Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Παναγιωτόπουλος: ο Ταγκαλής (μη έχοντας πλειοψηφία) κοροϊδεύει φέρνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών την κατάργηση της ΔΕΥΑ!... Εμείς που την ιδρύσαμε θα την στηρίξουμε...

 Διακοπή νερού – ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 

Ποιος κοροϊδεύει ποιον; 

  Εντυπωσιαζόμαστε ακόμη μια φορά από την προχειρότητα και τα επικοινωνιακά τρυκ, με τα οποία αντιμετωπίζονται τα σοβαρότερα ζητήματα του Δήμου μας από τη Δημοτική Αρχή.

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Δήμαρχος εξέδωσε πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου με βασικό του θέμα την πρότασή του (λέει…) να καταργηθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Δήμου Δελφών.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και η εισήγηση που έχουμε λάβει για το θέμα, στάλθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου, η δε ουσία της έγκειται σε μια γενικόλογη και ατεκμηρίωτη παράγραφο…

Κι όλα αυτά για ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας, που προκειμένου να υπερψηφιστεί, προβλέπεται εκ του νόμου υποχρεωτική πλειοψηφία τριών τετάρτων (¾) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (25 στους 33)!

Αλήθεια, αν πραγματικά επιθυμούσε ο κ. Δήμαρχος τη λύση της Δ.Ε.Υ.Α., δεν έπρεπε να έχει παραθέσει εγκαίρως και πειστικά τα επιχειρήματά του;

Δεν έπρεπε να έχει καλέσει τουλάχιστον τους επικεφαλής των παρατάξεων (δεδομένης και της απαιτούμενης αυξημένης πλειοψηφίας), ώστε να τους ενημερώσει για το σκεπτικό του και να τους ζητήσει να στηρίξουν τη θέση του;

Κι όμως τίποτα από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα μέχρι σήμερα μόνο ύμνους ακούμε για τη Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Δελφών από τη δημοτική αρχή. Συνεχώς διαβάζουμε πόσο καλά κάνει τη δουλειά της, πόσο γρήγορα αντιμετωπίζει τα προβλήματα κ.λπ.

Κι αυτή είναι η αλήθεια! Από το Φεβρουάριο του 2018 που ιδρύσαμε τη Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Δελφών (έπειτα από προετοιμασία σχεδόν 2 χρόνων), η εμπειρία των 2½ ετών έχει αποδείξει ότι η Δ.Ε.Υ.Α. είναι πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική από το Δήμο στα ζωτικά ζητήματα της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Και αυτό είναι απολύτως φυσικό. Η Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργεί ευέλικτα και αποτελεσματικά, εντάσσεται σε προγράμματα από τα οποία οι Δήμοι εξαιρούνται και επιτρέπει την αποκλειστική ενασχόληση ενός συγκροτημένου μηχανισμού πάνω στο κυριότερο ζήτημα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, δηλαδή στο νερό.

Ο μέσος χρόνος ανάθεσης μιας υπηρεσίας ή μιας προμήθειας της Δ.Ε.Υ.Α. (υπό το θεσμικό της πλαίσιο) είναι ένα μικρό κλάσμα της αντίστοιχης διαδικασίας του Δήμου. Εκεί που στο Δήμο χρειαζόμαστε λ.χ. 2 μήνες, η Δ.Ε.Υ.Α. ολοκληρώνει σε 15 ημέρες.

Γι’ αυτό και όλοι οι μεσαίοι και μεγάλοι Δήμοι της χώρας λειτουργούν με Δ.Ε.Υ.Α. Γιατί στα θέματα πόσιμου νερού και λυμάτων δεν υπάρχει χρόνος ανοχής.

Και στην ύδρευση – αποχέτευση ο Δήμος Δελφών δεν είναι καν μεσαίος Δήμος… Είναι μεγάλος Δήμος! Ελάχιστοι Δήμοι στη χώρα μας έχουν να λειτουργήσουν 2 Διυλιστήρια και 6 Βιολογικούς Καθαρισμούς. Ελάχιστοι Δήμοι έχουν το μήκος των δικτύων και τον αριθμό των εγκαταστάσεων (δεξαμενών, αντλιοστασίων κ.λπ.), που έχουμε να παρακολουθούμε και να συντηρούμε εμείς.

Αυτά όλα τα γνωρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, που ανοιχτά και δημόσια τάσσεται υπέρ της συνέχισης ύπαρξης της Δ.Ε.Υ.Α. του Δήμου μας.

Όσον αφορά στα όποια οικονομικά στοιχεία της Επιχείρησης (που βέβαια ακόμη κι αυτά δεν μας δόθηκαν εν τέλει, παρά τις ρητές δεσμεύσεις…), αυτά ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση! Αν η ύδρευση και αποχέτευσή μας έχουν έλλειμμα, αυτό θα ισχύει και όταν η Δ.Ε.Υ.Α. απορροφηθεί από το Δήμο. Και ο Δήμος εκ του νόμου υποχρεούται να ισοσκελίζει την ύδρευση και αποχέτευση, όπως και η Δ.Ε.Υ.Α., καθώς αυτή η υπηρεσία χαρακτηρίζεται ανταποδοτική, πράγματα που είναι απολύτως γνωστά στους παροικούντες…

Η Δ.Ε.Υ.Α. όμως έχει περισσότερα εργαλεία από τον Δήμο, γιατί μπορεί να κάνει επενδύσεις, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας. Μπορεί να αξιοποιήσει τα θαυμάσια νερά μας για εμφιάλωση νερού, μπορεί να συμμετάσχει σε μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πράγματα που για έναν Δήμο είναι ασύλληπτα και ανέφικτα.

          Όλα αυτά όμως ο κ. Δήμαρχος τα παραβλέπει και με επιχειρήματα μίας αόριστης και ασαφούς παραγράφου, χωρίς καμία τεκμηρίωση και χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο, προτείνει την κατάργηση της Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Δελφών.

          Προτείνει ελαφρά τη καρδία την ακύρωση μιας από τις σημαντικότερες θεσμικές αναβαθμίσεις από ιδρύσεως του «καλλικρατικού» Δήμου Δελφών, για την οποία απαιτήθηκε τεράστιος μόχθος πολλών ανθρώπων.

Προφανώς δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος. Αλλιώς θα επιζητούσε τη συναίνεση των υπολοίπων παρατάξεων για να πετύχει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία.

Με λίγα λόγια και όσο απίστευτο και αν φαίνεται, η δημοτική αρχή λειτουργεί στο κορυφαίο αυτό θέμα εντελώς προσχηματικά, ίσα για να φανεί συνεπής με τον προεκλογικό καταγγελτικό της λόγο, βασιζόμενοι στο ότι εμείς θα τους σώσουμε από την αυτοχειρία…

          Αναρωτιόμαστε όμως: Αξίζει ο Δήμος Δελφών, αξίζουν οι συμπολίτες μας να τους παίζουν τέτοια «παιχνιδάκια», να επιστρατεύουν τόσο εξόφθαλμα τεχνάσματα για τόσο σοβαρά ζητήματα;

Εμείς, ως μείζων μειοψηφία, για ακόμη μια φορά θα κάνουμε αυτό που δεν κάνει η δημοτική αρχή. Θα διαφυλάξουμε με τη στάση μας τα αληθινά συμφέροντα του Δήμου Δελφών και των συνδημοτών μας.

Από τη συζήτηση και ψηφοφορία του συγκεκριμένου θέματος η παράταξή μας θα απέχει, τόσο για να στηρίξουμε τη Δ.Ε.Υ.Α. του Δήμου Δελφών, όσο και για να διατηρήσουμε τη σοβαρότητά μας!

-------------------------------------------------------------------------------

Άμφισσα, 05 Οκτωβρίου 2020

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της

 «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Παναγιωτόπουλος Θανάσης

Αγγελόπουλος Άρης

Αναγνωστάκου Σοφία

Αναγνωστόπουλος Λουκάς

Ανδρεοπούλου Μαίρη

Κυριακίδης Αλέξανδρος

Κώνστα Κρυσταλλία

Μίχος Νεκτάριος

Ραβάνης Δημήτρης

Τσονάκας Θανάσης

Και τα υπόλοιπα στελέχη της δημοτικής παράταξης

 

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΟΠΑΣΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ Ε ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΘΑΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή