Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Γιώργος Ιωσηφίδης: ο Δήμος Δελφών δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα σε υπαλλήλους!... υπάρχει νομοθεσία υπέρ εργαζομένων και δημοτών!...

Η ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΗ

 


   Εδώ και κάποιες δεκαετίες (από του ’80 ακόμη) ο δήμος Δελφών (τότε Άμφισσας) όπως και υπόλοιποι δήμοι όλης της χώρας, απαρέγκλιτα πιστοί στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και πρωτεργάτες μάλιστα αντεργατικών μεθοδεύσεων (πρακτική που στη μικρή μας κοινωνία όλοι γνωρίζουν ότι επιδιώκει και… δεσμούς ψήφου), ομονοούν στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για επιδοτήσεις προγραμμάτων απασχόλησης με μοναδικό μέλημα την ανατροπή των υπαρχουσών σχέσεων εργασίας. Λειτουργούν έτσι ως «πιλότος» για τον ιδιωτικό τομέα, όπου το κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και διατηρώντας ένα τεράστιο «στρατό ανέργων». Έτσι είναι στις προτεραιότητες και του δήμου Δελφών, τετράμηνα, οχτάμηνα, συμβάσεις χρόνου ή έργου, απασχόληση ελάχιστων ωρών ή ημερών, εργολαβίες με άγνωστες σχέσεις εργασίας και άλλα φρούτα που φύονται στον κήπο της ΕΕ και κάποια δεν μας έχουν έρθει ακόμη (mini jobs, stand by).

    Πρόσφατα εξ άλλου υπήρξε Οδηγία της ΕΕ για «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Δηλαδή να νομιμοποιηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αντιγράφουμε: «Η Οδηγία οφείλει συνεπώς να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια συγκρότησης (...) νομοθεσίας (...) όπου οι αρχές της ελεύθερης αγοράς και η πλήρης κινητικότητα για τους πολίτες (...) θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη. Η πρόταση καλύπτει νέες μορφές απασχόλησης, τόσο αυτές που μας είναι ήδη γνωστές, όσο και αυτές που πρόκειται να αναδυθούν ως νέες, καθώς οι τεχνολογίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται με ασταμάτητες ταχύτητες». Ύπουλες διατυπώσεις που ως σκοπό έχουν να καλύψουν το τσάκισμα της ζωής των εργαζόμενων.

    Παρ’ όλ’ αυτά με την υπάρχουσα νομοθεσία που θεσπίστηκε κάτω από αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης, ακόμη και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν κάποια εναπομείναντα δικαιώματα.

   Διαπιστώθηκε λοιπόν πρόσφατα, στους εργαζόμενους στα προγράμματα και ιδιαίτερα στα ΚΔΑΠ ότι ο δήμος δεν τους προσθέτει στη μισθοδοσία τους τα αναλογούντα μισθολογικά κλιμάκια, δηλαδή την πολυετία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και το υπηρεσιακό συμβούλιο ως αρμόδιο όργανο αποφάσισε ομόφωνα μάλιστα να χορηγήσει στους εργαζόμενους τις προϋπηρεσίες εν τούτοις ο Δήμος δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα σε όσους τα δικαιούνται. Αυτή η συμπεριφορά είναι συνέχεια της μη καταβολής των μέσων ατομικής προστασίας.

    Δηλαδή με απλά λόγια, ενώ πολλές χιλιάδες ευρώ δεν αποδίδονται στους εργαζόμενους (κουτσο)γίνονται εν τούτοις κάποια έργα (τα λεγόμενα βιτρίνας) για να επαίρεται η δημοτική αρχή (αν και η εικόνα της οδού Φρουρίου δίνει δικαίωμα στον οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι η δημοτική αρχή δυσκολεύεται ακόμα και στα έργα βιτρίνας… αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε). Δηλαδή η δημοτική αρχή διαχειρίζεται όπως θέλει τα παρακρατημένα χρήματα των εργαζόμενων.

    Να τονίσουμε εδώ ότι όλοι μα όλοι οι εργαζόμενοι, όλων των μορφών απασχόλησης, συσωρευτικά και αναλογικά με τα χρόνια που εργάστηκαν στο δήμο ή σε άλλες δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεις, δικαιούνται κλιμάκια τα οποία δε τα αποδίδει ο δήμος, ενώ κάποιες άλλες υπηρεσίες τα αποδίδουν κανονικά.

    Ήδη η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών έφερε δύο φορές, με την μορφή των ερωτήσεων, το θέμα σε δημοτικά συμβούλια, αλλά η δημοτική αρχή με διάφορα τερτίπια προσπαθεί να απαλλαγεί των ευθυνών της και να συνεχίσει να παρακρατεί τα δεδουλευμένα, που σύμφωνα με πληροφορίες μας υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ!

    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα διάφορα προγράμματα να σκεφτούν όλα αυτά, να βγάλουν συμπεράσματα και να επιλέξουν την αλλαγή αυτής της κατάστασης μέσα από την οργανωμένη πάλη τους, μαζί με το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού. Η δημοτική αρχή είναι αποδεδειγμένα θιασώτης (και πρωτεργάτης) αντεργατικών πολιτικών και σε κάθε περίπτωση κοιτά να επωφεληθεί η ίδια ή και η πολιτική που υπηρετεί από τα τερατουργήματα των νόμων που έχουν ψηφίσει οι διαφόρων αποχρώσεων αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι η δημοτική αρχή από μόνη της δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθεί και να καταβάλλει τα δεδουλευμένα.

  Μέσα από όλη αυτή την ιστορία, οι εργαζόμενοι αλλά και συνολικά οι δημότες, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η δημοτική αρχή, που δεν αμφισβητεί την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, λειτουργεί τον δήμο Δελφών με ιδιωτικά – οικονομικά κριτήρια, δεν διστάζει στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, και δεν έχει καμία πρόθεση να συμπαραταχθεί με τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής.

    Ίσως αναρωτηθεί κανείς «είχε άραγε άλλη επιλογή η δημοτική αρχή;» Η απάντηση έχει δοθεί ήδη – όχι πολύ μακριά από την Άμφισσα – στην Πάτρα. Εκεί αντίθετα από τον δήμο Δελφών, η δημοτική αρχή με τον κομμουνιστή δήμαρχό της, όχι μόνο έχει καταβάλλει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στους εργαζόμενους, αλλά κατόρθωσε να μονιμοποιήσει και πολλούς από τέτοια προγράμματα, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κομμουνιστή δήμαρχο, δεν έχει ούτε περισσότερο μυαλό, ούτε ισχύουν άλλοι νόμοι στην Πάτρα. Έχει όμως διαφορετικό προσανατολισμό και στόχευση, θέτει στο επίκεντρο την αγωνιστική διεκδίκηση για τα συμφέροντα δημοτών και εργαζομένων. Ενδιαφέρεται για την προστασία της ζωής και του εισοδήματος. Κατά τη γνώμη μας αυτό συνιστά κορυφαίο κριτήριο επιλογής, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στην τοπική διοίκηση και πολύ περισσότερο στις ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας.

 

Γιώργος Ιωσηφίδης

Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου