Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΚΚΕ Φωκίδας για την κατάργηση των σχολικών μονάδων: ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει γονείς και μαθητές...

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ 
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 
ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 





   Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε και κάνει κάθε προσπάθεια να διαφημίσει την επιστροφή της «κανονικότητας» στο χώρο της εκπαίδευσης, στη Φωκίδα όπως και σε όλη την Ελλάδα, η “κανονικότητα” αυτή συνοδεύεται από την κατάργηση δεκάδων τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ, σε τμήματα γενικής παιδείας, τμήματα ομάδων προσανατολισμού, μαθημάτων επιλογών και ξένων γλωσσών. Συγκεκριμένα στη Φωκίδα και στους δύο Δήμους Δελφών και Δωρίδας καταργήθηκαν ολιγομελή τμήματα ομάδων προσανατολισμού από τα λύκεια Δεσφίνας, Γαλαξιδίου και Ευπαλίου.


  Οι αποφάσεις του Υπουργείου και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καταδικάζουν έτσι τους μαθητές αυτών των σχολείων σε καθημερινές μετακινήσεις πολλών  χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής αν θέλουν να συνεχίσουν αυτό που επέλεξαν από πέρσι και να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Καταδικάζουν επίσης εκατοντάδες μαθητές των τμημάτων γενικής παιδείας να στοιβαχτούν σε ακατάλληλες αίθουσες υποβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν και γνωστοποιήθηκαν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανατρέποντας βίαια τον ετήσιο προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους.


  Οι αποφάσεις αυτές πλήττουν και τους εκπαιδευτικούς. Από τη μία οδηγεί αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στην ανεργία, αφού η περικοπή των τμημάτων οδηγεί στη δημιουργία πλασματικού πλεονάσματος σε εκπαιδευτικούς. Ενώ από την άλλη, για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς αποτελεί χτύπημα στα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς τους αναγκάζει σε μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο, με πολλούς απ’ αυτούς να πρέπει να διδάσκουν έως και σε 5 σχολεία προκειμένου να καλύψουν το ωράριο τους. Και θα έρθει μετά η κυβέρνηση να απαιτήσει θρασύτατα και προκλητικά από τους εκπαιδευτικούς να αξιολογηθούν, όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Αξιολόγηση όπου καλός εκπαιδευτικός θα κρίνεται αυτός που βάζει πλάτη σε όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, θα προωθεί το σχολείο της αγοράς και τη μόρφωση ως εμπόρευμα.


  Η όλη διαδικασία και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να ντυθούν με κάποιον παιδαγωγικό μανδύα. Είναι μέτρα που υλοποιούν τις αποφάσεις του 3ου και 4ου μνημονίου και στην εκπαίδευση, ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Με αυτά τα μέτρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών χτυπιούνται βάναυσα και γίνονται θυσία στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων. Πλεονάσματα που καταλήγουν σε νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, σε νέες συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων αξίας 2,4 δις, με τις στρατιωτικές δαπάνες να παραμένουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη νατοϊκών αναγκών, σταθερά παραπάνω από το αντίστοιχο ποσοστό που διατίθεται στην εκπαίδευση και στη μόρφωση της νεολαίας.


  Μετά από αυτές τις εξελίξεις στα σχολειά της περιοχής μας, αλλά και με βάση την προηγούμενη εμπειρία τους από το χώρο της εκπαίδευσης καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη ΝΔ και τους δορυφόρους τους. 
 Τους καλούμε να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων, όλης της νεολαίας. 
 Για ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που να καλύπτει πλήρως τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες από τη μεριά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου