Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ: ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΜΙΝΩΙΚΟΣ UNESCO – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ...

ΔΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΜΙΝΩΙΚΟΣ UNESCO – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 

 

  Συνάδελφοι, 

 


  Συγκροτήθηκε σε σώμα, με ομοφωνία, το νέο προσωρινό ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ως εξής: 





Πρόεδρος : Ρέντζος Δημήτριος

Αντιπρόεδρος : Τσατσανίφου Φάνη 

Γενικός Γραμματέας : Παπανδρέου Ιωάννης

Γραμματέας : Παρασκευόπουλος Αντώνιος

Ταμίας : Κάντζης Αλέξανδρος

Κοσμήτορας : Στάμος Δημήτριος

Μέλη : Κοροντζής Κων/νος, Μέτσης Χαράλαμπος και Χλωροκώστας Γεώργιος

Από τη σύνθεση του οποίου προκύπτει η απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ανταπεξέλθει πλήρως στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ήδη ελήφθησαν οι εξής πρώτες αποφάσεις.

1. Να αναληφθεί το ποσό των 28.471 € από το Ταμείο Παρακαταθηκών (ΤΠΔ)

2. Να κατατίθενται τα ποσά των εισφορών 1 € / μήνα στην Τρ. Αττικής

3. Να ενημερωθούν οι πάντες για το νέο ΔΣ

4. Να εγκριθούν οι αναγκαίες δικαστικές δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του σωματείου

 

==============================================

Συνάδελφοι,

Η Πανεπιστημονική έκανε ορθή εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και αποφάσισε να αποσυρθεί από τις εκλογικές διαδικασίες στα σωματεία μας εργαζόμενη περαιτέρω ως Επιτροπή (αλλά με Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα !!!!) χωρίς καμια νόμιμη υπόσταση αφού ακόμα και τις Επιτροπές τις ορίζει το ΔΣ.

Η λύση αυτή ελευθερώνει τα σωματεία από τον εσωτερικό περισπασμό και τόσο οι διεκδικήσεις όσο και η αδελφοποίηση των μελών μπαίνουν σε νέα εποχή.

Η Πανεπιστημονική βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις παραδοσιακές πορείες με πλακάτ και ψηφίσματα, θα τις συνεχίσει, αλλά όλοι ξέρουμε φυσικά ότι αυτές αποτελούν ευπρόσδεκτο μέσο για το σύστημα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ως ασφαλιστικές δικλείδες εκτόνωσης των διεκδικήσεων.

Εμείς επίσης προτρέπουμε σε διεκδίκηση με πορεία κ συγκέντρωση έξω από τα γραφεία Διοίκησης, αλλά επιπλέον βασιζόμαστε περαιτέρω σε πανίσχυρα εργαλεία

1. Διαπραγμάτευση με ατράνταχτα επιχειρήματα της Ηθικής, του Εθνικού Συμφέροντος, της νομικής θεωρίας και της βιωματικής πρακτικής

2. Σε νόμιμη διεκδίκηση με πιλοτικές δίκες στο ΣτΕ δεδομένου ότι διαθέτουμε κατά γενική ομολογία την ισχυρότερη Ομάδα Νομικοτεχνικών Μελετών του συνδικαλιστικού χώρου όπως θα επιβεβαιωθεί ακράδαντα και τις προσεχείς ημέρες και μήνες

3. Και, ίσως το κυριότερο σε προοπτική λίγων ετών, η λήψη των αποφάσεων εκ των κάτω από την ενοποιημένη και ενεργοποιημένη Βάση με το σύστημα ΔΑΣ, ήτοι τον επικαιροποιημένο τεχνολογικά Κλεισθένη. Αυτό όμως εξαπλωνόμενο μας δίνει τη δυνατότητα και για ένα προστιθέμενο εργαλείο παρακίνησης των ενεργών εργαζόμενων, το

4. Απεργία Θεματική ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ. Η δημιουργική συμμετοχή των εργαζομένων στην ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής μέσω Θεματικών Συνελεύσεων τους δίνει το δικαίωμα αυτό αλλά και τη δυνατότητα επί πλέον της σωτηρίας επιχειρήσεων που σκόπιμα ή εξ ανάγκης οδηγούνται σε πτώχευση με το

5. Αυτοδιαχείριση Επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν από τους εργαζομένους τους με εφαρμογή κατάλληλου νέου ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου που, πλην της κοινωνικής σημασίας, έχει και τεράστια για την Εθνική Οικονομία για να μη καταστρέφονται γιγάντιες επενδύσεις υποδομών είτε ξεπουλιούνται σε ξένους μπιρ παρά.

 

=================================================

Συνάδελφοι,

Δημοσιεύσαμε την εξής επιστολή

 

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ 

υποστηρίζει την προσπάθεια  για την ανάδειξη του Μινωϊκού Πολιτισμού 

Μετά πρωτοβουλία που ξεκίνησαν δύο εκλεκτά μέλη Αρωγά ΔΣ μας ο Δημ. Παυλόπουλος και ο Νικ. Ηλιάδης με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στην έγκριτη ιστοσελίδα https://ecopress.gr,  επιστήμονες από την Κρήτη και από άλλα μέρη της χώρας, καλούν τις τοπικές αρχές στην Κρήτη και το Υπουργείο Πολιτισμού να συντάξουν άμεσα το σχετικό φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στα προστατευόμενα μνημεία της  UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης και να αγωνισθούν  να εγκριθεί η υποψηφιότητα από τον Οργανισμό, γιατί ο Μινωικός πολιτισμός και τα μνημεία του (Κνωσός, Φαιστός, Γόρτυνα κλπ) αποτελούν το «λίκνο» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Ο Πολιτισμός της Κρήτης αδικείται. Ενώ αποτελεί τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσπάθειες ώστε να ενταχθεί και να προστατεύεται  από την UNESCO ώστε να ενισχυθεί και με τον τρόπο αυτό η πολιτιστική μας ταυτότητα διεθνώς και να αναγνωριστεί η ηγετική μας θέση στο χώρο.

Ατυχώς πρόσφατα, μετά 25 ολόκληρα χρόνια που ρήμαζε, παραχωρήθηκε η Βάση Γουρνών σε μεγαλοεταιρεία για ανάπτυξη τύπου Ελληνικού και Λας Βέγκας και φυσικά με καζίνο που θα φτωχοποιήσει του κόσμου τις οικογένειες σε ένα τόπο που φημίζεται για την παλληκαριά αλλά και την αδυναμία στον τζόγο. Ενώ οι τέτοιες επιλογές, προβαλλόμενες σε λίγες δεκαετίες, οδηγούν αναπόφευκτα σε Ελλάδα 35εκ. εξ ων τα 7εκ, ισχνή μειοψηφία, οι Έλληνες. Είμαστε πλέον σε «Σύγκρουση Αναπτύξεων» και οφείλουμε να επιλέξουμε.

Και όμως θα ήταν ιδανικός χώρος για θεματικό πάρκο Μινωικού πολιτισμού με ιλιγγιώδη οικονομικά οφέλη βλ. συναφώς το άρθρο «Ντήσνεϋλαντ» https://ecopress.gr/ntisneylant-gia-ton-minoiko-politismo/?fbclid=IwAR0mQd64sHsiFskHvYMtYe3mrJOp9W61mrm_lT5ECyVVudtpyXI3qIocuV8 και με άλλο αντικείμενο τη μελέτη για δημοπράτηση με έτοιμα οικονομικά στοιχεία του 2013 των Κ. Δούκα – Α. Τζούμπα

http://grammateiakinimaton.blogspot.com/2013/03/blog-post.html 

Η βέβαιη επιτυχία για την ένταξη των Μινωικών μνημείων στα προστατευόμενα της UNESCO θα αποβεί παράδειγμα προς μίμηση για την ένταξη και πλειάδας άλλων, διότι η Ελλάδα ολόκληρη είναι μνημείο πολιτισμού βλ. https://ecopress.gr/ellinika-mnimeia-pagkosmias-klironomias-ston-katalogo-tis-unesco/ των ιδίων συναδέλφων.

Σε πρώτη φάση καλούνται όλοι οι Κρήτες Ομότιμα Μέλη ΤΕΕ και συνταξιούχοι Μηχανικοί & Εργολήπτες Δημοσίων Έργων να δηλώσουν συμμετοχή σε σταυροφορία υποστήριξης της πρωτοβουλίας.

Με εντολή ΔΣ,

Ο Πρόεδρος 

Κ. Δούκας

 

Όπως βλέπετε τα εκλεκτά Αρωγά μέλη του ΔΣ μας σηκώνουν ψηλά το λάβαρο της πολιτιστικής πρωτοπορίας αναδεικνύοντας τον απίστευτο πλούτο της γλυκιάς Πατρίδας, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές του προεκτάσεις σαν γνήσια στελέχη του μεγαλύτερου think tank της χώρας.

 

=============================================

Συνάδελφοι,

Διενεργήθηκε με επιτυχία η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου κ. Κ. Ζουρνατζή των συναδέλφων Κ. Δούκα, Δ. Κούγκα 92, Μ. Μιχελάκη 91 και Γ. Χλωροκώστα.

Του επισημάναμε ότι αφού βγήκε η απόφαση ΣτΕ για τα αναδρομικά δώρων θετική υπέρ όσων έκαναν αγωγές, θα πρέπει πλέον άμεσα να εκδίδονται οι αποφάσεις επί των αναδρομικών που εκκρεμούν, ιδίως αυτών που είχαν κάνει αγωγές προ των μέσων του 2015 που έχουν να λαμβάνουν για 36 μήνες έναντι μόνον 11 που λάβαμε οι υπόλοιποι. Μάλιστα δώσαμε έμφαση στην έκδοση απόφασης για την πρώτη 50άδα που υποβλήθηκε το 2014, κερδήθηκε η προδικαστική το 2018 και συζητήθηκε μετά αναβολές στις 22/6/22, ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος. Επίσης ζητήσαμε τη γνώμη του πώς θα γλυτώσουμε, πέραν της τυχόν ρύθμισης από τον Υπουργό, αν ο ΕΦΚΑ επικαλούμενος δημόσιο συμφέρον κάνει εφέσεις, χωρίς αντικείμενο φυσικά αφού η απόφαση του ΣτΕ επιβάλλει να πληρωθούν οι ενάγοντες, δεδομένου ότι όχι μόνο θα υπάρξει νέα απώλεια χρόνου αλλά και το κόστος σχεδόν θα φτάσει το όφελος, πέραν του ότι τα υπερφορτωμένα δικαστήρια αγκομαχούν χωρίς λόγο.

Οι απαντήσεις του άξια εκλεγμένου Προέδρου Ζουρνατζή ήταν, όπως γνωρίζαμε και από άλλες συναντήσεις μας, σταράτες, ξεκάθαρες και με προσπάθεια να μην αδικηθεί ο πολίτης και μάλιστα οι συνταξιούχοι για τους οποίους υπάρχει αυξημένη ευαισθησία του. Καταγράφουμε τα κυριότερα επιγραμματικά.

Για την 1η 50άδα και τις συν αυτή προ των μέσων 2015, δέχεται ότι υπάρχει υπέρμετρη καθυστέρηση αλλ’ όχι σκόπιμη δεδομένου ότι το σύνολο των αγωγών ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες και οι Πρόεδροι δεν ήταν δυνατό να εκδίδουν αποφάσεις κατά Νόμο ! όταν εκκρεμούσαν στο ΣτΕ δίκες με πολλαπλά προδικαστικά ερωτήματα προς επίλυση. Υπάρχουν δε πληθώρα εξατομικευμένων περιπτώσεων και το χειρότερο έλλειψη στοιχείων. Του τονίσαμε ότι κατά μέγα μέρος χάρη στην επιμελημένη οργανωτική εργασία του Δημ. Κούγκα οι ελλείψεις είναι ελαχιστοποιημένες.

Μας τόνισε ότι κατά Νόμο δεν έχει δικαιοδοσία να επιβάλει στον Δικαστή κάτι αλλά μόνο σύσταση και αυτή θα την κάνει, ούτε μπορεί να αλλάξει τη σειρά προτεραιότητας πλην εξαιρετικά βαρύτατων περιπτώσεων, διότι οι συνταξιούχοι λόγω ηλικίας έχουν σχεδόν όλοι προβλήματα.

Για τις πολλές χιλιάδες αγωγών μετά τα μέσα ’15 υποβάλαμε την πρότασή μας για κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση των αποφάσεων αφού είναι γνωστό το τι θα πάρουν όλοι ως αναδρομικά δώρων και επικουρικών, κάνοντας παραλληλισμό με τη δική μας παρέμβαση στην απονομή εφάπαξ που ανέτρεψε τον ρουν της 5ετούς αναμονής τους, την οποία άκουσε με προσοχή και θα την μελετήσει διότι όπως του είπαμε προφανώς συμφέρει τους δικαστές αφού τους απαλλάσσει από μέγα φόρτο.

Στο μεγάλο πρόβλημα της αντίδρασης έναντι τυχόν εφέσεων του ΕΦΚΑ που την υποβολή τους την προσομοιάσαμε σαν κατάργηση της απόφασης ΣτΕ, μας έδωσε μια εξαιρετική λύση. Θα έχει τεράστια επιτάχυνση κάποιος που δικαιώνεται αν κάνει γνωστοποίηση και ζητά ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩ, δεδομένου ότι οι τυχόν εφέσεις του ΕΦΚΑ αν δεν γίνει ρύθμιση είναι προδήλως απαράδεκτες άρα κακόπιστες. Ως προς δε τη δαπάνη πάλι μας βρήκε λύση διότι σχεδόν όλοι οι δικαστές βλέποντας την κακοπιστία θα εκδίδουν αποφάσεις με καταλογισμό κατάλληλης δικαστικής δαπάνης ώστε να μη χάνει ο συνταξιούχος το δίκαιο λαβείν του κατά το ΣτΕ. Τούτου θα επιληφθεί ο προϊστάμενος Εφετείου.

Το κλειδί για την επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων είναι και η πίεση των δικηγόρων στον ΕΦΚΑ να παρέχει ΟΛΑ τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να μη γίνονται όπως τώρα αναβολές και επίσης να έχει ο Δικαστής μπροστά του έτοιμους τους υπολογισμούς καταβλητέων ποσών, που για τους μηχανικούς ισχύει όπως προείπαμε.

 

=================================================

Συνάδελφοι,

Στη Νέα Μητριαρχία που οδεύουμε αργά αργά αλλά σταθερά τουλάχιστον στη Δύση, η εορτή της Παναγίας Στρατηγού και Μάνας έχει για τον Ελληνικό Λαό βαθύτατη μυστικιστική αξία. Σταθείτε για λίγο σε περισυλλογή και ενδοσκόπηση που θα σας δώσει όμορφη εμβάθυνση για Εθνική Ενότητα και άντληση από την ακένωτη Πηγή μέσα μας, πέρα από τις καρικατούρες των δήθεν υλιστικών επιτεύξεων της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου