Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...
Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Άμφισσας: οριακές βάρδιες, εργολάβοι, φόβος ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, κρυφές χρεώσεις ασθενών, με στόχο την ιδιωτικοποίηση!...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ Γ.Ν ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου του Γ.Ν Άμφισσας, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή τόσο στην 24ωρη Πανυγειονομικη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, όσο και στην Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ στις 28/2/24

                       Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024,
 

Δυναμώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέρμα στη πολιτική που υποτιμά τη ζωή των εργαζομένων, που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα, που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία τους με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Στον τομέα της υγείας  τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

1.  στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

2.    20.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κα) εργάζονται στα Νοσοκομεία διαφόρων ειδικοτήτων επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας). Παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

3.  40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

4. Διαφωνούμε ριζικά με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή (συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, αλλαγή Νομικής Μορφής των Νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, απογευματινά χειρουργεία, επιστροφή εργολάβων κλπ.), κατάργηση – συγχώνευση, αλλαγή ρόλου Υγειονομικών Μονάδων.

Οι ιδιώτες θα πλουτίζουν εκ του ασφαλούς σε βάρος του Δημοσίου και από τις τσέπες των ασθενών.

5.  Ο κτιριακός εξοπλισμός είναι σε άσχημη κατάσταση, με επικινδυνότητα για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

6.  50 Νοσοκομεία στα νησιά και την Περιφέρεια έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και Νοσηλευτικού Προσωπικού και λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών.

7. Μια σειρά από Διοικήσεις Νοσοκομείων όπως τελευταία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναθέτουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα τις δευτερογενείς διακομιδές. Δηλαδή την μεταφορά των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο στο σπίτι τους.

   Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων επιβαρύνονται κατά πολύ και ταυτόχρονα υπάρχουν κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς. Απορούμε πως επιτρέπεται σε Δημόσιες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία να παρανομούν καθότι υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να λειτουργούν ασθενοφόρα.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο άδειες για ασθενοφόρα μπορούν να διαθέτουν μόνο ιδιωτικές κλίνες ή ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για τους δικαιούχους.

Και όμως παράνομα οι άδειες ασθενοφόρων επινοικιάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες και το ίδιο το κράτος μέσω των Νοσοκομείων παρανομεί.

Λύση είναι η σύσταση των θέσεων των οδηγών στα Νοσοκομεία οι προσλήψεις οδηγών, προκειμένου τα ίδια τα Νοσοκομεία να πραγματοποιούν τις δευτερογενείς διακομιδές.

Στην λογική αυτή της ιδιωτικοποίησης πρώτα θα δοκιμαστούν τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως γίνεται αυτή την στιγμή και στο Γ.Ν Άμφισσας, το οποίο για να εφημερεύει με βασικές ειδικότητες (παθολόγο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, νεφρολόγο, έχει απευθυνθεί σε γιατρούς με αμοιβή( μπλοκάκι)

Επίσης η καθαριότητα, μέρος της εστίασης κατά διαστήματα και η φύλαξη έχουν ανατεθεί σε εργολάβους, οι οποίοι τους δίνουν πενιχρούς μισθούς καθυστερούν την μισθοδοσία τους, ενώ εκείνοι πλουτίζουν.(χαρακτηριστικό παράδειγμα το προσωπικό καθαριότητας του Γ.Ν. Άμφισσας, )

Τέλος αν οι  συμβασιούχοι εργαζόμενοι ΟΑΕΔ και επικουρικοί δεν ανανεώσουν τις συμβάσεις τους, το Γ.Ν Άμφισσας θα υποστεί καίριο πλήγμα ως προς την λειτουργία του, αφού οι βάρδιες καλύπτονται οριακά.

απεργούμε:

Γιατί τώρα απαιτούνται αυξήσεις στους μισθούς μας. Τώρα η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καταβροχθίζουν το εισόδημά μας. Την ίδια ώρα 500 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα είχαν πάνω από 25 δις κέρδη. Ειδικά στα τρόφιμα, στα super market, στην ενέργεια, στη ναυτιλία.

Γιατί τώρα έχουμε ανάγκη για ρεύμα φτηνό, ποιοτική υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους.

Γιατί την ώρα που βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καταφέρουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στα φροντιστήρια, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση φέρνει νόμο που ιδιωτικοποιεί τα Πανεπιστήμια.

Γιατί οι πλειστηριασμοί γενικεύονται και τα κοράκια των τραπεζών αβγατίζουν τα κέρδη τους.

Γιατί την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά και λείπουν κρίσιμες υποδομές στην παιδεία, στην πρόνοια, στις υπηρεσίες για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, διαλέγουν να δίνουν 7 δις το χρόνο σε πολεμικές αποστολές και Νατοϊκούς εξοπλισμούς.

Γιατί το 2023 οι νεκροί εργάτες ξεπέρασαν τους 160, αριθμός ρεκόρ την στιγμή που καταγράφονται ασύλληπτα κέρδη. Δεν θα συμβιβαστούμε με όλα αυτά που ζούμε και εκείνα που μας ετοιμάζουν!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ

Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.


                                   Για το Δ.Σ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                          ΣΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου