Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Έναρξη εκδηλώσεων της "Γιορτής της Πόλης" στην Άμφισσα - μέ έκθεση πινάκων από την Παλαιά Βουλή για τον Μακρυγιάννη, στην Οικία Πανουριά...!


  Αναβαθμίζεται περαιτέρω ο επετειακός κύκλος για τη γιορτή της πόλης της Άμφισσας

    Με ξεχωριστή έμφαση ο Δήμος Δελφών διοργανώνει και τη φετινή χρονιά τετραήμερο επετειακό κύκλο εκδηλώσεων γα την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων από τον τουρκικό ζυγό από την Πέμπτη 20 έως την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις που ορίζει και προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. 
 
Πρόθεση του Δήμου Δελφών είναι η χρόνο με το χρόνο διαρκής αναβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων για την κορυφαία γιορτή της πόλης της Άμφισσας, με τελική στόχευση αυτές να προσλάβουν τη διάσταση και τη βαρύτητα που αρμόζουν στην οφειλόμενη τιμή για το πρώτο Κάστρο που απελευθερώθηκε κατά το ξέσπασμα του αγώνα της εθνικής μας Παλιγγεννεσίας, στην προβολή και τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στην συνολικότερη παιδευτική διάσταση που ενέχει αυτό καθ εαυτό το λαμπρό γεγονός.

Η έναρξη των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων πραγματοποιείται την Πέμπτη 20 Απριλίου στην οικία Πανουργιά στις 8 το βράδυ, η οποία δεξιώνεται τα εγκαίνια μιας ιδιαίτερα σημαντικής έκθεσης για τον τόπο μας που υλοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (


Παλαιά Βουλή). Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο μεγάλο συντοπίτη μας αγωνιστή του 21 Στρατηγό Μακρυγιάννη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δια ζώσης τους 25 αυθεντικούς πίνακες του κορυφαίου δημιουργού της λαϊκής μας τέχνης Παναγιώτη Ζωγράφου, που εκτίθενται κατά παραχώρηση  για τις ανάγκες της έκθεσης από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και είναι βασισμένοι στις πολεμικές αναμνήσεις του Μακρυγιάννη, το χάλκινο εκμαγείο του στρατηγού, καθώς και πιστό αντίγραφο της σφραγίδας του Αρείου Πάγου των Σαλώνων.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως την Τετάρτη 26 Απριλίου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:30. - 13:30 και 18:30 - 22:00.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώνονται από ομιλία του του Καθηγητή του Παντείου και Δικηγόρου κ. Δημητρίου Σταθακόπουλου για ην προσωπικότητα του Ιωάννη Μακρυγιάννη και με θέμα "Το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, η προσφορά του και η σημασία των παρακαταθηκών του στη σύγχρονη συγκυρία". Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και θα ηχήσει το ακριβές αντίγραφο του ταμπουρά του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 21 Απριλίου ξεκινάει στις 11 το πρωί με εκπαιδευτική δράση για παιδιά του Δημοτικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας με τον τίτλο:  «Η Ιστορία της Α’ Εθνοσυνέλευσης Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος και του Αρείου Πάγου» και συνεχίζεται το βράδυ της ίδιας μέρας στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης με ομιλία του συγγραφέα και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, που θα περιλαμβάνει και εμπεριστατωμένες αναφορές στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά θα προσδώσει η συναυλία των χορωδιών του Ο.Τ.Ε. Πάτρας, του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας και της Δημοτικής Χορωδίας Άμφισσας.

Το Σάββατο 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένο το ιστορικό δρώμενο της απελευθέρωσης του Κάστρου, που θα διαχυθεί σε διάφορα σημεία της πόλης και του οποίου η χρονική αφετηρία είναι στις πέντε και μισή το απόγευμα. Πρόκειται για ένα δρώμενο που βασίζεται στις καταγραφές για την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων και χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή τμημάτων με παραδοσιακές φορεσιές του Αγώνα του 21. Βασικά σημεία του η αναπαράσταση της κατάληψης των Πηγών και του Κάστρου, η ιστορική αφήγηση των γεγονότων και αναπτύσσεται με άξονες την Πλατεία Ησαία, την οικία Πανουργιά και τη συνοικία Πηγάδια. Κατάληξη του δρώμενου, που βασίζεται σε επιμέλεια του Δημήτρη Αποστόλου και αφήγηση του Γιάννη Καραπλή θα είναι στις επτάμιση το βράδυ το Θέατρο του Κάστρου, όπου θα λάβει χώρα η ολοκλήρωση της ιστορικής αφήγησης και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης του Κάστρου.

Κορύφωση του τετραήμερου του επετειακού κύκλου θα είναι η Κυριακή 23 του μήνα. Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φωκίδος, κ.κ. Θεόκτιστου,  η εκφώνηση Πανηγυρικού Λόγου από τον συγγραφέα και εκδότη κ. Σάββα Καλεντερίδη, κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, στην Πλατεία Ησαΐα και τέλος η παρέλαση στην Λεωφόρο Σαλώνων. Πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων έχει οριστεί το βράδυ της Κυριακής με την υποστολή της σημαίας και τη λαμπαδηδρομία Προσκόπων και Οδηγών.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων αυτών υλοποιείται σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επίσης συνεργάζονται η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας (Γιάγτζειο Ίδρυμα), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας, η Εταιρεία Φωκικών Μελετών, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Νομού Φωκίδας, το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φωκίδας, ο Σύλλογος Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Νομού Φωκίδας και η Ένωση Γυναικών Φωκίδας.    

3 σχόλια:

 1. Η οικία Πανουργιά. Άλλο ένα έργο του Νίκου Φουσέκη. Στην πρώτη θητεία του ως Δήμαρχος Άμφισσας την αγόρασε ο Δήμος από τους τότε ιδιοκτήτες της και την έσωσε από την κατεδάφιση. Ως Δήμαρχος Δελφών έκανε την μελέτη αποκατάστασης, πήρε όλες τις εγκρίσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, την ενέταξε γιά χρηματοδότηση στο Δ΄ΚΠΣ, την δημοπράτησε, ξεκίνησε το έργο ο εργολάβος που αναδείχτηκε μειοδότης, και την παρέδωσε σχεδόν ολοκληρωμένη στην παρούσα Δημοτική αρχή επί των ημερών της οποίας ολοκληρώθηκε. Έτσι για να θυμόμαστε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
  ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
  ΚΑΙΑΛΛΟΙ ΤΩΝ ΑΧΑΡΟ ΡΟΛΟ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ......ΚΟΡΔΕΛΕΣ.
  ΕΥΤΥΧΩΣ,Ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ,ΚΑΤΙ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι μεγαλοι αποντες ολων των φετινων εκδηλωσεων , οι ιτιωτες.Αρχης γενομενης απο την αντιδημαρχο δελφων που ελαμψε δια της απουσιας της( εκτος αν συντρεχει καποιος προσωπικος λογος),επεται η περιφερειακη συμβουλος που παρουσιαστηκε μονο στην εκθεση στην οικια Πανουργια μονο και μονο για να παρουσιασει το εργο της σαν ειδικη συμβουλος προηγουμενης δημοτικης αρχης.Τωρα συμπεριφερεται σαν συμβουλος ιτεας και οχι σαν συμβουλος φωκιδας ,δυστυχως.Αλλα οι μεγαλοι αποντες ηταν ο κοσμος και οι συλλογοι της ιτεας , ηρθαν απο ολον τον νομο συλλογοι καθως και απο πολλα μερη της χωρας και φιλαρμονικες σε μια καταπληκτικη τετραημερη γιορτη της πρωτευουσας του νομου.Μπορω μονο να δωσω συγχαρητηρια στον Κο Γουορθ που πραγματικα ηταν σε ολες τις εκδηλωσεις και προσπαθει ν α διδαξει ηθος και πιστη στο καθηκον που απορρεει απο την θεση που κατεχει και την τιμα.Για να θυμηθουμε κατι επικαιρο ¨και αν μισουνται αναμεσα τους δεν τους πρεπει ελευθερια¨ ¨η και την ¨διχονοια τη δολερη ¨του συμπατριωτη μας Μακρυγιαννη.Ελπιζω να το φιλοξενησετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή