Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δραματική διάσωση ορειβάτη στην Γκιώνα...


 

   Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 21χρονου στο βουνό της Γκιώνας, όταν βρέθηκε τραυματισμένος για περίπου 24 ώρες, μετά από πτώση σε απότομη πλαγιά πριν την κορυφή του βουνού «Πυραμίδα». 

   Για τη διάσωσή του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από την ΠΥ Άμφισσας και την 7η ΕΜΑΚ, που σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να τον απομακρύνει από το σημείο με ελικόπτερο. Μάλιστα ο νεαρός τραυματίας ανέβηκε στο μέσο σωτηρίας του με σχοινί αφού ήταν αδύνατο να προσγειωθεί κάπου και επίσης αδύνατον να μεταφερθεί στα χέρια εγκαίρως αφού ήταν τραυματισμένος στο κεφάλι και στα πόδια.
 
  





















   Η περιπέτεια 

   Η ορεινή περιπέτεια για τον 21χρονο ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα όταν έφτασε από την Αθήνα στη Γκιώνα με έναν φίλο του 52χρονο. Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μόνο την όρεξη για περπάτημα οι δύο φίλοι ξεκίνησαν για μια βόλτα στο βουνό. 
  Ο 21χρονος παρά το γεγονός ότι στο βουνό επικρατούσε ομίχλη, θέλησε να ανεβεί στην κορυφή της Γκιώνας την «πυραμίδα» και άφησε το φίλο του που επιχείρησε να γυρίσει μόνος του στο αυτοκίνητο. Τελικά κανείς από τους δύο δε βρήκε το δρόμο και από τηλεφώνημα στο τηλέφωνο άμεσης ανάγκης ειδοποιήθηκε η ΠΥ Λιδωρικίου που γρήγορα βρήκε τον 52χρονο καλά στην υγεία του. Από κείνο το σημείο και μετά ξεκίνησε η αγωνία για τον 21χρονο με τους Πυροσβέστες να τον αναζητούν μέχρι που νύχτωσε.



 Με το πρώτο φως της ημέρας στις έρευνες μπήκαν επιπλέον δυνάμεις από την ΠΥ Άμφισσας με τον ίδιο το διοικητή τους επικεφαλής, τον Αντιπύραρχο Ανδρέα Μωράτη που ειδοποίησε την παλιά του ομάδα την 7η ΕΜΑΚ. Αρχικά το πρωί στο σημείο έφτασε η Κυνοφιλική, ενώ από το μεσημέρι στις αναζητήσεις μπήκαν και οι άνδρες της Ορειβατικής και ο διοικητής τους Αντιπύραρχος, Αντώνης Μίχας.

   Ο νεαρός εν τω μεταξύ δεν είχε δώσει σημεία ζωής καθώς στην προσπάθειά του να επιστρέψει μέσα στην ομίχλη, «κρεμάστηκε» - κατά την ορειβατική διάλεκτο - στη θέση «Βλάχη» πάνω από το φαράγγι της Ρεκκάς, σε ένα σημείο στο ύψος του καταφυγίου Καρβούνη για όσους ξέρουν το βουνό.Είχε χτυπήσει στο πόδι και στο κεφάλι καθώς έπεσε από περίπου 10 μέτρα όπου τον βρήκαν περίπου στις 6 το απόγευμα οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ. Είχε περάσει 24 ώρες στην κρύα Γκιώνα με το κοντομάνικο, καθώς ο εξοπλισμός του ήταν ανύπαρκτος και δεν αντιστοιχούσε ούτε σε περιπατητή βουνού! 

  Αμέσως ο κ. Μωράτης ειδοποίησε το αρχηγείο για τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε εναέριο μέσο για την άμεση μεταφορά του στο Νοσοκομείο.Πράγματι σηκώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ελικόπτερο Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κατάφερε να πάρει τον τραυματία από το σημείο που τον ανέβασαν οι διασώστες στις 7.30.

  Ήταν ιδιαίτερα τυχερός που ακούστηκαν οι φωνές του, καθώς θεωρείται αδύνατο να άντεχε και 2η νύχτα στη Γκιώνα με αυτή την ενδυμασία και χτυπημένος. 
 Όποιος έχει περπατήσει τη Γκιώνα, γνωρίζει ότι είναι ένα βουνό με πολλή ομορφιά, και πολλά δύσβατα μέρη τα οποία όμως μόνο με προσοχή και τη σωστή δόση ενέργειας γίνονται μια ευχάριστη περιπέτεια.



efthia

1 σχόλιο:

  1. Άσχετο, και αν ενδιαφέρει: Φίλος μηχανικός που δουλεύει στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ μου έλεγε ότι με την υπαγωγή των Κτ. Υποδομών στο Υπερταμείο, ταυτόχρονα εντάσσονται και όλες οι ιδιοκτησίες της... δηλ. και το νέο κτίριο του... ΤΕΙ !!!! (που το ΤΕΙ δεν πρόκειται να το παραλάβει, απότι φαίνεται, αφού κάθε τόσο παρουσιάζονται νέα προβλήματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή