Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Τρίτη 18/6/2024 στις 10.00 πμ, όλοι και όλες στην Ευελπίδων. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την νίκη...


 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ!

 Κύριε Χατζηδάκη!

 Κύριε Σκυλακάκη! 

 Προσέξτε, μάλλον σας ασκούν αντιπολίτευση μέσα από τα ίδια σας τα Υπουργεία και προσπαθούν να σας εκθέσουν. 

 «Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» την δικαστική απόφαση και την πολιτική σας δέσμευση ότι « η κυβέρνηση θα την σεβαστεί». Έρχονται σαν τους κλέφτες και με τις ενέργειές τους βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ που «δεσμευτήκατε για την βιωσιμότητα της».

  Σας καλούμε να επισκεφθείτε και να σας φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ όσο το δυνατόν συντομότερα για να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια την κατάσταση, αλλά και να μάθετε για τις μεθοδεύσεις. Χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για την διασφάλιση της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την ζωή των κατοίκων της περιοχής, στις 12/5/2024 επιχειρήθηκε η απόλυση όλων των εργαζομένων.

  Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η τεράστια αλληλεγγύη, σε συνδυασμό με τα νομικά επιχειρήματα, έφεραν ως αποτέλεσμα να εγκριθεί το αίτημα της «προσωρινής διαταγής ακύρωσης των απολύσεων μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/6/24» που έχουν καταθέσει τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Στην συνέχεια, σε συνάντηση που υπήρξε μεταξύ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς στις 13/5/24, υπήρξε η εξής πολιτική δέσμευση: «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος(...)» 

 Από τις 14/5/24 έως και τις 1/6/24, τα Σωματεία μας πραγματοποίησαν πολύμορφες δράσεις στα Υπουργεία, για να πάρουμε τελικά δεσμεύσεις για τα αυτονόητα, που αφορούσαν την μισθοδοσία των εργαζομένων, την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και την συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων στις εργολαβίες. Στις 4/6/2024, 22 ημέρες δηλαδή μετά την απόφαση που είχαν πάρει για την απόλυση όλων των εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση έστειλε εταιρεία μεταφοράς καυσίμων στις εγκαταστάσεις προπανίου και μαζούτ του εργοστασίου. Επικεφαλής της Ειδικής διαχείρισης ήταν ο σύμβουλος από εταιρεία, ο σύμβουλος δηλαδή πού παρέλαβε 5 καμίνια εν λειτουργία και εφόσον τα εγκατέλειψε, με πρόσχημα το «υψηλό κόστος συντήρησης και παραγωγής», τελικά τα έσβησε. Ο σύμβουλος που έχει διαπιστωθεί ότι για «το κόστος συντήρησης» δεν σπατάλησε και όλες του τις ικανότητες, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση σε διάφορες εργασίες και προμήθειες. 

  Η συγκεκριμένη απόπειρα απαντήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μετά από κάλεσμα του σωματείου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΥΜΝΑΣ και πολυάριθμη αντιπροσωπεία απαίτησε και συναντήθηκε με τον κ. Λιγνό, κάνοντας την εξής δήλωση: «Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, τα σωματεία, οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των τμημάτων σας έχουν τονίσει με επιστολές, υπομνήματα και εκθέσεις, τα μη διαχειρίσιμα προβλήματα ασφάλειας που θα προκύψουν εάν απολυθούν οι εργαζόμενοι.

  Τα σωματεία μάλιστα έχουμε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κοινοποιώντας το σχετικό φάκελο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μας γράψετε στα παλιά σας τα παπούτσια. Πριν 22 μέρες μας απολύσατε όλους. Εάν σήμερα είμαστε εδώ εργαζόμενοι και διευθυντές, αυτό το οφείλουμε στον αγώνα και την απόφαση του δικαστηρίου, εσείς μας απολύσατε. 

 Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε συμβούλους που παρέλαβαν σε πλήρη λειτουργία την μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διέλυσαν σπαταλώντας 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 380 από πωλήσεις της παραγωγής. Μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και να βγει η απόφαση, δεν θα ακουμπήσετε τίποτα από την περιουσία της ΛΑΡΚΟ. 

 Εφόσον ο νόμος προβλέπει την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη εν λειτουργία και εφόσον η διαδικασία της μεταβίβασης είναι σε εξέλιξη αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, όποιο υλικό φεύγει από την ΛΑΡΚΟ το θεωρούμε κλοπή. Δεν θα πράξετε καμία ενέργεια χωρίς να το γνωρίζουν τα Σωματεία. 

 Εδώ ζούμε, κατοικούμε, στεγάζονται ιατρεία και σχολεία, φοβόμαστε για την ασφάλεια μας και δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Είμαστε στην διάθεση σας, εάν θέλετε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο των προβλημάτων που αναφέρονται στις εκθέσεις επικινδυνότητας, αλλά δεν ακουμπάτε τίποτα μέχρι τότε.

  Μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου έχετε την υποχρέωση να μας πληρώνεται και να μεριμνάτε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Από αυτή την άποψη να λύσετε σήμερα κιόλας το πρόβλημα με την ψυχή και το νερό μέσα στο εργοστάσιο». Συνήγορος υπεράσπισης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, είμαστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες μας και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που στηρίζουν τον αγώνα μας. 

 Τρίτη 18/6/2024 στις 10.00 πμ, όλοι και όλες στην Ευελπίδων. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την νίκη. Καλή αντάμωση. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου