Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ: ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΙΙΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΙΙΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 

  Συνάδελφοι,

  Σε μία επιτυχημένη συνεδρία ο Πρόεδρος Μακέδος έκανε μία πρώτη προσέγγιση του θέματος της ομαδικής προαιρετικής συμπληρωματικής Ασφάλισης Νοσοκομειακής Περίθαλψης, την οποία κυνηγάμε από τριετίας για να πετύχουμε βατά ασφάλιστρα σε χαλεπούς καιρούς.






Εν συντομία είπε ότι ξεκίνησε την ομαδική ασφάλιση στα μέλη ΤΜΕΔΕ το 2018 με επιβάρυνση μόνο του Ταμείου και παροχή 50 € / ημέρα επίδομα για εισαγωγή άνω των δύο ημερών και 10.000 € σε περίπτωση θανάτου. Η δαπάνη για το Ταμείο ανήλθε σε 500.000 € και με επιστροφή 200.000, τελική 300.000 €.

Η πείρα λέει ότι στην αρχή οι ασφαλιστικές α) είναι επιφυλακτικές στις διαπραγματεύσεις μέχρι να βεβαιωθούν ότι συμφέρει  η περίπτωση και β) μεγάλο ρόλο παίζει να υπάρχει απέναντί τους ένας πελάτης, εδώ το ΤΜΕΔΕ, που να εγγυάται την πληρωμή των ασφαλίστρων και να τα συλλέγει. Η ομαδική ασφάλιση ξεκίνησε το 2020 για το παραπάνω κόστος από ότι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και όπως ξέρουμε πρόσφατα έγινε επέκταση και στους γονείς των ενεργών. 

Για μόνους τους συνταξιούχους οι ασφαλιστικές είναι αρνητικές, αλλά αν υπάρχει μίξη με τους ενεργούς ξεπερνιέται το πρόβλημα. Η καλύτερη αντιμετώπιση έγινε από την Ιντεραμέρικαν. Η ασφάλιση θα βγει σε παραγωγικό περιβάλλον Οκτώβριο και Νοέμβριο διότι οι μπροσούρες θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ξέρουμε τον αριθμό των ενδιαφερομένων ενεργών, που θα επηρεάσει και τον αριθμό των συνταξιούχων. Καλό είναι να έχουμε εικόνα από τώρα και για τον αριθμό των συνταξιούχων, για τα βασικά μέλη και τα προστατευόμενα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση επί του κόστους της Ασφάλισης και των παροχών όπως έχουν διαμορφωθεί, που δίνουν μια εικόνα και για τους συνταξιούχους έστω με την πιθανολόγηση μιας ποσοστιαίας επιβάρυνσης.

Ο Πρόεδρος Δούκας απάντησε στο τεθέν ερώτημα περί του αριθμού ενδιαφερομένων μέχρι στιγμής συνταξιούχων, ότι στην φόρμα που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 836 που με τους προστατευόμενους θα είναι πάνω από 1300. Χρειάζεται βέβαια επικαιροποίηση αλλά επίσης επισημάνθηκε ότι άλλο να ζητάς μια αόριστη εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλο να έχεις ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο μπροστά σου με κόστος και παροχές, πράγμα που θα συσπειρώσει πολύ περισσότερους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις. Επιβεβαιώθηκε ότι η είσοδος στην Ασφάλιση γίνεται χωρίς ιατρικό ιστορικό αλλά για 6 μήνες δεν πληρώνεται κάτι αν οφείλεται σε πρόβλημα του παρελθόντος. Κατ’ αρχήν οι εισερχόμενοι θα είναι μέχρι 80 ετών. Στη συζήτηση αναδείχτηκε ότι την πρώτη χρονιά ξεκινάμε έτσι και αν όλα πάνε καλά από τη δεύτερη διεκδικούμε να μην υπάρχει αυτό το όριο πράγμα που εξαρτάται σαφώς από τον αριθμό των ενεργών που θα μετάσχουν, διότι πιθανολογείται ότι ο αριθμός των άνω των 80 ενδιαφερόμενων είναι μικρός, πράγμα ελέγξιμο στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία πρέπει να εγγραφούν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι https://docs.google.com/forms/d/1EZG0FMW4ZPFHliunU88mDfn_5KgzRYSnpCOwcFglbck/edit

Επίσης λέχθηκε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχει πλήρης κάλυψη σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά θα υπάρχουν και δύο επιλογές ασφαλιστηρίου που θα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια. Επίσης όσοι έχουν ήδη ατομικό ασφαλιστήριο για να επωφεληθούν θα μπορούν να το αλλάξουν για κάλυψη άνω του ποσού που θα καλύπτει το φτηνό ομαδικό.

Ως προς την εξασφάλιση του ΤΜΕΔΕ ως προς την πληρωμή των ασφαλίστρων προτάθηκε (Καραπιστόλης) να γίνεται παρακράτηση από τη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ πράγμα όμως δύσκολο.

Την επόμενη Πέμπτη από 11.30 μπαίνουμε όλοι στο ΖΟΟΜ 

https://us04web.zoom.us/j/76849674544?pwd=UDNmVHRXY1AyL1c5NTVjNXU2Ym5Hdz09

Αν σας ζητηθεί, βάλτε τον εξής κωδικό: 768 4967 4544

για την πληροφόρηση και συζήτηση επί του κόστους και των παροχών της Ασφάλισης.

=================================================

Συνάδελφοι, 

Λάβαμε (Σόλων) το link https://www.taxheaven.gr/news/60227/pshfiako-dwmatio-epikoinwnias-e-efka-se-leitoyrgia-h-yphresia 

Βάσει αυτού η απονομή των συντάξεων γίνεται σε χρόνο καλύτερο και από τους Ευρωπαίους ετέρους μας χάρη στη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

================================================

Συνάδελφοι, 

Ο εθελοντής και επίτιμο μέλος Δημήτρης Μπίστης αλίευσε με την οξεία παρατηρητικότητά του στο  mylefkada.gr δύο ενδιαφέροντα άρθρα για τον κομβικό ρόλο των συνταξιούχων στη σημερινή Ελληνική κοινωνία : https://www.mylefkada.gr/top-stories/syntaxioychoi-oi-simerinoi-eisodimatikoi-aimodotes-se-oikogeneies-kai-paidia-191495/ και                           https://www.mylefkada.gr/uncategorized/quot-i-eisodimatiki-symvoli-ton-syntaxioychon-quot-se-191584/

================================================

Συνάδελφοι, 

Ο αγώνας του Τάκη Ιορδάνη, που κι εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε, δικαιώθηκε αφού η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διπλασιασμό της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη για τους επόμενους 12 μήνες προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/se-diplasiasmo-tis-paragogis-reymatos-apo-ligniti-gia-toys-epomenoys-12-mines-tha-prochorisei-i-dei/

=================================================

Συνάδελφοι,

Στην τελευταία συνεδρία ανοιχτού ΔΣ της Πέμπτης αποφασίστηκε να γίνει, μετά τις ήδη γνωστές, και Θεματική Γενική Συνέλευση με θέμα «Κίνδυνοι Μεταναστευτικού και Δημογραφικού» σε συνδυασμό με την οικονομική τους σημασία και άρα και επί του ύψους των συντάξεων 

 

ΥΓΕΙΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ – ΓΕΛΙΟ – ΚΟΛΥΜΠΙ – ΠΑΡΕΑ 

ΨΗΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου