Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η απάντηση του Ηλία Ξηρού για την ΕΑΣ… Δεν πρόκειται να κλείσω την Ένωση ό,τι κι αν κάνουν κάποιοι !...




    Με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Φωκίδα TV o Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας κ. Ηλίας Ξηρός απαντά επί της ουσίας για την συγχώνευση με το Αγρίνιο και αποκαλύπτει: 



-        Όταν ανέλαβα την Ένωση ως Πρόεδρος το 2001 βρήκα χρέος ύψους  1 δις, 700 χιλιάδες δραχμές. Μάλιστα επί αείμνηστου Μαργέλου υπήρχαν υποθήκες 600 εκατομμυρίων δραχμών στην ΑΤΕ.
 
    Το 2004 έρχεται η Επιθεώρηση Εφορίας Λάρισας και μας επιβάλλει 940.000 ευρώ πρόστιμο για τα παρελθόντα έτη προ θητείας μου, ενώ οι Ορκωτοί εισηγήθηκαν στον Εισαγγελέα ό,τι χειρότερο.

   Πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων και αποφασίστηκε να πουληθεί τμήμα των εγκαταστάσεων, το σημερινό Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας για να πληρωθεί η ΔΟΥ Άμφισσας. όπου καταβάλλαμε 590.000 ευρώ και άλλες 640.000 ευρώ στην ΑΤΕ για  υποθήκες. 
  Τα καταφέρναμε, και παράλληλα αξιοποιήσαμε ευεργετήματα και προγράμματα του Υπουργείου.
  
   Το 2007 η Περιφέρεια μετά από παρεμβάσεις, μας κάλεσε να σταματήσουμε την λειτουργία μας  εάν δεν κάναμε υποχρεωτικά βιολογικό καθαρισμό ελαιοκομικών λυμάτων.
    Μας είπαν ότι εκεί που λειτουργούσαμε δεν γινόταν βιολογικός (δίπλα σε Σχολείο, εντός οικισμού, και επίμονα μας έδειχναν το ΒΙΟΠΑ. 
  Αυτό προϋπέθετε αγορά οικοπέδου, ένταξη σε πρόγραμμα και μελέτη για νέα εγκατάσταση.

  Αποφασίστηκε με βάση την μελέτη, σε Γενική Συνέλευση με τους φορείς, να αιτηθούμε για δανεισμό από την Τράπεζα των Αγροτών 1.300.000 ευρω και 1 εκατομμύριο να είναι η δική μας συμμετοχή ενώ 1.600.000 η επιδότηση από την  ΕΕ.  Η επένδυση προχώρησε με υπουργικές αποφάσεις, αγοράσαμε αρχικά το οικόπεδο 400.οοο ευρώ στο ΒΙΟΠΑ και το 2010 η ΑΤΕ, από τα πολλά, μας έδωσε μόνο 150.000 ευρώ και τίποτε άλλο. Με αποτέλεσμα να βαλτώσει το έργο που είχε ορίζοντα το 2013. Μετά ανέλαβε η Πειραιώς, το 2015  ήρθαν κάποια ποσά και ολοκληρώθηκε η επένδυση το 2018 ενώ μέσω της Νομαρχία εγκρίθηκαν άλλες  450.000 ευρώ διότι υπήρχε κίνδυνος να κλείσει το Πρόγραμμα. Αγώνας δρόμου.

  Στο μεσοδιάστημα όμως είχαμε ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα:

 Το 2017 ήταν η πρώτη φορά που δούλεψε το εργοστάσιο. Ωστόσο δεν ήρθαν οι απαιτούμενες ποσότητες ελιάς από τους παραγωγούς και αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε κάποιους τόνους. Προτιμήθηκαν οι ιδιώτες με  1,20 - εμείς δίναμε με 1,40.
  
 Το 2019 έπεσε η πανούκλα της ελιάς. Περιοριστήκαμε, έγιναν απολύσεις, κάναμε Γενική Συνέλευση αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ παρά τις προσπάθειες της ΕΑΣ!  Αρχικά με την συγχώνευση συνεταιρισμών το 2014 είχαμε 500 παραγωγούς και σήμερα μόνο οι 44 είναι οικονομικά τακτοποιημένοι! 
  
   Μας εγκαλεί το υπουργείο ότι μας έχει ανενεργούς. Είμαι υπόλογος. Διαπιστώνουν ότι στον ετήσιο ισολογισμό βλέπουν 500 παραγωγούς και τα έσοδα είναι 20 στους ελέγχους.
   
 Έτσι ο Συνεταιρισμός εφαρμόζοντας υποχρεωτικά το Νόμο διέγραψε όποιο μέλος δεν έχει τακτοποιηθεί από 2014.

   Συνεπώς απεδείχθη μονόδρομος η συνεργασία - συγχώνευση με άλλο Συνεταιρισμό σύμφωνα με το Νόμο του 2016, όπως ισχύει και το 2020. Στην Γενική Συνέλευση μας είπαν να βρούμε λύση  συνεργασίας με άλλο συνεταιρισμό.
Κάναμε συνάντηση με τον Αγρινίου και με άλλους και διαπιστώσαμε ότι με την περίπτωση του Αγρινίου θα ισχύσουν τα παρακάτω: 

1.              Η ΕΑΣ θα λειτουργεί κανονικά για τον κάθε ντόπιο παραγωγό. Ο Συνεταιρισμός μένει και παραμένει ως έχει και θα μπορεί να λειτουργεί, να μην κλείσει, διότι θα έχει ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ.
2.            Οι τιμές θα έχουν την δυνατότητα να είναι πιο συμφέρουσες, διότι του Αγρινίου έχει τζίρο 16 εκατομμύρια και της Άμφισσας είναι ο πάτος: 500 χιλιάδες.
3.            Θα υπάρχει κοινό ΔΣ όπου μπορεί να θέσει υποψηφιότητα καθένας από μας, το οποίο θα αποφασίζει για την εργασία και τα συμφέροντα των παραγωγών.
4.            Κανένας μέτοχος δεν χάνει κανένα δικαίωμα.
5.             Το σήμα παραμένει, ό,τι παράγεται στην ΕΑΣ Άμφισσας θα φέρει το σήμα, θα προβάλλεται και θα διακινείται η Ελιά Αμφίσσης παγκοσμίως. Είναι στις υποχρεώσεις, στους όρους η εμπορία και η διαφήμιση της Ελιάς Αμφίσσης και των προϊόντων της.
6.            Η ΕΑΣ Άμφισσας ελέγχεται από Ορκωτό λογιστή. Ορκωτοί, νομικοί, θεσμικοί θα εκπονήσουν σχέδιο συγχώνευσης και θα συνέλθει ξανά Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει.
7.             Το χρέος της ΕΑΣ ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (δεν οφείλει σε ΔΟΥ, ΙΚΑ, εργαζόμενους παρά μόνον στην τράπεζα) θα καταβάλλεται από το νέο φορέα μέχρι τέλους-το 2030.
8.             Το κτίριο και οι εγκαταστάσεις δεν πωλούνται!
          Πρέπει όμως να λειτουργήσουν (τα νέα μηχανήματα δεν τα λειτουργήσαμε παρά μία φορά! γιατί δεν είχαμε πρώτη ύλη…) και ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ! Έχοντας προϊόντα από άλλες περιοχές της Ελλάδος… 

Δεν πρόκειται να αφήσω την ΕΑΣ να κλείσει. Έχω αγωνιστεί πολύ και επί πολύ για τον Συνεταιρισμό...

1 σχόλιο: