Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η αθλιότητα του καταρροϊκού πυρετού στην Φωκίδα...κίνδυνος για την δημόσια υγεία!







  Επλήσθημεν ανακοινώσεων τόσο της Περιφερειακής Ενότητος Φωκίδος όσο και των Δήμων Δελφών και Δωρίδος καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στις κτηνοτροφικές μονάδες της Φωκίδας.

 Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Υπουργείου επιβάλλεται στους κτηνοτρόφους η καύσις εφ όσον είναι δυνατή, διαφορετικά η υποχρεωτική ταφή των άρρωστων ζώων.

 Βέβαια οι ζημιές είναι αξιοσημείωτες καθώς και η μέριμνα των υπηρεσιών αλλά υπάρχουν και οι ασυνείδητοι που όχι μόνον δεν εφαρμόζουν τα νόμιμα αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και την δημόσια υγεία.

  Σοκ προκαλούν οι εικόνες από δεκάδες νεκρά αιγοπρόβατα που ψόφησαν εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος έκανε την παρουσία του και πήρε διαστάσεις  πλήττοντας κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

 Στο ύψος του 15ου χλμ της Εθνικής Οδού Ιτέας Ναυπάκτου και πλησίον επιχειρηματικών και εμπορικών μονάδων, ακριβώς στο σημείο που καταλήγει στην γνωστή πανέμορφη παραλία "Αμμούδες" Γαλαξειδίου, ασυνείδητοι δράστες έχουν μεταφέρει δεκάδες νεκρά ζώα και τα έχουν επιρρίψει στις παρυφές της Εθνικής αρτηρίας. Τα νεκρά ζώα δεν είναι ορατά από τον δρόμο ούτε και από μακρινή απόσταση αλλά η συγκέντρωση άγριων ζώων και πτηνών στο σημείο αποκαλύπτουν και την θέση και τον άμεσο κίνδυνο.



Οι κτηνοτρόφοι, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την φροντίδα των νεκρών ζώων, βρίσκουν σαν εύκολη λύση να πετούν τα πτώματα των ζώων, αλλά δίπλα σε Εθνική Οδό; Η αποσύνθεση των ζώων αρχίζει σταδιακά, αφού τα πτώματα παραμένουν εκτεθειμένα χωρίς ταφή, ενώ παραπέρα βόσκουν άλλα ζώα. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης προκαλώντας ακόμα και διαστάσεις επιδημίας. Οι κτηνοτρόφοι με την πράξη τους αποδεικνύουν τον γενικότερο «σεβασμό» που τρέφουν για το περιβάλλον και για τα πλάσματα από τα οποία βιοπορίζονται.

Σύμφωνα με το νόμο 1774 στα νεκρά ζώα θα πρέπει να γίνεται ταφή ή καύση. Επίσης είναι σαφές το άρθρο 2 του νόμου 1501/2008 περί της «Ασφάλειας και προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων» το οποίο αναφέρει ότι απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί σε αγροτική έκταση.

  Δεδομένου ότι στην παραλία προσέρχονται πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες κι εκδρομείς αλλά και δεδομένης της ύπαρξης χώρου πάρκινγκ πολύ κοντά στο σημείο, θα πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί άμεσα και να υπάρξουν και μέτρα πρόληψης για το θέμα που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και να υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα γι αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες καθώς πρόκειται για παράβαση ποινικού χαρακτήρα..

 Στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων των αρμοδίων είναι και η αντιμετώπιση και η πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Πρωτίστως όμως είναι η δημόσια υγεία.

 Περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου