Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Αφροδίτη Παπαθανάση: η σκανδαλώδης συμπεριφορά των Τραπεζών στην επιβίωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων της Στερεάς...

Παπαθανάση Αφροδίτη 

Οικονομολόγος

 Άμφισσα Φωκίδα

  Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. 

 ΑΦΟΡΑ την ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.


 

Χρειαζόμαστε Θεσμικές και Πολιτικές παρεμβάσεις  για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης


των πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Στερεά.

Δεν μπορεί από την προσπάθεια αυτή να λείπουν Κοινοβουλευτικά και Πολιτικά Στελέχη, Αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια.

 

Τα προβλήματα εντοπίζονται :

1.       Οι πολιτικές αποφάσεις «τιμωρίας» και αλγόριθμοι του Υπ. Οικονομικών έχουν, για πολλούς μήνες, αφήσει εκτός ενίσχυσης πολύ μικρές μονάδες, στη διαδικασία της ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, είτε με εποχικότητα και ειδικές συνθήκες, πχ. Ορεινές περιοχές , είτε λόγω ορίων τζίρου 2019 και 2020.

1.1. Δεν μιλάμε να πάρουν εκατομμύρια ή χιλιάδες ευρώ αυτές οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μιλάμε, τουλάχιστον, για τα κατώτατα όρια των 500 ευρώ, για όσους ήταν με απόφαση Διοίκησης μήνες κλειστά, για όσους προκύπτει από τον έλεγχο του Ε1 και Ε2, δεν έχουν επιπλέον εισοδήματα να τους στηρίξουν.

1.2. Αν περισσότερο σημαντικό είναι ο τυφλός αλγόριθμος του Υπ. Οικονομικών, (τόσο τυφλός που ΔΕΝ έλαβε υπόψη στις χρηματοδοτήσεις πιθανά μεγάλα εισοδήματα από τόκους κλπ. Δηλαδή ΔΕΝ έλαβε υπόψη ποια η οικονομική κατάσταση του φυσικού ή νομικού προσώπου που χρηματοδοτεί), από την ανάγκη οικογένειες για μήνες ΝΑ ΜΗΝ έχουν ΜΗΔΕΝ εισόδημα, καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει σωστά.

1.3. Αν η επιχειρηματολογία του ΥΠΟΙΚ είναι ότι το καφενείο στο χωριό των 45 μόνιμων κατοίκων που δούλευε δύο μήνες το χρόνο με ετεροδημότες, δεν χτύπαγε αποδείξεις και για αυτό να μείνει εκτός ενίσχυσης – να απαντήσουμε ότι τα προγράμματα, εθνικά, κοινοτικά,  ενίσχυσης για την πανδημία , είναι για ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΟΣΜΟΣ και ΜΙΚΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, από την εξαθλίωση. Δεν είναι «ανταγωνιστικά» αναπτυξιακά προγράμματα , δεν μπορεί να είναι τιμωρία.

 

2.       Στην σκανδαλώδης συμπεριφορά των Τραπεζών είναι εδώ. Καρτέλ. Δέχονται ρευστότητα από Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς με 0% επιτόκιο. Εν μέσω κρίσης και με εγγυήσεις ελληνικού δημοσίου χρηματοδοτούν με 8%.

 

3.       Το Υπ. Ανάπτυξης πρέπει να ενισχύσει περιφερειακά προγράμματα, όπως και  να διαθέσει πόρους σε τεχνική και πολιτική συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς για την ΑΥΗΞΗΣΗ στον προϋπολογισμό του  προγράμματος  για ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από covid 19.

Δεν είναι δικό μας θέμα ή δεν θα έπρεπε να είναι οι επικοινωνιακές ατζέντες προβολής εν μέσω κρίσης. Το ποιος θα μοιράσει τα χρήματα, περιφέρειες ή υπουργείο.

3.1.  Οι Περιφέρειες και η Στερεά πρέπει να μπορέσουν- έχοντας μεγαλύτερο προϋπολογισμό - περισσότερες μικρές - και το εννοούμε μικρές επιχειρήσεις, να λάβουν βοήθεια.

3.2. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ΕΣΠΑ για καινοτομία και για βήματα αναπτυξιακής στρατηγικής.

3.3. Τώρα όμως μιλάμε για το ΣΤΑΔΙΟ ΕΝΑ τη ΣΩΤΗΡΙΑ  μικρών μονάδων.

3.4. Σαφώς θεωρούμε δεδομένο το ζήτημα της δίκαιης αξιολόγησης, αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να χαριστούν ή να χαρίσουν, θέτουν πολλά ζητήματα σε περιπέτεια.

3.5. Μικρά λάθη στις υποβολές, χωρίς ουδεμία πρόθεση παραπλάνησης ή κατάθεσης πλασματικών στοιχείων, ας  μην οδηγήσουν σε απόρριψη επιχειρήσεων. Θα χρειαστεί σαφής ενίσχυση και του  προϋπολογισμού για αυτό. 

3.6.  Αύξηση προϋπολογισμού ή νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστεί λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων από την τρέχουσα προκήρυξη.

 

Περιμένουμε τις κινήσεις των Επιμελητηρίων. Των Αιρετών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου