Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Παρέμβαση της Αφροδίτης Παπαθανάση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα μεταλλεία της Φωκίδας...


 Αποτέλεσμα εικόνας για αφροδιτη παπαθαναση

   Υπάρχουν στιγμές και θέματα, που στις τοπικές μας κοινωνίες μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι αξίζει κοινή προσπάθεια για να πάμε παρακάτω.

Σε συνέχεια της Κοινοβουλευτικής Ερώτησης  του Κινήματος Αλλαγής για τον Μεταλλευτικό Κλάδο,  μίλησα τις τελευταίες μέρες με στελέχη της Διοίκησης και της Αγοράς. 

 Υπάρχουν τα οριζόντια ζητήματα ασφαλείας, ελέγχων και τα ζητήματα που αναδεικνύει η τεχνολογική εξέλιξη- ζητήματα εργασίας,  που είναι μπροστά μας. Για αυτά τα θέματα περιμένουμε απαντήσεις από συναρμόδια υπουργεία. 

Στις συναντήσεις που είχα- και οφείλω να ενημερώσω - με στελέχη της Διοίκησης στο Υπ. Περιβάλλοντος, στις 14 και 15/1, έθεσα τα ζητήματα:

1. Για την δυνατότητα αύξησης του ποσοστού του 20% που αποδίδεται σήμερα στους Δήμους, εντός των ορίων των όποιων ασκείται μεταλλευτική δραστηριότητα, από τα έσοδα του Δημοσίου, από τα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων και την είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία.

1.1 Αν τα παραπάνω χρήματα προς τους Δήμους, με οδηγίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, διατίθεται σε αμιγώς περιβαλλοντικούς σκοπούς, θα ήταν μεγάλο βήμα.

2. Αξιοποίηση ΕΣΠΑ σε Μεταλλευτικό Κλάδο, ειδικά σε μέτρα τεχνολογιας και αυτοματισμών για την ασφάλεια και υγιεινή της εργασίας.

3. Ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία, 
3.1.Τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, τόσο στην Τριτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα, για την κατανόηση σε βάθος των νέων τεχνολογιών και των νέων περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Μεταλλευτικός Κλάδος.
3.2. Επίσης ζητήματα που πλεόν είναι επίκαιρα, λόγω και της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, της δια βίου εκπαίδευσης των εργαζομένων στον κλάδο.

4. Και σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο πρέπει να δει η κάθε περιοχη - και με τις οδηγίες του ΥΠΕΝ - ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση και την "διαφορετική χρήση" των ανενεργών πλέον εκμετάλλευσεων και μεταλλευτικών στόων.
4.1. Για όσες περιοχές έχουν περάσει ήδη στα Δασαρχεία και η αποκατάσταση τους είναι προβληματική, ας εξετάσουμε λύσεις, συμβατές και με την διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως αναδασώσεις ή χρηση τους για ηλιακά πάρκα, μειώνοντας χρόνους διαχείρισης και αδειοδοτήσεων μεταξύ υπηρεσιων.
4.2. Η πολιτιστική κληρονομιά στο χώρο της Μεταλλείας, θα μπορούσε να αναδειχθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα και πάρκα.

5. Στη Φωκίδα υπάρχει, από την Περιφερειακή Αρχή, μελέτη αποκατάστασης νταμαριών, (δίδυμο έργο απο ΕΠΠΕΡΑΑ αντίστοιχο με έργο ΔΕΗ σε Κοζάνη - που υλοποιήθηκε) που όμως δεν είχε τύχη. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε εκ νέου δυνατότητα έργου αποκατάστασης;

 Αφροδίτη Παπαθανάση

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΗΣΟΥΝΑ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ..
    ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΣΕ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ..ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή