Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!! στην Ανεξάρτητη Αρχή Συνηγόρου του Πολίτη, Ταγκαλής & Πολεοδομία για τους ΡΟΜΑ Άμφισσας...


                                                                                                                                               Αθήνα, 24/5/2024

Προς τον

Δήμαρχο Δελφών

Κύριο Παναγιώτη Ταγκαλή

Πλατεία Κεχαγιά

33100 ΑΜΦΙΣΣΑ

E-mail: mayor@delphi.gov.gr.

 

Θέμα: Επιβολή προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές σε κατοίκους καταυλισμού

τσιγγάνων.

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο του κατά το άρ. 103 § 9 του Συντάγματος και των νόμων 3094/2003 και 4443/2016 αρμοδιοτήτων του, και ειδικότερα υπό την αρμοδιότητά του ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως, φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, διερευνά την με αρ. Φ 351853/2024 αναφορά που υποβλήθηκε στην Αρχή μας από τον κ. Κωνσταντίνο Παϊτέρη, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους. Με την αναφορά του αυτή ο κ. Κ. Παϊτέρης γνωστοποιεί στον Συνήγορο του Πολίτη το ζήτημα της επιβολής «υπέρογκων χρηματικών προστίμων» για αυθαίρετες κατασκευές/οικίες που έχουν δημιουργηθεί σε χώρο πλησίον της Εθνικής Οδού «που διαπερνά την πόλη της Άμφισσας» και οι οποίες συνιστούν πρόχειρο καταυλισμό για τους κατοίκους Ρομά που διαβιούν σε αυτές.

 Τα πρόστιμα αυτά, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι εν λόγω κάτοικοι, αδυνατούν να τα καταβάλουν, ενώ ισχυρίζονται ότι στην περιοχή κατοικούν πολλά χρόνια και μάλιστα καθ’ υπόδειξη της τότε δημοτικής αρχής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει για το ζήτημα των Ρομά που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου σας (στην περιοχή «Κάμινος») ήδη από το έτος 2018, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τη στεγαστική αποκατάσταση του εκεί πληθυσμού Ρομά (υπ’ αρ. πρωτ. 253769/55230/7.12.2018 έγγραφο της Αρχής).

Για την περαιτέρω διερεύνηση της ανά χείρας αναφοράς, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως και διεξοδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα της επιβολής των προστίμων, αλλά και συνολικά, περί της συγκεκριμένης εγκατάστασης, και ιδίως να αποστείλετε στοιχεία:

Α) Για τον χώρο στον οποίο βρίσκονται τα παραπήγματα/κατοικίες για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, το μέγεθος του καταυλισμού, των αριθμό των διαμενόντων και τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτόν, καθώς επίσης εάν η έκταση είναι δημόσια ή ιδιωτική και εάν πράγματι, είχε στο παρελθόν παραχωρηθεί ως τόπος για την μετεγκατάσταση των Ρομά κατοίκων του Δήμου σας.

Β) Για τον αριθμό, το ύψος και τον τύπο (πλήρη αιτιολογία) των προστίμων που επιβλήθηκαν, καθώς και αν αυτά έχουν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα στην αρμόδια ΔΟΥ.

Γ) Για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμο σας για τη στεγαστική αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη του συνόλου του πληθυσμού Ρομά που διαβιεί εντός των διοικητικών του ορίων (συμμετοχή στην τυπική εργασία και την εκπαίδευση, μέτρα προστασίας της υγείας κ.λπ.).

Δ) Για τυχόν πρόσφατες έγγραφες προτάσεις της δημοτικής σας αρχής προς την Κεντρική Διοίκηση για την οριστική επίλυση του προβλήματος της κοινωνικής ένταξης των Ρομά της περιοχής σας.

Το παρόν έγγραφο κοινοποιείται και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, προκειμένου να ενημερώσει τον Συνήγορο του Πολίτη για τυχόν ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το ζήτημα.

Αναμένοντας την έγκαιρη ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Κοινοποίηση:

Δήμος Δελφών

Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών & Ανάπτυξης

Χρ. Μαχαίρα 1

33100 Άμφισσα

E-Mail: d.oikonomikon@delphi.gov.gr

 

Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών

Γιδογιάννου 32,

(Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας)

33100 Άμφισσα

E-Mail: d.poleodomias@delphi.gov.gr.

 

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Γενική Γραμματεία

Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

Δραγατσανίου 8,

10559 Αθήνα

E-Mail: secgensocial@minscfa.gov.gr

 

Κύριο Κωνσταντίνο Παϊτέρη

Επτανήσου 45

12351 Αγ. Βαρβάρα

E-Mail: eldirom@gmail.com

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου