Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Στην Βουλή των Ελλήνων το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας...

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

 


 ΕΡΩΤΗΣΗ 

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

  Θέμα: Για τη δημιουργία δεύτερου τμήματος στην Ά Γυμνασίου στο μουσικό σχολείο Άμφισσας 

 

Στο Νομό Φωκίδας υπάρχει το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας, στο οποίο φοιτούν παιδιά από όλα τα σημεία του Νομού, αλλά και από περιοχές άλλων νομών που πλησιάζουν στην Άμφισσα (Αράχωβα, Αντίκυρα, κ.α). Κατά την φετινή χρονιά σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.165-1/6/2024 έγγραφο της διευθύντριας της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της Α’ γυμνασίου 33 μαθητές, οπότε η διευθύντρια εισηγούνταν την δημιουργία δυο (2) τμημάτων, καθώς επαρκεί η υλικοτεχνική υποδομή (αίθουσες κλπ) και το δυναμικό σε εκπαιδευτικούς για τον σκοπό αυτό. Καταληκτικά με το συγκεκριμένο έγγραφο ζητούσε από την Διεύθυνση Β΄βαθμιας Εκπ/σης Φωκίδας να εισηγηθεί την δημιουργία δεύτερου τμήματος για το σχολικό έτος 2024-2025.

Παρόλα αυτά ο Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας δεν έλαβε υπόψη την εισήγηση της Διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας και εισηγήθηκε την δημιουργία ενός μόνο τμήματος, αποκλείοντας έτσι παιδιά που έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο αποκλείστηκαν της μουσικής παιδείας, μαθητές που διαμένουν σε ένα τόπο που προσφέρει πολύ λίγες ευκαιρίες μουσικής και αισθητικής καλλιέργειας, κατάσταση που επιβαρύνεται από τον δυσπρόσιτο χαρακτήρα του Νομού, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να ενθαρρυνθούν.

Το γεγονός δημιούργησε αναστάτωση στους μαθητές και στις οικογένειες τους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν προφορικά και γραπτά στον Διευθυντή Β’θμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αλλαγή στην εισήγηση του, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο επιτυχόντες μαθητές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν ο αριθμός των επιτυχόντων ανέρχεται στους 32. Δηλαδή 7 μαθητές, παρά τις επιθυμίες των ίδιων αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μένουν εκτός του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας.

Τα όποια προβλήματα υποδομής και στελέχωσης υπάρχουν στο Μουσικό Σχολείο Άμφισσας δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο για να απορρίπτονται παιδιά που επιθυμούν ακολουθήσουν τις μουσικές σπουδές, αντίθετα πρέπει με ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμος Δελφών όσο και η τοπική ΕΛΜΕ στηρίζουν την ίδρυση του δεύτερου τμήματος.

Έχει σημασία να αναφερθεί επίσης ότι στο παρελθόν και στο Μουσικό της Άμφισσας και σε άλλα σχολεία της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί αυξήσεις του αριθμού των τμημάτων με επιτυχία. Μάλιστα η επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας δεύτερου τμήματος στο Μουσικό Σχολείο Άμφισσας, έχει επείγον χαρακτήρα καθώς με την ολοκλήρωση του καλοκαιριού ξεκινά η σχολική χρονιά, άρα η όλη κατάσταση επιδρά τόσο στην ψυχολογία των μαθητών όσο και σε διοικητικό επίπεδο καθώς απαιτείται προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων σχολείων.

 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ιδρυθεί δεύτερο τμήμα στην Ά Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας για να μπορούν να φοιτήσουν όλα τα παιδιά που το δικαιούνται. 

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Δελής Γιάννης

Διγενή Σεμίνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου