Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ο Νίκος Δρόλαπας απαντά: Μήπως ειρωνεύεται την αλήθεια ο κ. Μπούγας;...

Ειρωνεύεται την αλήθεια ο κ. Μπούγας - ( ΑΠΑΝΤΗΣΗ )


                                                                   του Νίκου Δρόλαπα

 


      Ο ίδιος, μπορεί να λέει ότι: «δέχεται με χαρά ερωτήματα και κριτική…»,  ότι επιζητά  (δήθεν) διάλογο,  αλλά… επιλέγει: «…όταν προέρχονται από ανθρώπους που μάχονται με τη δύναμη του επιχειρήματος,  όπως η πρώην συνάδελφος βουλευτής κ. Παπαθανάση…»  και υποκριτικά δηλώνει: «εμένα φίλος μου είναι όποιος ενδιαφέρεται,  δρα και σχεδιάζει για το καλό της περιοχής »..!

      Αυτά όμως είναι λόγια. Λόγια χωρίς αντίκρισμα και  λειτουργούν σε ένα προστατευτικό κλοιό με χαρακτηριστικά που κινούνται μεταξύ του είσαι ή δικός μου ή εχθρός μου, που αποτελούν τη βάση της ευνοιοκρατίας και δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου δημόσιου διαλόγου.

      Αποφεύγοντας συνειδητά να απαντήσει για πολλά κρίσιμα ζητήματα του Νομού, από μόνος δίνει την εντύπωση, είτε ότι δεν ασχολείται επαρκώς με τα προβλήματα του τόπου, ή ακόμη, και ότι δεν είναι ενήμερος στον βαθμό που απαιτείται για την επιτυχή διεκδίκηση της επίλυσής τους…

      Μερικές φορές μάλιστα, επιχειρεί να υποβαθμίσει τα θέματα, ή να τους προσδώσει άλλες διαστάσεις, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνει στο πειρασμό να παραπλανήσει τους συμπατριώτες μας δημιουργώντας ένα λεκτικό νεφέλωμα.  Γι΄αυτό γίνεται λεπτομερής και επεξηγηματική παρουσίαση των θεμάτων, ώστε να αναγκασθεί να απαντήσει συγκεκριμένα. 

      Κι αυτό δεν έγινε μία φορά, ούτε μόνο για τον κ. Μπούγα.  Συχνά καλούνται να απαντήσουν οι εκπρόσωποι του Νομού ή των Δήμων  αλλά αποφεύγουν κατά σύστημα, αδιαφορώντας για την ενημέρωση των συμπολιτών μας.  Και αυτό είναι θέμα σεβασμού και ανησυχίας…

      Δεν μειώνεται κάποιος με τις ικανότητες που έχει, αλλά,  με τις ικανότητες που προσποιείται ότι έχει.

      Δεν αρέσει γενικότερα στους αιρετούς να παρεμβαίνουν οι πολίτες στα δημόσια πράγματα, γιατί αυτό τους κρατάει σε διαρκή επαγρύπνηση και πρέπει κάθε στιγμή να είναι ενήμεροι για όλα τα θέματα και κυρίως να έχουν κάνει κάτι  γι΄αυτά.  Αρκεί βέβαια και οι δημόσιες τοποθετήσεις τους να είναι εύστοχες και ευπρεπείς.

  Από τα πολλά ζητήματα που του έθεσα, επέλεξε το πρόβλημα που δημιουργείται στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, του ιστορικού ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ, του Κληροδοτήματος,  λόγω της σχεδιαζόμενης ανέγερσης του νέου τριώροφου Ειδικού Σχολείου κατά τρόπο που σκεπάζει την εμβληματική πρόσοψή του και εξαφανίζει σχεδόν το παραδοσιακό και διατηρητέο πέτρινο κτίριο, που είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αισθητικής και από τα εξέχοντα αξιοθέατα της πόλης.

       

     Η τοπική κοινωνία ήταν απολύτως αντίθετη με την επιλογή αυτή και για τον πρόσθετο λόγο ότι είχε ήδη αγορασθεί ένα οικόπεδο στον περιφερειακό δρόμο για να εγκατασταθούν και τα δύο Ειδικά Σχολεία της πόλης,  ούτως ώστε, το κάθε Ειδικό Σχολείο να έχει το δικό του κτίριο, με τις σωστές ειδικές προδιαγραφές των Σχολείων αυτών. Το ένα για μικρά παιδιά ηλικίας Δημοτικού και το άλλο για τα μεγαλύτερα παιδιά με τα « Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ».

     Αποφασίζοντας να προσθέσουν το νέο κτίσμα στο χώρο αυτό, εκείνο που θα καταφέρουν τελικά είναι, να μη διαθέτει το Ειδικό Σχολείο τους σωστούς ειδικούς χώρους και διαρρυθμίσεις που προβλέπονται, αφού έχουν συρρικνωθεί οι λειτουργίες του, αλλά και το 1ο Δημοτικό να μην αποκτάει το κάτι άλλο που ίσως χρειαζόταν, όπως παρατηρούν πολλοί εκπαιδευτικοί.

     Όμως, και το κατά κοινή ομολογία πανάκριβο οικόπεδο των 600.000 ευρώ   των συγγενών και « ημετέρων » -- ήταν λειψό, δεν είχε την απαιτούμενη έκταση για να χωρέσει και τα δύο Σχολεία.

  Προσφέρθηκε όμως η αναγκαία έκταση από γειτνιάζον οικόπεδο του γνωστού συλλέκτη κ. Αντώνη Μόσχου, αλλά ο τ. Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε τη λύση αυτή με…σθένος  γιατί  άλλα είχε στο μυαλό του.

      Ήθελε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του κ. Μπούγα, ο οποίος μετέφερε την εμμονή του άμεσου περιβάλλοντός του, να γίνει, άνευ ετέρου, το Ειδικό Σχολείο μέσα στο χώρο του 1ου Δημοτικού, αδιαφορώντας αν στέγαζαν τόσα χρόνια τους μικρούς μαθητές σε ακατάλληλους χώρους…

      Μετά από πολλές παρεμβάσεις μου για το ζήτημα αυτό, ήρθε η ευτυχής ώρα να απαντήσει, έστω και έμμεσα, ο κ. Βουλευτής που μέχρι τώρα σιωπούσε και θεωρώντας ότι μπορεί να με μειώσει, δεν αναφέρεται στο όνομά μου , αλλά στη διεύθυνση εργασίας μου, για να γίνει αντιληπτό σε ποιόν αναφέρεται.

     Με αποκαλεί ως κατοικοεδρεύοντα στο μέγαρο της οδού Γιδογιάννου, όταν, κατοικοεδρεύων είναι και αυτός σε μέγαρο της οδού Γιδογιάννου και με δικηγορική περιστροφή λέει,  ότι τάχα εγώ έβαλα αφανώς τρικλοποδιές για το… σπουδαίο αυτό ανοσιούργημα και μάλιστα βλακωδώς, όταν ο ίδιος στο κείμενό του παραδέχεται ότι το θέμα αυτό είχε για χρόνια  διχάσει τη τοπική κοινωνία…

 

     Κατά τη σύσκεψη που είχε στον χώρο του Σχολείου ο τότε Περιφερειάρχης και νυν Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης με υπηρεσιακούς παράγοντες, με εδέχθη στη σύσκεψη, έθεσα ευθέως το θέμα και έδωσε εντολή να συμμαζευτεί λίγο το νέο κτίριο ώστε να μην κρύβει το 1ο Δημοτικό και περιορίζει τον προαύλιο χώρο.

 

     Και έρχεται σήμερα ο κ. Μπούγας, μετά από μακροχρόνια σιωπή, όπως κάνει για όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταρακούνησαν και ταρακουνάνε τη Φωκίδα, που ποτέ δεν πήρε θέση, ποτέ δεν εξέφρασε άποψη και διαπιστώνει για την αγορά οικοπέδου και τα υπόλοιπα -κάπως αργά - ότι υπάρχουν ανεπίτρεπτες πολιτικά πράξεις και ελεγκτέες… νομικά…ποιές; … οι  παραγεγραμμένες;;

 

    Βέβαια… το να ειρωνεύεσαι την αλήθεια είναι πραγματική φιλοσοφία.

 

 

 

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου