Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

'Ανοιξε τις πόρτες του παλιού Δημοτικού Σχολείου του Συγγρού η Έκθεση Παλαιάς Φωτογραφίας στην Τριταία... βρίσκεται ο τάφος του Ηνίοχου στον "Αμυαλάκο";;


  'Ανοιξε τις πόρτες του παλιού Δημοτικού Σχολείου του Συγγρού απόψε η Έκθεση Παλαιάς Φωτογραφίας στην Τριταία... με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της κοινότητας Παναγιώτη Τσακίρη, παρουσία της Αντιδημάρχου Ιτέας Λιάνας Πιλάλα-Τσακίρη και του Προέδρου της Ιτέας Τεντ Γουόρθ!


  Η Έκθεση θα λειτουργεί κάθε Σάββατο απόγευμα -εκτός Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και θα ολοκληρωθεί ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Βλασσίου οπότε πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Βλασσίου Τριταίας και κατ επέκταση η κοινότητα...

 Σε κλίμα νοσταλγικό οι θύμισες τυλίχθηκαν με την συγκίνηση αλλά και με μια αποκάλυψη:  
 
 Σύμφωνα με τις έρευνες του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γεωργίου Τσακίρη ο οποίος βασίστηκε  στο βιβλίο του Περιηγητή Ηλιόδωρου "Ο Έφηβος με τα αθάνατα μάτια" αλλά και σε άλλες ιστορικές καταγραφές και μελέτες, ο Μεγακλής φημιζόταν για την επιδεξιότητά του και ήταν ο καλύτερος Ηνίοχος και αρματοδρόμος των Πυθίων. Ήταν νόθος γυιός του Ιέρωνα, Τυράννου των Συρακουσών και της Πυθίας. Δεν έχασε ποτέ αγώνα. Υπήρχε ένας ανταγωνιστής, κάποιος Τήλεφος από την αρχαία Τρίτεα ή Αλώπη. 
 Ο Τήλεφος μη μπορώντας να νικήσει τίμια τον Ηνίοχο Μεγακλή κατέφυγε σε δολιοφθορά.  Πριόνισε τον άξονα του άρματος για να μην μπορέσει να τερματίσει. Παρ όλα αυτά ο Μεγακλής νίκησε! Ο Τήλεφος έκτοτε τον προκαλούσε συνέχεια και όταν ο Ηνίοχος βρέθηκε στην ακρόπολη της Τρίτεας τον δολοφόνησε. 

Η παράδοση λέει πως τάφηκε στην Τριταία στην θέση Αμυαλάκος ( η τοποθεσία βρίσκεται στα Δυτικά του οικισμού και ονομάστηκε έτσι επειδή υπάρχει ένας βράχος στο σημείο απ τον οποίο κάποτε είχε πέσει από απροσεξία; κάποιος ... άμυαλος!). 
 























  








   Όταν το έμαθε ο Ιέρωνας έστειλε τον άλλο νόθο γυιό του Νίκανδρο στον τάφο του Ηνίοχου με πολλά επιτύμβια δώρα. Λέγεται ότι ο τάφος είχε βάθος δύο μέτρα και ο Νίκανδρος τον άνοιξε και τον γέμισε με χρυσά νομίσματα και κοσμήματα, όπως συνηθιζόταν τότε κυρίως στους ήρωες και τους επιφανείς άνδρες.  Κάποιοι ψάχνοντας για τον τάφο συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Αυτό έχει γίνει πάνω από μία φορά στην περιοχή...

 Προς τιμήν του γιού του ο Ιέρων αφιέρωσε στο Ιερό των Δελφών το ωραιότερο χάλκινο άγαλμα που υπάρχει στον κόσμο... τον γνωστό Ηνίοχο των Δελφών...!

 Φυσικά εάν ασχοληθεί σοβαρά  η αρχαιολογία με το μείζονος σημασίας θέμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα σημάνει αυτό για την περιοχή...!

1 σχόλιο: