Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΚΚΕ Φωκίδας: Η φωτιά στο κάστρο και η αναζήτηση ευθυνών...

Η φωτιά στο κάστρο και η αναζήτηση ευθυνών


 

    Η φωτιά της 21ης Ιούλη στο κάστρο της Άμφισσας ήρθε για να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα και την ανυπαρξία όλων εκείνων των μηχανισμών που (υποτίθεται) φροντίζουν για την ασφάλειά μας, για τις ζωές μας.

Ευτυχώς η φωτιά ξεκίνησε σε ένα τέτοιο σημείο που δεν υπήρχαν δυνατότητες επέκτασής της περιοριζόμενη από τοίχους. Αν υπήρχε έστω και ένα άνοιγμα, με δεδομένο ότι οι πευκοβελόνες είναι στρώμα σε όλη τη γύρω περιοχή και με τις δυσκολίες προσβασιμότητας από την πυροσβεστική, όλη η περιοχή Πηγάδια, Αγ. Ανάργυροι και Γκιρίζι θα είχαν γίνει παρανάλωμα.

            Ακόμα και τώρα, 4 ημέρες μετά, αντί όλο αυτό το υποθετικό σενάριο να προβληματίσει τις σχετικές υπηρεσίες, να τους βάλει προ των ευθυνών τους, να πάρουν έστω και τώρα μέτρα αποτροπής για ένα νέο ενδεχόμενο πυρκαγιάς, οι υπηρεσίες (Κλιμάκιο πυροσβεστικής, Δήμου Δελφών και Περιφέρειας) θα περιοδεύσουν αύριο στην περιοχή. Ο λόγος; Να ρίξουν τις ευθύνες σε όσους δεν έχουν καθαρίσει τα δικά τους οικόπεδα αλλά και τους όμορους δημοτικούς χώρους σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση κατ' εντολή της ΕΕ!

            Αναρωτιόμαστε, για το οικόπεδο 3 στρεμμάτων, που είναι κατασχεμένο από τράπεζα (ή funds) και αποτελεί εδώ και χρόνια πυριτιδαποθήκη για όλη την περιοχή αν θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις

            Δηλαδή η ατομική ευθύνη για μια ακόμη φορά επιστρατεύεται προκειμένου να μην ξοδευτούν τα απαραίτητα κονδύλια για πυροπροστασία, για αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση. Το επόμενο βήμα η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση σπιτιών – αποθηκών και οικοπέδων προκειμένου να μην δίνει μία για αποζημιώσεις στα κατεστραμμένα νοικοκυριά.

            Η λογική είναι ο απόλυτος περιορισμός των κρατικών δαπανών (όπως και σε παιδεία, σε υγεία, σε πρόνοια κ.λπ.) προκειμένου να δίνουν τζάμπα χρήμα στο κεφάλαιο, στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ κλπ.

            Ο καθαρισμός του Κάστρου ήταν και είναι υποχρέωση της τοπικής διοίκησης να το έχει καθαρό και περιποιημένο, χωρίς σκουπίδια και πευκοβελόνες, όπως γινότανε στο παρελθόν (και μη μας λένε ότι δεν έχουν προσωπικό γιατί η απάντηση είναι ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ). Υποχρέωσή τους είναι (με πρώτη ευθύνη της πυροσβεστικής) να υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί - συνδεδεμένοι με το δίκτυο - περιμετρικά του κάστρου ώστε να μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να έχουν άφθονο νερό για χρήση, χωρίς να περιμένουν τα ογκώδη πυροσβεστικά οχήματα που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουν στη φωτιά! Η περιοχή Πηγάδια είναι σε άμεσο κίνδυνο!

            Ας πάρουν όλα αυτά τα μέτρα και μετά ας αναζητήσουν αλλού ευθύνες!

           Από την άνοιξη ακόμη καταγγείλαμε το νόμο που επιρρίπτει την ευθύνη των πολιτών για τον καθαρισμό των οικοπέδων  και ζητήσαμε μέτρα αντιπυρικής προστασίας και για τον ελαιώνα αλλά και για τα σπίτια των δημοτών, Αντίστοιχα έπραξε και η Λαϊκή συσπείρωση Δήμου Δελφών. Τώρα επιτακτικά ζητάμε να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους από φυσικές καταστροφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου