Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Οι εργαζόμενοι εγκαλούν για την καταβολή ημερομισθίων των εργαζομένων λόγω καραντίνας και ζητούν σχεδιασμό λειτουργίας...

Θέμα: «καταβολή ημερομισθίων των εργαζομένων και τι σχεδιασμό έχετε για την συνέχιση λειτουργίας  κάτω από αυτές τις υγιειονομικές συνθήκες»



  Κύριοι 


Ο μήνας Φεβρουάριος τελείωσε και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιον τρόπο και υπολογισμό θα τους καταβληθούν τα ημερομίσθια.  Συγκεκριμένα σας ζητάμε να μας διευκρινίσετε γραπτώς με ποιον τρόπο θα υπολογίσετε και θα καταβάλλεται:

 

1.    Τις  ημέρες που οι εργαζόμενοι ήταν προγραμματισμένα να δουλέψουν το ωράριο που έχει δηλωθεί στο εργάνη και απουσίαζαν επειδή ήταν επιβεβαιωμένοι  θετικοί στον covid 19 ή είχαν άμεση επαφή με θετικό κρούσμα  και μπήκαν σε καραντίνα σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού εργασίες ή σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που απαγόρευσε την έξοδο από την πόλη της Μαλεσίνας. Ο νόμος προβλέπει την καταβολή όλου του ημερομισθίου που δικαιούνται, σαν να εργάζονταν , με τις ανάλογες προσαυξήσεις αν προβλεπόταν στο πρόγραμμα βαρδιών να εργαστούν  νύχτα ή αργία. Δεν έχετε το δικαίωμα  αυτές τις μέρες να τους χρεώνεται οποιαδήποτε άλλη άδεια ή ρεπό. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι ήταν σε κανονική άδεια και μπήκαν σε καραντίνα για οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, αυτή διακόπτεται, η καραντίνα ισχύει για όλους. Επίσης σας καλούμε να μην κάνετε χρήση του δικαιώματος που έχετε κατά τον γυρισμό τους. Δηλαδή να μην τους βαστάτε στην εργασία μία ώρα (πέραν του 8ωρου) κάθε μέρα μέχρι να συμπληρωθούν οι μισές ώρες από το σύνολο των ωρών που ήντουσαν σε καραντίνα.

 

2.    Τις ημέρες που ήταν προγραμματισμένο να δουλέψουν σύμφωνα με το ωράριο που είχε δηλωθεί στο εργάνη και απουσίαζαν διότι ήταν αποκλεισμένοι  ή επειδή σταματήσατε την λειτουργία του εργοστασίου λόγο κακοκαιρίας. Ο νόμος προβλέπει την καταβολή όλου του ημερομισθίου που δικαιούνται, σαν να εργάζονταν , με τις ανάλογες προσαυξήσεις αν προβλεπόταν στο πρόγραμμα βαρδιών να εργαστούν  νύχτα ή αργία.

 

3.    Τις ημέρες της κακοκαιρίας όσοι εργαζόμενοι καθυστέρησαν να έρθουν στην εργασία τους θα πρέπει η καθυστέρηση να μην αφαιρεθεί από το ωράριό τους. Όσοι παρέμειναν στην εργασία τους εγκλωβισμένοι θα πρέπει να τους καταβληθούν οι ώρες υπερωρίας πέρα του οκταώρου και να μετρήσει και ο χρόνος που έκαναν στην διαδρομή, από την ώρα που έφυγαν από το εργοστάσιο, μέχρι να φτάσουν στα σπίτια τους.

 

4.    Για τους εργαζόμενους που είναι σε κανονική άδεια και εκτός καραντίνας θα πρέπει να τους καταβληθούν τα ημερομίσθια σύμφωνα με το πρόγραμμα βαρδιών, σαν να εργαζόντουσαν, συμπεριλαμβανόμενο την καταβολή τυχόν προσαυξήσεων νυχτερινών ή αργιών. Οι διατάξεις του νόμου όπου βάζει την εταιρεία σε ειδική διαχείριση δεν προβλέπει την περικοπή αποδοχών για τις ημέρες που εργαζόμενος είναι σε κανονική άδεια. Οι προσαυξήσεις αργιών και νύχτας ανήκουν στις τακτικές  αποδοχές των εργαζομένων που εργάζονται μέσα από  συνεχόμενες,  η μία με την άλλη, καταστάσεις εργασίας, όπου αυτές περιέχουν για κάθε εργαζόμενο 6 μέρες εργασία, 2 ρεπό και επανάληψη, με εναλλάξ για κάθε εξαήμερο εργασίας ωράριο, είτε  06.00 - 14.00 ή 14.00 - 22.00 ή 22.00 - 06.00. Ανήκουν στις τακτικές αποδοχές διότι  δεν υπάρχει μήνας που να μην συμπεριλαμβάνει εργασία τουλάχιστον 6 νυχτερινών και 2 αργίες. Κατά μέσο όρο στο σύνολο κάθε έτος αυτές αντιστοιχούν σε  10 ημέρες το μήνα νυχτερινής απασχόλησης  και 3,5  ημέρες εργασία σε αργία. Κατά τη γνώμη μας παρανόμως μέχρι σήμερα δεν τα καταβάλλεται και σας καλούμε, για πολλοστή φορά, σε συμμόρφωση.

 

5.    Σας καλούμε να μας ενημερώσετε γραπτώς για το σχεδιασμό σας όσο αφορά την διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας κάτω από αυτές τις υγιειονομικές συνθήκες.

 

6.    Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία άμεσα να εγκρίνουν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο ύψος ενός μισθού για να αποφύγουν οι εργαζόμενοι την οικονομικοί χρεοκοπία.

 

Σας καλούμε άμεσα να απαντήσετε στην αγωνία των εργαζομένων.

 

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                          Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ                        Γ. ΚΑΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου