Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Παρέμβαση του πρ. Διοικητή του ΕΚΕΠΥ Δρ Πάνου Ευσταθίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία...


   Νεότερες εξελίξεις για την Πρωτοβάθμια 
Φροντίδα Υγείας 

    Αν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ολοκληρωθεί σε ένα σημαντικό βαθμό, κυρίως στο Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο του, με την λειτουργία Νοσοκομείων, σε όλη την Εθνική Επικράτεια και την ανάπτυξη όλων των ειδικοτήτων με επιτυχία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν έχει ολοκληρωθεί και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών προσεγγίσεων, από πολλαπλές ηγεσίες, διαχρονικά του Υπουργείου Υγείας. 


  Η ύπαρξη Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας, αναπτυσσόμενες κοινωνικά από διάφορους φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, δήμους, τοπικές αυτοδιοικήσεις αλλά και ιδιωτικούς φορείς, είχε αποτελέσει την βασικότερη αιτία μη ανάπτυξης της βαθμίδας αυτής, κυρίως στον Δημόσιο Τομέα. 
  
    Από το 2014 και 2015 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Φροντίδας Υγείας ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) με σύγχρονη διακοπή λειτουργίας των φορέων που παρείχαν την αντίστοιχη φροντίδα και ευρίσκονταν εκτός του πλαισίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 
  Ακολούθως από το 2016 έως και το 2018, έχει γίνει προσπάθεια με την δημιουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια  Υγεία, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει παρουσιάσει τα ποιοτικά και οργανωτικά στοιχεία εκείνα, που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν επιτυχή την προσπάθεια.

   Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω, τις ολοκληρωμένες προτάσεις, προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη, τις οποίες παρουσίασαν στον Υπουργό Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και τα μέλη της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες αποτελούν τα βασικά στοιχεία της επιτυχούς εφαρμογής Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας:



Α) Ελεύθερη επιλογή ιατρού, από όλους τους ασθενείς και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό ιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Τα  εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών, στον εξειδικευμένο ιατρό, έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην υγεία των ασθενών και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.

Γ) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Δ) Ευθύνη του  οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό  του.

Ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας. (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ Αθήνα, 31/10/2018)

            Ο Τομέας Υγείας δεν πρέπει να καθυστερήσει, πρέπει να συγκεράσει τις απόψεις και να προχωρήσει.

   Οι προτάσεις του ΙΣΑ  είναι ολοκληρωμένες και απηχούν την πραγματικότητα. Η προσπάθεια μετά τα ΤΟΜΥ απέτυχε και το γνωρίζουν καλά. Ας προχωρήσουμε παραπέρα.

                                                                

Δρ.Πάνος Α. Ευσταθίου 
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών 
 Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας
Μοναστηράκι, Δωρίδος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου