Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας "πέρασε" την Μελέτη Ακτομηχανικής Προστασίας Ιτέας!... με απαράβατο όρο την απαγόρευση χρήσης «θραυστού υλικού λατομείου»...

Πλαζ Φοινίκων- Μαϊάμι Ιτέας: αριστερά 2008 - δεξιά 2019...

     
ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 
της 29/5/20 για την
   ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΤΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ 

    Με βάση τη μελέτη ακτομηχανικής προστασίας των ακτών της Παρνασσίδας, η οποία επανήλθε ως αίτημα επανεξέτασης της αριθμ. 41/2019 πράξης της Λ.Ε.Ν.Φ. και την εκ νέου απόφαση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου "Μελέτη Ακτομηχανικής Προστασίας Ακτών Παρνασσίδας":

   1) Η Λύση Α (Συνδυασμός Προβόλων και Κυματοθραυστών) περιλαμβάνει την κατασκευή αποσπασμένων κυματοθραυστών παράλληλων με την ακτογραμμή και κατά περίπτωση προβόλων και έργα εμπλουτισμού παραλίας, στις τέσσερις (4) προβλεπόμενες, από τη μελέτη, περιοχές. 
  Ο εμπλουτισμός της παραλίας κατά συγκεκριμένο τρόπο, κατά περίπτωση, περιλαμβάνει αμμώδες υλικό, διαφορετικής διαμέτρου, επίσης, κατά περίπτωση. 

  2) Η Λύση Β (Έργα ήπιας επέμβασης) η οποία είναι και η προτεινόμενη από τον μελετητή περιλαμβάνει έργα εμπλουτισμού των παραλιών των τεσσάρων (4) προβλεπόμενων, από τη μελέτη, περιοχών.
   Το υλικό εμπλουτισμού, που προτείνεται, είναι το χονδρόκοκκο θραυστό υλικό λατομείου διαφορετικής διαμέτρου, κατά περίπτωση. 

   Μετά τη συνεδρίαση της ΛΕΝΦ της 29/5/20 αποφασίζεται ομόφωνα ότι: 
      Παρέχεται η ανεπιφύλακτη σύμφωνη γνώμη για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μελέτης: «Μελέτη ακτομηχανικής προστασίας ακτών Παρνασσίδας» όσον αφορά στα τεχνικά έργα της μελέτης και υπό τους κάτωθι όρους όσον αφορά στο υλικό επίστρωσης - αποκατάστασης:

  Το προτεινόμενο στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υλικό εμπλουτισμού που είναι «θραυστό υλικό λατομείου» κρίνεται ως απαγορευτικό και απορρίπτεται σε οποιαδήποτε διάσταση κόκκου. 

  Επιλέγεται και προτείνεται αντί αυτού:

   Να επιληφθεί ο μελετητής με βάση τα ανωτέρω και με τις υποδείξεις της επιβλέπουσας Υπηρεσίας την ορθή υλοποίηση, στα πλαίσια της μελέτης, αποκατάστασης με κατάλληλο υλικό αμμώδους φύσεως φυσικά στρογγυλεμένο, που να προσομοιάζει απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον.

   Ενδεικτικά προτείνουμε: Διαβαθμισμένο φερτό υλικό ποταμών φυσικά στρογγυλεμένο σε βαθμό που αντιστοιχεί στο φυσικό υλικό των παραλιών, το οποίο θα έχει πλυθεί και διαχωριστεί σε διάφορα κλάσματα μεγέθους κόκκου, (κοσκίνισμα σε άμμο, «ριζάκι», ψιλό «βότσαλο») και θα χρησιμοποιηθεί στα διάφορα τμήματα των προς εμπλουτισμό ακτών, ανάλογα με το υλικό που κάλυπτε από την φύση τους τις ακτές αυτές.

   Αιτιολογικό:

   1) Η μελέτη αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη ότι οι ακτές που αφορά, είναι το παραλιακό μέτωπο του παγκόσμιου μνημείου των Δελφών, είναι γεωγραφικά οπτικά και λειτουργικά ο πυρήνας του «Δελφικού Τοπίου» όπως αυτό οριοθετήθηκε με το ΦΕΚ 551/Β/15-9-1981 και τις μετέπειτα αποφάσεις, αποτελούν δε λειτουργικό κέντρο επίσκεψης μετακίνησης και μαζί με τον οικισμό των Δελφών κέντρο διαμονής όλων των διαμενόντων επισκεπτών του Δελφικού Τοπίου. 
  Αποτελούν δηλαδή νευραλγικό στοιχείο κάθε σχεδιασμού σοβαρής τουριστικής ανάπτυξης του Δελφικού Τοπίου και της ευρύτερης περιοχής που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας του Νομού Φωκίδας και ιδιαίτερα του Δήμου Δελφών, πάγια δέσμευση της πολιτείας και πρακτικά μονόδρομο ως προτεραιότητα για κάθε παραγωγικό μοντέλο με δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μας. 

   2) Δεδομένων των προαναφερόμενων στοιχείων, η μελέτη θα πρέπει να προβλέπει ότι η εξασφάλιση της προστασίας των ακτών θα πρέπει να συνδυάζεται αδιαπραγμάτευτα με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ποιότητας των ακτών για χρήση από λουόμενους, όχι υποδεέστερη από την ποιότητα που είχαν από την φύση τους οι ακτές αυτές πριν αλλοιωθούν από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Το οπτικό και χρηστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αντιστοιχεί στο παραλιακό μέτωπο ενός πολιτιστικού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνώρισης και ενός τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών. 

   3) Εκτιμώντας ότι κατά την μέχρι σήμερα διαδικασία πιθανά να μην ελήφθησαν υπόψη οι προαναφερόμενοι καθοριστικοί παράμετροι και δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα των ακτών αυτών ήταν και παρέμεναν επί αιώνες αμμώδεις μέχρι τις άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις που δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα, θα πρέπει να επανεξεταστεί διεξοδικά η αποκατάσταση με άμμο όσων ακτών ήταν από την φύση τους αμμώδεις.

  Η Πρόεδρος 
του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας
Αναγνωστάκου Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου