Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Λιάνα Πιλάλα Τσακίρη: 8η Μαρτίου - η Ημέρα της Γυναίκας...


   Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. 
 Ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη» παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στις ίσες ευκαιρίες και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.


   Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας 
 · έρχεται να υπενθυμίσει σ΄όλους μας τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση μιάς κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους. 
 · είναι μια επέτειος –σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.

   Αφορμή για τούτη την ημέρα μνήμης, η μεγάλη διαμαρτυρία των γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, ζητώντας «ίση αμοιβή σε ίση εργασία» και καλύτερες συνθήκες εργασίας. 
  Η μεγάλη διαμαρτυρία που εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Αυτό το κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα.

   Αναβαθμίστηκε ο ρόλος της γυναίκας στην Ελληνική Κοινωνία, τουλάχιστον θεσμικά , το 1952, όπου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. 

   Παρά τα βήματα όμως που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γυναικεία ισότητα, σε αρκετές ακόμα χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος. 

   Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της ανεργίας η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και θύμα βίας. 

  Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι γυναίκες αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς , απ΄ ότι οι άνδρες. Στη Ελλάδα των μνημονίων το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών.
  Είναι καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στη δημοκρατία και την ίδια τη ζωή!!!. 
  Το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι να φροντίσει την υγεία της. 

  Ο προληπτικός έλεγχος σε κάθε ηλικία είναι απαραίτητος, ώστε κάθε γυναίκα να είναι και να νοιώθει όσο το δυνατόν πιο υγιής. 

  Χρόνια πολλά λοιπόν σ΄όλες τις γυναίκες του κόσμου!!
  Χρόνια Πολλά στη μάνα, στη σύζυγο, στην κόρη, στην αδελφή.
 Χρόνια Πολλά στη γυναίκα της πόλης και του χωριού.
 Χρόνια Πολλά στην Εργαζόμενη αλλά και την άνεργη...

Λιάνα Πιλάλα Τσακίρη
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δελφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου