Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Στην Βουλή των Ελλήνων το ΕΠΑΛ Άμφισσας από το ΚΚΕ...

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

 Γραφεία Βουλής

  ΕΡΩΤΗΣΗ

 


  Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών 

 Θέμα: Για την άμεση αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων του Πρότυπου ΕΠΑΛ Άμφισσας. 

 

Το κτίριο που στεγάζει το Πρότυπο ΕΠΑΛ Άμφισσας, το μοναδικό ΕΠΑΛ στο νομό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά κτιριακά συγκροτήματα στη Φωκίδα, στο οποίο συστεγάζονται και το Εργαστηριακό Κέντρο αλλά και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο της περιοχής.  Είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο κτίριο είχε πολλά και μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα στις κτιριακές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του, ενώ παρουσιάζει ακόμη και προβλήματα στατικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σταθερά σοβάδες αποκολλώνται εντός και εκτός αιθουσών, τόσο λόγω της έντονης χαμηλής έντασης σεισμικότητας τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, όσο και μετά από κάθε βροχή, ενώ χώροι πλημμυρίζουν με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και ηλεκτροπληξίας εν ώρα μαθημάτων. Σε πολλά σημεία των τοίχων υπάρχουν ρηγματώσεις, ενώ τα σκουριασμένα σίδερα στις κολώνες και σε μπαλκόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια. Το υποτιθέμενο έργο για εγκατάσταση συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας είναι ακόμη ανύπαρκτο, μετά από συνεχείς παρατάσεις, την ώρα μάλιστα που η απουσία του πριν από λίγες μέρες έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών, κατά την εκδήλωση φωτιάς στο χώρο.

Στο δε συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος εδώ και χρόνια, παρότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ο Δήμος ακόμη περιμένει τη διενέργεια ελέγχου από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), έχοντας αποστείλει σχετική λίστα σχολείων στο αρμόδιο Υπουργείο, αναμένοντας ενέργειες άλλων.   Όσο δε αφορά τις εργασίες στις κτιριακές υποδομές του σχολείου, ενώ έχει υπογραφεί από το Δήμο Προγραμματική Σύμβαση με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), μέσω της οποίας η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών προχώρησε στη σύνταξη των μελετών για το έργο «Αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων ΕΠΑΛ Άμφισσας» (προϋπολογισμού 1.120.582,66 ευρώ), στο πλαίσιο της μετατροπής της λειτουργίας του σε Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.), το έργο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Οι μαθητές κυρίως του σχολείου αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και το σωματείο της ΕΛΜΕ εδώ και χρόνια αναδεικνύουν αυτά τα ζητήματα και παλεύουν για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων.

Είναι επίσης γεγονός ότι διαχρονικά καμία από τις Κυβερνήσεις και τις Δημοτικές Αρχές δεν φρόντισε επαρκώς ώστε το κτίριο να είναι ασφαλής και λειτουργικός χώρος για την εκπαίδευση των μαθητών, ενώ οι πολιτικές της χρόνιας υποχρηματοδότησης στην Παιδεία συσσώρευσαν τα προβλήματα.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται εμποδίζουν και υποβαθμίζουν το έργο των εκπαιδευτικών, υπονομεύουν συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για:

- Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και ομαλή λειτουργία του κτιρίου που στεγάζει το Π.ΕΠΑΛ, το Εργαστηριακό Κέντρο και το ΕΝΕΕΓΥΛ Άμφισσας.

- Να εκπονηθεί από εξειδικευμένο κρατικό κλιμάκιο αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος του εν λόγω κτιρίου παίρνοντας υπόψη και τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δελής Γιάννης

Παπαναστάσης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου