Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Αναφορά για την «Απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου από το τρέχον ελαιοκομικό έτος» από Κουτσογιαννακόπουλο και Μανδρέκα...

1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 

 2. ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                               Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2014 

ΑΝΑΦΟΡΑ 


   
 Προς 
τον κ. Υπουργό Οικονομικών 


 ΘΕΜΑ: «Απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου από το τρέχον ελαιοκομικό έτος»

   Αξιότιμε κε Υπουργέ,

   Με την παρούσα αναφορά, παρακαλούμε να απαντήσετε στο Υπόμνημα των Επιμελητηρίων Φθιώτιδας και Φωκίδος, σχετικά με το αίτημα τους για απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου για το τρέχον οικονομικό έτος και επί της συνακόλουθης προτάσεως των, για εκκαθάριση ανά μήνα εντός της ελαιοκομικής περιόδου.
  Σας υποβάλλουμε συνημμένως το σχετικό έγγραφο. 

         Με τιμή,
 Οι Αναφέροντες Βουλευτές 
 Κωνσταντίνος Ι. Κουτσογιαννακόπουλος 
Ασπασία Π. Μανδρέκα 
 Βουλής 4 – γρ. 213 – ΑΘΗΝΑ
 Μητροπόλεως 1, ΑΘΗΝΑ 
Τηλ: 210 3706155, 2103706355 
Τηλ. 210 3709561-2   Αξιότιμε κε Υπουργέ,

 Όπως γνωρίζετε, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ βάσει του εξαγωγικού τζίρου που έκαναν την περυσινή χρονιά. Δεδομένου όμως των μειωμένων εξαγωγών που πραγματοποίησαν πέρυσι, φέτος θα πληρώσουν αρκετά ποσά σε ΦΠΑ διότι η προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά υπήρξε από τις χειρότερες για τον κλάδο.
 Επειδή όπως καταλαβαίνετε μεσολαβεί αρκετός χρόνος για να τους επιστραφεί ΦΠΑ από το κράτος, η καθυστέρηση αυτή κρίνεται πολύ επιζήμια για τις επιχειρήσεις και τη ρευστότητα τους. 
   Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα θέλαμε να προτείνουμε η εκκαθάριση να γίνεται ανά μήνα, εντός της ελαιοκομικής περιόδου, από τις επιχειρήσεις που εξάγουν ελαιόλαδο και να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι εξαγωγές, ενώ θα καταβάλλουν κανονικά τον ΦΠΑ για τις πωλήσεις στο εσωτερικό.
  Θα πρέπει οι εξαγωγείς να δηλώνουν στις κατά τόπους εφορίες τις ποσότητες που εξάγουν και τους πελάτες τους και στη συνέχεια αφού πραγματοποιηθεί έλεγχος, να αποδίδουν το αντίστοιχο ποσό ΦΠΑ.
  Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούμε ότι θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από ένα σημαντικό οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος αποκαθιστώντας την αδικία η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, στην ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική συγκυρία.
   Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσετε το εν λόγω ζήτημα με τη δέουσα προσοχή με σκοπό τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων ελαιολάδου.

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας
Γιώργος  Γαζής
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας
Αλέξανδρος Διαμαντάρας
2 σχόλια:

 1. Προλαβαίνοντας με καθυστέρηση.28 Νοεμβρίου 2014 - 1:20 π.μ.

  Αρε Άσπα!!!! Πάλι δεύτερη και καταϊδρωμένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πριν πιασετε την ασπασια να γυρισετε λιγο πισω...
  2010....... μετα τα ξαναλεμε απο την αρχη....
  για ολους

  ΑπάντησηΔιαγραφή