Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας: στην Βουλή των Ελλήνων η εργοδοτική αυθαιρεσία των μεταλλείων... καταγγελία και για αδράνεια του Σ.ΕΠ.Ε...

Δελτίο Τύπου 

  ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας

 Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τους εργαζόμενους των μεταλλείων Φωκίδας

  Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν η πρ. υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Γιώτα Πούλου (Βοιωτίας) και Γιάννης Σαρακιώτης (Φθιώτιδας), σχετική με τα προβλήματα που δημιουργεί η εργοδοσία της εταιρείας στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους, στην Φωκίδα. 

KAPTEPIA: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ: “ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ...
  Η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη το δυσμενές εργασιακό καθεστώς που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί, καθώς και την αδράνεια του Σ.ΕΠ.Ε, παρανομεί συνεχίζοντας την 6ήμερη λειτουργία παρά την λήξη της συμφωνίας με το σωματείο (που υπογράφηκε με την τριμερή επί ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας το 2019) θεωρώντας αυτό διευθυντικό της δικαίωμα και προωθεί ρυθμίσεις που αποβαίνουν σε βάρος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

   Η κοινοβουλευτική ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου (τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ) και των 32 βουλευτών έγινε μετά από ενέργειες της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Αντρέα Νεφελούδη, πρ. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας και υπεύθυνο του τμήματος Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όπου διαπιστώθηκε η παράνομη συνέχιση της 6ήμερης λειτουργίας σε υπόγειες στοές και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, σε βάρος της υγείας των εργαζομένων καθώς και η απραξία του ΣΕΠΕ Φωκίδας παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η τωρινή παρέμβαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια με τα εργατικά δικαιώματα συνεχώς να αναβαθμίζονται και όχι να καταρρακώνονται.

Ακολουθεί η κοινοβουλευτική ερώτηση.

17/6/20
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας



Αθήνα, 16 Ιουνίου 2020



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων



Θέμα: «Παραβίαση δικαιωμάτων και καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία  Φωκίδας»

Οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Φωκίδας καταγγέλλουν καταχρηστικές πρακτικές της εργοδοσίας σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η συμφωνία εταιρείας-σωματείου για 6ήμερη λειτουργία –με  5ήμερη εργασία– διάρκειας 9 μηνών των μεταλλείων έληξε στις 15/4/2020. Ωστόσο, η εταιρεία δεν σταματάει την 6ήμερη λειτουργία και δεν δέχεται συνάντηση και συζήτηση με το σωματείο. Μάλιστα, φέρεται να σχεδιάζει μονομερώς επιβολή 7ήμερης λειτουργίας αντί για επιστροφή στην 5ήμερη λειτουργία, όπως προέβλεπε η συμφωνία της με τους εργαζόμενους.

  Επίσης, οι καταγγελίες του επιχειρησιακού σωματείου κάνουν λόγο για παραβίαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, δουλειά 48 ωρών -αντί για 5ήμερο και 40ωρο- με αμφισβητούμενα ρεπό, σε υπόγειες στοές και ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με τεράστια επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων.

   Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει, δεν σέβεται την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους, τα εργασιακά δικαιώματα και την ασφάλειά τους. Παράλληλα, την περίοδο της πανδημίας εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας απομακρύνθηκαν λαμβάνοντας στο ακέραιο τις αποδοχές τους μόνο για έναν μήνα και μετά η εταιρεία φέρεται να τους κάλεσε να πάρουν κανονική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών.

   Τέλος, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αδράνεια του Σ.ΕΠ.Ε. και του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία.



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γνωρίζει τις καταγγελίες και τι έπραξε γι’ αυτές; Έχει κληθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας;
  2. Συμφωνεί με το γεγονός ότι η εταιρεία παραβιάζει τη συμφωνία με το σωματείο και μονομερώς συνεχίζει την 6ήμερη λειτουργία ενώ σχεδιάζει και 7ήμερη;
  3. Το Σ.ΕΠ.Ε. έλεγξε την εταιρεία; Διαπίστωσε παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας, του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου και των όρων υγείας και ασφαλείας;
  4. Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει και πότε για τα προβλήματα των εργαζομένων;



Οι ερωτώντες βουλευτές



Αχτσιόγλου Ευτυχία

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζεϊμπέκ  Χουσεΐν 

Ηγουμενίδης  Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κάτσης Μάριος 

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή 

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ 

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου