Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Κυριακή 21 Μαίου 2017 μνημόσυνο του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Δημητρίου Ψαρρού στο Κλήμα Δωρίδας...

 


  Την Κυριακή 21 Μαίου 2017 
τελείται 
στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κλήματος 
Δ.Ε. Ευπαλίου 
του Δήμου Δωρίδας  Νομού Φωκίδας 


 μνημόσυνο στην μνήμη 
των υπέρ Πατρίδας Αγωνισθέντων 
 
κατά τα έτη 1941-1944 του 5/42 
Συντάγματος Ευζώνων Δημητρίου Ψαρρού... 


Ο Δημήτριος Ψαρρός (1893-1944) ήταν Συνταγματάρχης,
αρχηγός της αντάρτικης ομάδας της ΕΚΚΑ, του 5/42 Ευζώνων. 
Αποτέλεσμα εικόνας για δημητριος Ψαρρος  5/42 
  Γεννήθηκε στη Ρούμελη και έφηβος ακόμη πήρε μέρος ως εθελοντής στο βαλκανικό πόλεμο 1912-1913. Μετά τον πόλεμο φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στον α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη μικρασιατική εκστρατεία. Ως επιτελής της Στρατιάς Έβρου, οργανώνει το καινούριο υπουργείο Αεροπορίας. 
   Το 1935 αποτάσσεται για τη συμμετοχή του στο βενιζελικό κίνημα, ενώ ύστερα από την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά εξορίζεται. Το 1941, μετά την κατάρρευση του μετώπου της Αλβανίας, πηγαίνει στη Μακεδονία, για να οργανώσει τον αγώνα κατά του κατακτητή. Γυρίζει στην Αθήνα άπρακτος, κυνηγημένος από Γερμανούς και Βούλγαρους.
Το 1942 ιδρύει την ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση) με πολιτικό αρχηγό το Γ. Καρτάλη.  Αποφασίζει να ιδρύσει ένοπλες ομάδες, για να χτυπήσει τον κατακτητή. Τον Ιούλιο του 1942 ανεβαίνει στην Γκιώνα, επικεφαλής του 5/42, μιας δύναμης 300 αντρών.
   Δημοκράτης, με ακέραιο χαρακτήρα και πολύ καλός αξιωματικός, ο Ψαρρός οργανώνει μικρές ευέλικτες μονάδες, που «πιάνουν» στρατηγικά σημεία στον Παρνασσό, στην Γκιώνα και στον Ελικώνα. Εκεί θα δώσουν τις μάχες τους οι δυνάμεις του 5/42, με Γερμανούς και Ιταλούς. Το Δεκέμβριο του 1942 ο Ψαρρός κατατροπώνει τους Ιταλούς στη Δοβρουβίστα.  Έχει προηγηθεί ο Γοργοπόταμος.

Σπουδαίος επιτελικός ο Ψαρρός, πρώτος σχεδίασε την ανατίναξη του Γοργοπόταμου. Ο Ζέρβας, ο Βελουχιώτης και οι Άγγλοι βασίστηκαν πολύ στο σχέδιο αυτό. Από το Σεπτέμβριο του 1943 ως και τον Απρίλιο του 1944, οι δυνάμεις του 5/42 θα δώσουν πολλές μάχες και θα ελευθερώσουν το Λιδορίκι, την Άμφισσα, την Ιτέα, τα Αντίκυρα.
Το Σεπτέμβριο του 1943 γίνεται η μάχη στο Λιδορίκι με τους Ιταλούς και στο Χρυσό με τους Γερμανούς. Τον Οκτώβριο ο Ψαρρός χτυπάει τους Γερμανούς στα Σάλωνα και τον Ιανουάριο του ’44, οι δυνάμεις του 5/42 στη Γραβιά και στη Δαύλεια, ματαιώνοντας έτσι τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που είχε προγραμματίσει ο κατακτητής για το αντάρτικο.

Οπωσδήποτε, οι δυνάμεις του Ψαρρού θα είχαν μεγαλύτερη δράση, αν δεν είχαν έλθει σε προστριβές με τον ΕΛΑΣ, που ήθελε την ένταξη του 5/42 στη δύναμή του.  Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο ο Ψαρρός είχε διαλύσει δύο φορές το τμήμα του.

Μετά το Φεβρουάριο του 1944 ο Ψαρρός εγκαταλείπεται από πολλούς δικούς του. Στο μεταξύ ο ΕΛΑΣ έχει αποφασίσει να τον εξουδετερώσει. Τον Απρίλιο του 1944 σε μια άνιση μάχη μεταξύ του ΕΛΑΣ και των ανδρών του Ψαρρού, στο χωριό Κλήμα Δωρίδας, δολοφονείται ο Ψαρρός. Μετά το θάνατό του προάγεται από την πολιτεία σε στρατηγό.

(Εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου