Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...
Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Κύριοι και Κυρίες της Περιφέρειας, πέρα από τις copy paste δηλώσεις α λα telemarketing - όπως Βελοπουλος, τα 6 εκατομμύρια για τον δρόμο της Μονής του Μουλατσιώτη ΓΙΑΤΙ δεν έπεσαν στο Νοσοκομείο της Άμφισσας ή στα σχολεία ή κατά της φτώχειας;;...

Κύριοι και Κυρίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, 

 


 

 «τα καλά νέα» ξεκινούν από τις αλήθειες των πραγμάτων. 

  Διαβάζω στον τύπο τον απολογισμό - σχεδιασμό του νυν περιφερειάρχη & συνεργατών - υποψηφίων. Κατάλογοι έργων. 

Τι πρώτο, τι δεύτερο, τι γίνεται, τι όχι, ποια έργα σε επικίνδυνη ζώνη και με ποιά στοιχεία, στατιστικά, επιστημονικά, επιλέγονται οι κατάλογοι, ουδέν σχόλιο ή παράθεση κανόνων ορθής επιλογής.

Γιατί ήταν πιο ωφέλιμο κοινωνικά και αναπτυξιακά να συνδράμει η Περιφέρεια στο να χρηματοδοτηθεί δρόμος για Μοναστήρι του κ. Μουλατσιωτη και γιατί η Περιφέρεια δεν έδωσε μάχη για τα χρήματα αυτά, 6 εκατ. να πάνε στο νοσοκομείο Άμφισσας ή στην εντατική Λαμίας ή σε σχολεία ή σε πρόγραμμα στήριξης κατά της φτώχειας;;

Ποιος οικονομικός, αναπτυξιακός, κοινωνικός δείκτης ή αντίληψη σας έκανε να διαλέξετε την πρώτη επιλογή;; φυσικά και ψήφοι σας μόνο.

Σε βάρος της κοινωνίας και με χρήματα, όχι από την τσέπη σας, αλλά του ελληνικού λαού.

 

Συνεχίζουμε με τον απολογισμό - προγραμματισμό Περιφερειακής Αρχής και συνεργατών:

Που πιστεύουν ότι απευθύνονται; telemarketing όπως Βελοπουλος;

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει το νέο περιφερειακό πρόγραμμα 2021- 2027, στα εισαγωγικά του κείμενα, είναι η τραγική απόσταση της Περιφέρειας Στερεάς, σε ζητήματα σχέσης επιστημών, τεχνολογίας, έρευνας με την επιχειρηματικότητα και Αυτοδιοίκηση στην περιοχή.

 

Η τραγική αυτή εικόνα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ισχυρού Πανεπιστημιακού πόλου στη Στερεά, είναι αποτέλεσμα της μη συνεργασίας της Περιφερειακής Αρχής με τα τμήματα ανά πόλη πχ το Γεωπονικό στην Άμφισσα, είναι αποτέλεσμα της μη στήριξης των νέων επιστημόνων ή και την έλλειψη ερευνητικού κέντρου.

 

Και αν αναρωτιέται κάποιος "τι τα χρειαζόμαστε αυτά" ας σκεφτούμε ότι σε όλες τις βιοτεχνίες- βιομηχανίες - εξορυκτικό κλάδο κλπ θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, πέρα από την τεχνολογία στις μονάδες, προς όφελος των εργαζομένων, να αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε τα καλύτερα δυνατόν συστήματα ασφαλείας.

 

Ή δίπλα στην παραγωγική γη, Σπερχειού, Κωπαΐδας, Ελαιώνα Άμφισσας, πεδιάδας Μόρνου, να υπάρχουν, συστηματικά επιστημονικά εργαστήρια και ανθρώπινο δυναμικό, για τη διαχείριση εδαφών, νερών, καλλιεργειών.

Ξέχασαν δε, οι της Περιφέρειας, να γράψουν και να πουν πως οι τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας στη Φωκίδα δεν έχουν έρθει καν πειραματικά σε μικρές γεωγραφικές ενότητες...

 

Το δημογραφικό επίσης και η εγκατάλειψη της στερεάς από νέο κόσμο , έρχεται υψηλά ως πρόβλημα από τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει το νέο περιφερειακό πρόγραμμα 2021- 2027.

Ποια η αναφορά, σχεδιασμός, οραματικό πολιτικό πλαίσιο του νυν περιφερειάρχη και συνεργατών του για αυτό;;

Θα δώσουν κουπόνι για αγορά σχολικών ειδών;; ΟΚ. Χρήσιμο αλλά ελάχιστο.

Που είναι τα μέτρα πχ ισχυρών σχολών μαθητείας τεχνικών επαγγελμάτων ή οι συνέργειες για την απασχόληση νέων επιστημόνων ή η ενίσχυση ιατρικής περίθαλψης σε ορεινές περιοχές;;

Προγράμματα μικρομεσαίων στοχευόμενα στα χαρακτηριστικά των περιοχών;

 

Η Στερεά, λένε Συνεργάτες & Σπανός, διπλασίασε μετά από "τρέξιμο" και προσπάθεια "τους" τους χρηματοδοτικούς πόρους για το 2021 - 2027 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Λες, και από τις δεκάδες περιφέρειες της Ευρώπης, πάνε οι περιφερειάρχες ή τα Χ πρόσωπα και κάνουν lobbying ή παρακαλάνε στα σκαλιά της commission για μερικά εκατομμύρια παρακάνω.

Μιλώ για τα συγκεκριμένα χρήματα, που αφορούν την χρηματοδότηση για το επιχειρησιακό της Στερεάς, που όπως σε κάθε περιοχή της Ευρώπης, υπολογίζεται αυστηρά με βάσει επίσημα στατιστικά στοιχεία ανά 10ετια.

 

Ναι, σίγουρα η Στερεά, όπως κάθε περιφέρεια, θα μπορούσε να ζητήσει και αντλήσει πλέον χρηματοδοτικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για ειδικά έργα ή συνθήκες ή σχεδιασμό, για παράδειγμα:

* Θα μπορούσε να ζητήσει πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Χαρμαινα στο σύνολο της.

* Ή για να στηρίξει την μοναδικότητα περιοχών πχ ΔΕ Καλλιεων κ Βαρδουσίων, δημιουργώντας εκεί παραδοσιακούς οικισμούς σε περιβάλλον και καθεστώς εθνικών πάρκων.

* Η για να χτίσει ένα πολιτισμικό δίκτυο των ναυτικών, από Νορβηγία έως το Γαλαξειδι,

* Ή για να στηρίξει ένα πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από όλη την Ευρώπη με κέντρο σπουδών και έρευνας γύρω από τους Δελφούς.

 

Τι έκανε η περιφερειακή Αρχή σε σχέση με πλέον πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;; Τίποτε. Μηδέν

 

Κάπου λένε, σε μια copy paste συνέντευξη, Περιφερειάρχης κ Συνεργάτης - Υποψήφια για το Τσακορεμα, έργο που θα φτιάξουν Φωκίδα.

Βέβαια 8 χρόνια δεν ήταν αρκετά. Ούτε για αυτό, ούτε για τη συνέχεια του άξονα Αγ. Ευθυμία- Μαλανδρίνο- Λιδωρίκι (που εγώ ως βουλευτής έλυσα τα θέματα που είχε με χρόνιες καθυστερήσεις εργολαβίας και εκ νέου πήρε ρευστότητα, εν μέσω κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας).

 

Εδώ ακολουθεί ένα "αλλά..." Στην παρουσίαση του νέου Επιχειρησιακού Στερεάς πριν λίγους μόνο μήνες, Υπηρεσίες και Περιφερειάρχης στην Άμφισσα, δήλωσαν ότι δρόμοι όπως ο παραπάνω κ σημεία αυτού, πλέον δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, εξαιτίας αλλαγής ευρωπαϊκών κανονισμών, από το πρόγραμμα 2021-2027...

 

Επίσης, μετά τις φοβερές καταστροφές στη Θεσσαλία, τη Ρόδο, Έβρο και Αττική καμένες σε υψηλά ποσοστά γης, περιμένει ο επιτελικός σχεδιασμός της Στερεάς χρηματοδοτικούς πόρους από Υπ. Υποδομών και Εθνικούς καθαρά πόρους, για καταλόγους έργων;;;

Και μαζί "με την ανάγκη για αντιπλημμυρικά" που λένε θα χωρέσουν και οι Χ και Ψ κατάλογοι έργων;

 

Παραμονή εκλογών, πείτε αλήθεια στο κόσμο. Κυβέρνηση κ Περιφερειάρχης.

 

Ποιος ο νέος οικονομικός σχεδιασμός και με ποιους πόρους;; Γιατί είναι σίγουρο, λόγω συνθηκών, ότι αδιάθετα, καθυστερήσεις, μη δεσμευμένα χρήματα πχ από υπογεγραμμένες συμβάσεις, θα κατευθυνθούν στην ανάταξη περιοχών που έχουν καταστραφεί.

Διαβάζω λοιπόν στις copy paste δηλώσεις, ότι θα ολοκληρωθούν "επιτέλους" αρδευτικό ελαιώνα Άμφισσας, έργο πεδιάδας Μόρνου, τα 5ο χιλ Βάργιανη 51ο χιλ ( μας το είχατε τάξει 4 χρόνια πριν...), ο κόμβος Τριταίας κλπ.

 

Ειλικρινά το "επιτέλους" ενοχλεί.

Δηλαδή φτάσαμε στο τέλος και κόβουμε κορδέλα ή είναι το " επιτέλους" της αγανάκτησης, που όμως δεν δικαιούστε να εκφέρετε, γιατί είστε στον πυρήνα του συστήματος που ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, αστοχίες, αδιαφορία.

 

Ήρθε ο κ. Σπανός τις τελευταίες ημέρες αρκετές φορές στην περιοχή.

Για εκδηλώσεις όμως.

Δεν πήγε με τις υπηρεσίες του, τον αντιπεριφερειάρχη του, τους συνεργάτες του, να δει που βρίσκεται το έργο του Ελαιώνα. Τι έγινε μετά την πυρκαγιά.

Γιατί δεν υλοποιεί την μελέτη πυρασφάλειας που έχετε και ψάχναμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας και Άμφισσας, στην Αντιπεριφερεια, στο Υπουργείο, τελικά τη ζητήσαμε με κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά δεν τη δώσατε ούτε στη Βουλή...


Το ζήτημα για τις Χωρικές Ενότητες για Ορεινές περιοχές, νομίζω σε γνώση και του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Υπηρεσιών και των Δήμων στη Στερεά το έχω θέσει, εδώ και χρόνια, σε εσάς και προς εσάς. Δεν μιλούσατε καν για αυτό.

Το κατέθεσα στη διαβούλευση του προγράμματος.

Το θεωρώ λοιπόν και δική μου μικρή νίκη.

 

Ο Απολογισμός θητείας Περιφερειάρχη οφείλει, ηθικά απέναντι στην κοινωνία και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και τεχνοκρατικά, ώστε να υπάρχουν στοιχεία και συγκρίσιμα στοιχεία, να έχει συγκροτημένη, με στατιστικά στοιχεία, δείκτες σύγκρισης εικόνα για:

1. "Βιβλίο μελετών" της Περιφερειακής Αρχής .

- πόσες μελέτες, αντικείμενο, συνεχείς ή νέες,

- σε ποιους, ποίοι πήραν τι, ποσό κάθε μελέτης, συγκεντρωτικά πόσα,

- πόσες με διαγωνισμό, ποιες και γιατί με αναθέσεις χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, - κωδικοί χρηματοδότησης τους,

- ποιες σε εφαρμογή 2ου σταδίου πχ έργου

2. Τα στατιστικά των έργων.

- νέα και συνεχιζόμενα έργα και κατηγορίες αυτών πχ δρόμοι, οδική ασφάλεια, πολιτισμός, ενίσχυση μικρομεσαίων

- κλασσικά τις κατανομές χρηματοδότησης και το ποσοστό απορρόφησης,

- τα χρωστούμενα σε εργολάβους και τα υπόλοιπα ενισχύσεων,

3. Χρηματοδοτήσεις μέσω ΟΠΑΣΤΕ

Σαφώς οφείλετε να δώσετε δημόσια στοιχεία.

 

Δεν ήταν αυτή, όπως και η προηγούμενη θητεία Μπακογιάννη δημιουργική, με στρατηγικό προσανατολισμό, για τη Στερεά Ελλάδα.

Και αυτό όλους μας λυπεί και μας επηρεάζει αρνητικά.

Για αυτό χρειάζεται αλλαγή στην Περιφέρεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου