Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ο Δαρμένος, ο Κερασφόρος, ο Παραπέμπων, ο Υπερασπιστής και ο Ονειροπαρμένος...

του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: ΘΑ ΕΚΠΕΣΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ;


ΕΠΩΝΥΜΩΣ Αυτοδιοικητικά
Ισορροπώντας με δυσκολία εδώ και μέρες ανάμεσα στην εικόνα, τις αιτιάσεις, τα επιχειρήματα, τις εντυπώσεις, το παιγνίδι της ερμηνείας και της εξαγωγής συμπερασμάτων, πασχίζω να καταλάβω το «μήνυμα», να βάλω σε τάξη προσλαμβάνουσες παραστάσεις, εμπειρίες χρόνων, ζητούμενα των δύσκολων καιρών…
  Με αφορμή, πρόσχημα, δικαιολογία, την καταγεγραμμένη και πολλαπλώς ομολογημένη προσπάθεια μιας κυβέρνησης να δώσει άλλοθι στην απόφασή της να εκχωρήσει δικές της αρμοδιότητες στα funds και στους brokers, στο όνομα της διάσωσης μιας χώρας που ενάμιση χρόνο μετά εκποιείται απροκάλυπτα. Με αφορμή ή πρόσχημα τα μηνύματα που επιχειρούν να εκπέμψουν οι αγανακτισμένοι πολίτες που αποφάσισαν να θυμίσουν την ύπαρξή τους και να διαδηλώσουν την απαίτησή τους για δικαιοσύνη και αποκατάσταση του μέτρου. 

 Με αφορμή ή πρόσχημα το σαρωτικό κύμα αλλαγών που υπαινίσσεται αυτό το παρόν, απέναντι σε ό,τι είχαμε, αν όχι αποδεχθεί, συνηθίσει και θεωρούσαμε ως κοινωνία δεδομένο. Το γκρίζο σκηνικό της μισής και πολλές φορές κατακρεουργημένης αλήθειας, το δυσώδες επιχείρημα του «έτσι παίζεται το παιγνίδι», η απερίσκεπτη προσφυγή στο εύκολο, στο δανεικό, στο φαίνεσθαι.
 Αυτό που σήμερα καταρρέει δεν είναι απλώς μια κυβέρνηση. Αυτό που σήμερα καταρρέει δεν είναι οι θεσμοί και οι εκδοχές ή οι εκφάνσεις τους. Αυτό που σήμερα καταρρέει, συμπαρασύροντας συνήθειες κι αρρωστημένες πρακτικές χρόνων, δεν είναι απλώς η ελληνική οικονομία, οι φούσκες των Τραπεζών, τα παράγωγα και το εφεύρημα των ασφαλειών κινδύνου, κατά κυριολεξία ή μεταφορικά. Αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι πολύ ευρύτερο κι ευτυχώς για όσους αναπάντεχα, αλλά απολύτως δικαιολογημένα, αφήσει πίσω του, θ’ αποδειχθεί καταλυτικό.

  Νόμος της φύσης είναι η δράση, νόμος της φύσης όμως και η αντίδραση. Νόμος της φύσης θυμίζω και η φυγόκεντρος κι ας είναι «ανύπαρκτη» κι ας συνιστά παραδοχή…
  Εξηγούμαι: Θεωρώ και είναι άδικη η ισοπέδωση. Η λογική του οριζόντιου στην δικαιολογημένη και απολύτως θεμιτή απαίτηση ν’ αποδοθεί Δικαιοσύνη. Μόνο που η σκόπιμη παρερμηνεία του αιτήματος-απαίτησης της ελληνικής κοινωνίας, μπορεί ν’ αποτελέσει ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Για περισσότερη αδικία και ανομία. Είναι λεπτές οι ισορροπίες, σκοπίμως πολλές φορές δυσδιάκριτα τα όρια…
  Αφορμή για τις συγκεκριμένες σκέψεις στοιχεία δικογραφίας που περιήλθαν πριν λίγες ώρες στην κατοχή μου, από μια υπόθεση που ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες το Νομό Φωκίδας, επιφανή στελέχη της δημόσιας ζωής του, ακόμη και στελέχη πολιτικών οργανισμών. Δικαίως ή αδίκως, φαντάζομαι θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, η οποία μέσω των αναμενόμενων αποφάσεών της θ’ αποκαταστήσει σε όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί, την αίσθηση του μέτρου. Η όλη υπόθεση όμως αρχίζει να προβληματίζει όταν ενώ στο γραμματοκιβώτιό μου βρισκόταν το σύνολο των μέχρι στιγμής στοιχείων και απολογιών που έχει στην κατοχή της και εξετάζει η Δικαιοσύνη, προδικάζοντας σε σημαντικό βαθμό και την έκβαση της όλης υπόθεσης, αρχικά στον Τοπικό Ηλεκτρονικό Τύπο και σε κλάσματα δευτερολέπτου σε δεκάδες ιστολόγια και blogs ανά την Ελλάδα, φιλοξενήθηκε μικρό μόνο μέρος τους, οδηγώντας αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο νυν Δήμαρχος Δελφών, θα έχει τύχη ανάλογη εκείνης του μέχρι πρότινος Περιφερειάρχη Β.Ελλάδας Παναγιώτη Ψωμιάδη.
 «Πιασάρικο» το θέμα, επίκαιρο και πρόσφορο για την δημιουργία εντυπώσεων…
Οι εκδοχές πολλές, για το τι μπορεί να συμβαίνει, αλλά οι προφανείς μόλις δυο: Είτε ο αποστολέας έστειλε σε όλους το σύνολο της δικογραφίας, προκειμένου ν’ αναδειχθεί το θέμα και πέραν της πρόσφορης Ιφιγένειας να υποψιάσει για την αλήθεια, είτε δεν το έπραξε. Ο λόγος; Φαντάζομαι υπεραπλουστεύοντας, γιατί «χωρούσε» μόνον ένας ένοικος στο κάδρο του… Έστω και για λίγο… Σημάδι και βελάκια την κατάλληλη στιγμή στην προσφορότερη θέση, για όποιον θελήσει να εξασκηθεί και να βγάλει τ’ απωθημένα του…
Το πρόβλημα δεν είναι το μεμονωμένο –ελπίζω- φαινόμενο του Δήμου Δελφών. Η προφανής «έκπτωση», πρωταγωνιστών, κομπάρσων ή των κρυπτόμενων «πατερούληδων». Αυτοί έχουν την θέση τους, θέλουν ασμένως να την συντηρήσουν, πασχίζουν με νύχια και με δόντια να μακροημερεύσουν. Λιλιπούτιοι και λίγοι μπλατσουνάνε άτσαλα στα βρωμόνερα, αλλά το κάνουν και, αυτό είναι το ευτύχημα, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι αυτή τη φορά, με το κύμα της αγανάκτησης, με το γενικό αίτημα για ξεκαθάρισμα, με την απαίτηση να κουρνιάσουν στις γωνιές τους. 

  Διερωτώμαι όμως, αν το βούλευμα είναι απαλλακτικό και το κάδρο τους αδειάσει, τότε τι θα ‘χουν να πουν στον άνθρωπο και στην διαδρομή του; Κι αν όχι σ’ αυτόν, στον απέναντι καθρέπτη;

new-deal

8 σχόλια:

  1. O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. καπου αναφερετε οτι τα παραπανω γραφομενα σας εχουν ως αφορμη υποθεση η οποια ταλαιπωρει το νομο φωκιδος (εννοειτε και τους κατοικους υποθετω),επιφανη στελεχη αυτου και δικαιως η αδικως το αν υπαρχει κατι αξιοποινο αυτο θα το κρινει η δικαιοσυνη.

    θα ηθελα να σας ρωτησω αν σας λεει κατι η λεξη βουδερπος.
    αν οχι να σας υπενθυμισω οτι ο βουδερπος ειναι μια τρυπα απεναντι και περιπου στο ενα χιλιομετρο απο την παραλια της Ιτεας στην οποια επι χρονια κατευθυνονταν
    ολα τα σκουπιδια,πλαστικα ,τοξικα και μη αποβλητα κλπ,κλπ και εκει στο βουδερπο ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ συνεχομενα με αποτελεσμα ο καπνος απο την καυση αυτη να ειναι μονιμα επανω απο την πολη της Ιτεας επανω απο το γαλαξιδι και τις ομορες περιοχες.
    Φυσικα να σας υπενθυμισω οτι ο καταμαυρος αυτος καπνος ηταν γεματος απο ΔΙΟΞΙΝΗ την οποια ο πληθυσμος της ιτεας,κιρρας,γαλαξιδιου κλπ ανεπνεε κατευθειαν και ειχε αμεση επαφη μαζι της πραγμα τραγικο γιατι η επιστημη αναφερει οτι η επαφη αυτης με τον ανθρωπο εστω και ακομη μεσω της τροφικης αλυσιδας εχει τραγικα αποτελεσματα,ποσο μαλλον με την αναπνοη.
    μιας και νοιαζεστε λοιπον για τα της φωκιδας και των κατοικων της μπορειτε να μας αναφερετε την οποια παρεμβαση σας στο μεγαλυτερο περιβαλλοντικο εγκλημα που εγινε ποτε στη φωκιδα?εχετε κανει καποια ανφορα,καποιο αρθρο,καποια ερευνα,ειχε πεσει στην αντιληψη σας το θεμα αυτο,ειχατε δει κατι???
    μηπως γνωριζετε ποιοι ωφειλαν να προστατευσουν τον κοσμο της φωκιδας και ποιοι ωφειλαν να τηρουν τους περιβαλλοντικους ορους και κανονισμους?
    μηπως γνωριζετε ποιοι ηταν αυτοι οι οποιοι εξ αμελειας ισως εκθεσαν χιλιαδες
    κατοικους στην καρκινογονα ουσια διοξινη?
    μηπως γνωριζετε ποιες οι επιπτωσεις της καυσης των αποβλητων,σκουπιδιων και πλαστικων στην επαφη τους μεσω της εισπνοης και της τροφικης αλυσιδας με τον ανθρωπινο οργανισμο?
    αυτα κυριε δημοσιογραφε μας απασχολουν και οχι τα οσα αναφερετε.
    και για να σας το πω πιο καθαρα...
    ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΒΟΥΔΕΡΠΟ..............



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ που τα λέμε ο ΒΟΥΔΕΡΠΟΣ είναι ξεπερασμένος. Τώρα φοριέται ο Σχίτσας, τα σαπιοκαράβια στο μώλο, το δηλητήριο από εργοστάσιο στο Λαρνάκι και μη ξεχνάμε το κάψιμο του ελαιώνα .Αυτό είναι το χειρότερο από όλα γιατί δεν έχουμε λάδι

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ σου 8.09, γραφεις μεγαλες αληθιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Καρακώστας, ως άριστος χειριστής της γλώσσας, έχει την ευχέρεια να λέει συγκαλυμμένα αυτό που θέλει. Αοριστολογεί γενικεύοντας το συγκεκριμένο! Είδε τη δικογραφία, αλλά λίγο. Τόσο λίγο, ώστε έντεχνα να φανεί ότι δεν είναι πλήρως ενήμερος της υπόθεσης, Έτσι, με μεγαλύτερη ευκολία θα μιλήσει για γενικότερη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας , ότι δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο του Δήμου Δελφών και για...ξεκαθάρισμα λογαριασμών! ποιών άραγε;
    Παραβλέπει ότι η υπόθεση των πέντε κακουργημάτων ξεκίνησε το 2007 και τώρα έχουμε 2014 με χρονοβόρο και συρρικνωμένο κατηγορητήριο.
    Οι καλοπροαίρετα σκεπτόμενοι δεν θέλουν άδικες καταδίκες , ούτε όμως και κολυμβήθρες του σιλωάμ για δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι με τις πράξεις τους επέφεραν παράνομο πλουτισμό σε εμπλεκόμενους προξενώντας ζημίες στο ταλαίπωρο δημόσιο με ποσά εκατομμυρίων.
    Οι υποψιασμένοι πολίτες απαιτούν ορθή απόδοση της δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις αδελφέ(ανώνυμος 1.14) έχει σπουδάσει τη μεγάλη σχολή δημοσιογραφίας του "λαϊκού αγωνιστή" Γ&Μ Κουρή αφού διετέλεσε στέλεχος της τεράστιας φυλλάδας ΑΥΡΙΑΝΗ για αρκετά χρόνια. Και για να γίνει δε αποδεκτός απ το συγκρότημα έκανε το τεράστιο ρεπορτάζ με την μαύρη μαγεία και τις μασονικές στοές στην βίλα Αριάδνη στο Γαλαξίδι. (η ιστορία τον "επαλήθευσε"). Επειδή Ανδρέα, καιρός είναι να μιλήσουν κάποιοι, οι οποίοι τόσο καιρό δεν μιλούσαν και ήταν αυτοί που εσύ-είς με τον τρόπο σας εκμεταλλευτήκατε, καλό θα είναι να μην μιλάς για λαμόγια που εσύ στήριξες με ιδίο όφελος. Θα σου θυμίσω ότι εσύ προσκαλούσες φίλους δημοσιογράφους και τους τραπέζωνες στο εξοχικό σου μέσα στο "ρέμα" στην κεραμού, με ποιανού λεφτά, και ποιανού άδεια έχτιζες μέσα στο ρέμα,ποιανού? Ο Κουρής τότε ήταν καλοπληρωτής βλέπεις, τώρα όσο γι αυτόν που θες εναγωνίως να σώσεις απ την κατρακύλα που έχει πάρει, πρόσεχε μην σε παρασύρει και σενα στην άβυσσο. Το νου σου πατριώτη!!!!!

      Διαγραφή
  5. Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ . ΚΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ . ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΥΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΣΑΣ ΚΕ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ? ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΛΗΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ? ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ? ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΑΣ ? ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΠΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΣΑΣ ΑΛΛΟ . ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΑΕΚ ΑΛΛΑ ΕΞΩ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή