Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση Υποψηφιότητας Δελφών για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στην Αθήνα...

 

   Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στις 6:00 το απόγευμα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13) στην Αθήνα, ο Δήμος Δελφών ανακοινώνει την Υποψηφιότητά του για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. 


   Αξίζει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. 



Παρουσίαση Υποψηφιότητας Δελφών για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στην Αθήνα

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η τραγουδίστρια και συνθέτης Φένια Χρηστίδου, η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο για το 2015 από τη στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης και η χορωδία του Ωδείου Άμφισσας. Το συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς θα έχει η δημοσιογράφος  Κλέλια Χαρίση.   

Λίγα λόγια για εμάς
  
Στο πέρασμα των αιώνων, η δελφική επικράτεια βίωσε πολιτισμούς, γεγονότα και στιγμές που άφησαν αναλλοίωτο το σημάδι τους. Αρχαιολογικοί χώροι, θρύλοι, καστροπολιτείες, δρόμοι επανάστασης, παραδοσιακά επαγγέλματα, ναυτικές υπερδυνάμεις, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, φυσικός πλούτος, όλα μαζί δημιούργησαν έναν τόπο-σταυροδρόμι που ο σημερινός επισκέπτης  μπορεί να γνωρίσει σε κάθε του γωνιά.
Μνημεία και χώροι, μουσεία, παράδοση, διαδρομές, γιορτές και ιστορικές μνήμες αποτελούν το πολιτιστικό εκείνο δίκτυο που κάνουν τους Δελφούς και ευρύτερα το Δήμο Δελφών  ένα από τα ιστορικότερα σημεία της Ελλάδας.
Πιστεύουμε βάσιμα και όχι άκριτα, συναισθανόμενοι ταυτόχρονα την ουσιαστική ευθύνη της επιλογής μας, ότι οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου.

  Το σύνθημα “ΜΕΤΑΜΟΡΦOSIS” είναι ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021. Όπως όλοι οι μεγάλοι λαοί και πολιτισμοί του αρχαίου μας παρελθόντος, στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη μας απομένει να ερμηνεύσουμε το χρησμό αυτόν με τον σωστό τρόπο, να μετουσιώσουμε το μήνυμα σε δημιουργική δύναμη και σε αφορμή για νέες εξερευνήσεις. 


Τελικά …να μεταμορφωθούμε!

4 σχόλια:

  1. Θεέ μου , δεν μπορώ άλλο. Υπήρξε ποτέ Δελφική επικράτεια ; Με αυτό το ανιστόρητο κείμενο πάμε για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ;
    Αρχαιολογικοί χώροι , παραδοσιακά επαγγέλματα , τοπο –σταυροδρόμια ,,,,δένουν αυτά μεταξύ τους ;
    Αμ΄ αυτό το σύνθημα # ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ # τι σχέση μπορεί να έχει με τους Δελφούς ; ή ο χρησμός για νέες εξερευνήσεις. Ποιος τις κατέβασε αυτές τις κοτσάνες ;
    Μία φοιτήτρια φιλόλογος θα έκανε ένα γλυκό κειμενάκι και όχι αυτή τη ξινίλα.
    Κρίμα τους ειδικούς συμβούλους . Τζάμπα τους πληρώνουν. Πρέπει να αλλάξει το κείμενο δίχως άλλο. Θα μας περνάνε όλους για αμόρφωτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΑΜΠΗ Θα παω και εγω θα ερθεις?Σου αφιερωνω και το βιβλιο που εγραψα,σε λατρευω,θα σε περιμενω, ολοι μαζι για τους Δελφους,παντα θα περιμενω,οσο χρειαστει,ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα "μπαρούφα" του ανθρώπου που πούλησε φύκια γιά μεταξωτές κορδέλες και έγινε δήμαρχος Δελφών. Τον άνθρωπο που κυνηγάει συνεχώς χίμαιρες και πέφτει από τη μιά γκάφα στην άλλη. Τον άνθρωπο που νομίζει ακόμα ότι είναι Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου. Του ανθρώπου που έχει επιλέξει την μεγαλύτερη συνάθροιση ανίκανων γθρω του στην πολιτική ιστορία της Φωκίδας, με πρώτο τον ανεκδιήγητο Γενικό Γραμματέα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε ανωνυμε 14 Νοεμβριου 6.04 μ.μ ποιος ειναι ογενικος γραματεας? σε ρωτω γιατι δεν τον γνωριζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή