζώνη… Οι έντονοι διαξιφισμοί είναι ελάχιστοι, οι αντιπαραθέσεις χλιαρές, οι λεκτικές λαβές που τσακίζουν κόκαλα, ανάμνηση...

Αυτοί που το έχουν πάρει ζεστά – και καλά έκαναν και τους εξέλεξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο – είναι οι Πολίτες στο Προσκήνιο. Κάνουν σωστή κριτική, παρουσιάζουν γραπτώς πολυσέλιδες τοποθετήσεις πάνω σε όλα τα θέματα και δείχνουν μία περιβαλλοντική ευαισθησία που οι Δελφοί έχουν ανάγκη. Βέβαια χωρίς να έχουν την συμβατική πολιτική σκέψη –πράγμα καλό εννοείται- κόλλησαν σε εμμονές και αδιέξοδες κόντρες, πέραν του λογικού, με αποτέλεσμα παραλίγο να μετονομαστούν στη συνείδηση των κατοίκων σε κολοβακτηρίδια Ε- COLI στο Προσκήνιο ή ακόμα και Εισαγγελείς στο Προσκήνιο.
Βουλευτής
Είναι σημαντικό που συνεργάζονται Βουλευτής και Περιφερειάρχης συντονισμένα για να πάρουμε τους δύο κόμβους στην Δωρίδα. Ο Μπάκο ετοίμασε τις μελέτες και τα σχέδια, μετά από επιθυμία και του Καπετζώνη, και την κρίσιμη ώρα που το έργο παραλίγο να χαθεί, έριξε το τηλεφωνάκι στον σύντροφο ο Γιατρός να πάρει το κουλό του από αυτή την όμορφα ώριμη μελέτη που ήθελε να πετάξει έξω….
   Κατά τα άλλα όμως, αναρωτιέσαι: κανείς σύντροφος στην Φωκίδα δεν θέλει να δει τον Γιατρό να τα καταφέρνει; 
 Είναι τραγικό να παίρνεις πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια την εξουσία και να μην δουλεύεις για να αφήσεις έστω κάτι με όλους σου τους ανθρώπους πρώτης γραμμής.
Για τη Φωκίδα δυστυχώς σε αυτό το επίπεδο τρέχουν ενάμιση άτομα μόνο.

    Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Ντέβιτ Μπέκαμ, είχα διαβάσει κάπου, πως έχει και τρέχουν για την «εικόνα» του περίπου 180 άτομα: από μάνατζερ, λογιστές, δημόσιες σχέσεις, διατροφολόγους, γυμναστές μέχρι κομμωτές και μοδίστρες. Εμείς έχουμε 1,5 άτομα και τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγάλουν εκατομμύρια για το νομό.
Δεν είναι παράλογο που τα έχει μπερδεμένα. Ο δρόμος από το Καρπενήσι δυστυχώς θα περάσει πρώτα -όπως ήθελαν άλλοι. Ασχέτως εάν η άρδευση του Ελαιώνα δέσμευσε άλλα 7 εκ. € , και μπήκε στο πρόγραμμα γέφυρα όπως τα περισσότερα έργα εκείνη την χρονιά. ΔΕΝ θα γίνει, κατά 90%, γιατί αλλού είναι το πρόβλημα – κι όχι στους Μυκηναϊκούς Τάφους. Για την επιδότηση, αν θα είναι 100% θα το δούμε σύντομα…

  Ίσως πρέπει επιτέλους να παραμερίσει στενούς συνεργάτες και φίλους δοκιμασμένους από χρόνια, και να αφήσει νέους αστερισμούς συντρόφων να ανατείλουν, αλλιώς θα μιλάμε για 5 χαμένα χρόνια, χωρίς απολύτως καμία διαχείριση της εξουσίας που του δόθηκε από τον λαό της Φωκίδας...



Μύρκας

5 σχόλια:

  1. ΜΥΡΚΑ:
    1. ΑΜΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ 100 ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ 100 ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΕΦΤΑ. ΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ.
    2. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΚΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΥΛΛΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.
    3. ΕΣΥ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΙΣΑΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΧΥΤΥ ΤΟΝ ΠΑΡΕΛΆΒΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΣΕΚΗ; ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ;
    4. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ (ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ) ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΞΗΓΗΘΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενημερωστε τον Μυρκα οτι οι αναθεσεις συνεχιζονται ακομη και σε υποψηφιους του αλλου συνδυασμου .Για ριξτε μια ματια εδω https://diavgeia.gov.gr/doc/7ΑΩ8Ω9Θ-ΖΙ5?inline=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://diavgeia.gov.gr/doc/7ΛΣ6Ω9Θ-1ΒΦ?inline=true
      ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΟ!
      ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΡΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ.

      Διαγραφή
  3. Επαινεί & .......το Θανασάκη και παράλληλα κατηγορεί για ανικανότητα τους συνεργάτες του!!
    Του Θανασάκη (σου) παιδιά δεν είναι και αυτοί;;......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή