Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΑΝΕΛ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...


 Αποτέλεσμα εικόνας για μιχαλιτσης κωστας ανελ


   Η οικονομική κρίση που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια οδηγεί ορισμένους εργοδότες να εκμεταλλευτούν το φόβο και την ανασφάλεια των υπαλλήλων τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους (λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας), και τους αμείβουν με «έναντι» της κανονικής αμοιβής τους. 

 Παράγοντες όπως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές αποτελούν οικονομικό «κίνητρο» για την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών από ορισμένους εργοδότες.

 Η Γραμματεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εισηγείται στο Υπουργείο Εργασίας τις παρακάτω προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού:
 1. Μείωση της διάρκειας της δοκιμαστικής περιόδου από 12 μήνες (ν.3899/2010) σε ένα (1) μήνα για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και σε μια εβδομάδα για τις εποχικές επιχειρήσεις.
2. Ενσωμάτωση στους ελέγχους της αδήλωτης εργασίας από τα μεικτά κλιμάκια και τον έλεγχο των μισθοδοτικών καταστάσεων του προσωπικού με υποχρέωση εμφάνισης πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με την επιχείρηση. Παράλληλα εντατικοποίηση των ελέγχων αυτών.
3. Απλοποίηση των διαδικασιών απαίτησης δεδουλευμένων και μείωση των δικαστικών εξόδων αγωγής διεκδίκησης τους. Δέσμευση μη απόλυσης από τον εργοδότη σε περίπτωση καταγγελίας ή επίσχεσης εργασίας.
4. Σύνδεση της επίσχεσης εργασίας με αυτόματη καταγγελία στον ΣΕΠΕ και το αντίστροφο, με επιβολή προστίμου υπό αίρεση μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων ή είσπραξης του μετά την πάροδο της συμφωνηθείσας ημερομηνίας και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.
5. Καθολική απαγόρευση της χρήσης κουπονιών για αποζημίωση εργασίας.
6. Καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.
 Θεωρούμε άμεση και επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων που θα εντοπίσουν και θα εξαλείψουν την παραβατικότητα αυτή.

                Ο Γραμματέας
Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης &
         Κοινωνικής Αλληλεγγύης
       των Ανεξάρτητων Ελλήνων

           Κων/νος Μιχαλίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου