Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Φωκίδας "Αλ. Δελμούζος" εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 6 Απρίλη...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» 

 


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

  Την Τρίτη 29/03/2022 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας «Αλ. Δελμούζος» στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας με αφορμή τις εξελίξεις στην παιδεία και τα πολλά προβλήματα των σχολείων μας εν όψει της Απεργιακής Κινητοποίησης των φορέων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στις 6 Απρίλη.

 Στην συνέλευση μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Στεφανία Μελίδου και εν συνεχεία προέβη σε ενημερωτική εισήγησηο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Παραβρέθηκαν συναδέλφισσες και συνάδελφοι από τα σχολεία της περιοχής μας, εμπλουτίζοντας τη συζήτηση και συμβάλλοντας στην οργάνωση των επόμενων δράσεων του συλλόγου μας.   

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας τόνισε:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ως Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε μια πρωτοτυπία, καθώς στις πρόσφατες εκλογές λόγω διαφόρων ζητημάτων και επιλογών οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν συμμετείχαν με υποψηφιότητα στις εκλογές του συλλόγου μας. Επιμείναμε για να κρατήσουμε το σύλλογο μας ανοιχτό και ενεργό. Για να μη μείνει ο κλάδος μας χωρίς σωματείο, σε μια περίοδο που ξετυλίγεται η μεγαλύτερη επίθεση στο δημόσιο σχολείο και στα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν είμαστε έμπειροι συνδικαλιστές και πρώτη φορά ασχολούμαστε με το χώρο αυτό. Ωστόσο, δεν μετανιώνουμε γιατί τα προβλήματα πληθαίνουν και κατανοούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να είμαστε θεατές σε αυτό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!Και σε αυτό χρειάζεται η βοήθεια όλων. Μαζί θα κρατήσουμε το σύλλογό μας!

Το διάστημα που μας πέρασε προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με μέλη του συλλόγου μας διοργανώνοντας συσκέψεις σε μικρότερες ομάδες προκειμένου να συζητηθούν τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έτσι οργανώσαμε συσκέψεις με τους νηπιαγωγούς, τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους των σχολείων που ανήκουν στο σύλλογό μας. Θεωρούμε αναγκαίο να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αλλά και άλλες όπως προέκυψαν μετά από κάλεσμα συλλόγου διδασκόντων, ώστε να βγαίνουν στην επιφάνεια με λεπτομέρεια και ακρίβεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι γενικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο στις γενικές συνελεύσεις.  Σιγά σιγά βλέπουμε όλο και περισσότεροι συνάδελφοι να μπαίνουν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματα των σχολείων μας και του κλάδου μας καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς.

Ακόμη συμμετείχαμε σε συσκέψεις με σωματεία εργαζομένων της περιοχής αλλά και σε σύσκεψη με συλλόγους πρωτοβάθμιας από όλη την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί στα νηπιαγωγεία και την διεκδίκηση ουσιαστικής στήριξης του παιδαγωγικού έργου στα νηπιαγωγεία και την κατοχύρωση του ωραρίου των συναδέλφων.  Πιο πρόσφατα λάβαμε μέρος και καταθέσαμε τα προβλήματα του κλάδου μας σε σύσκεψη με τα εργατικά σωματεία της περιοχής με σκοπό την οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης στις 6 Απριλίου στην Πλατεία Λαού στις 10.30. Εκεί διαπιστώσαμε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς, τα σχολεία και οι οικογένειες μας βρίσκουν ανταπόκριση σε όλους τους εργαζόμενους καθώς και οι ίδιοι καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένοι στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων

·  που μας αφήνουν αβοήθητους σε όλες τις αρρώστιες –συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας,

·    στα βάρη που μας φορτώνουν από την πανδημία και τις διεθνείς εξελίξεις με τον πόλεμο, την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, οδηγώντας σε ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, καύσιμα και λογαριασμούς και

·   τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που καταπατούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής μας.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε τη μάχη που δώσαμε ως κλάδος το προηγούμενο διάστημα με τις εκλογές – παρωδία των αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια το Νοέμβριο του 2020 και το περιεχόμενο της αντιεκπαιδευτικής «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη όλο το διάστημα της πανδημίας ώστε να μετατρέψει τα σχολεία μας σε επιχειρήσεις κατηγοριοποιώντας τα σχολεία μας, τους μαθητές και εμάς. Ένα διάστημα που φυσικά δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ενισχύσει τη λειτουργία των σχολείων και μείναμε να προσπαθούμε να καλύψουμε με τις πλάτες μας τα προβλήματα που προκύπτουν. Τα εργασιακά μας δικαιώματα καταπατώνται, η εργασία μας γνωρίζει κάθε μορφή ελαστικότητας και μας ζητούν να πούμε κι ευχαριστώ που έχουμε δουλειά.  Ξεριζωνόμαστε κάθε χρόνο από τα σπίτια μας για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και τελικά, αυτό που βλέπουμε εδώ και χρόνια είναι από τη μία να υπάρχουν χιλιάδες κενά, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων, και από την άλλη να υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που είτε παραμένουν άνεργοι, είτε αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον ίδιο τους τον εαυτό και μάλιστα σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς βασικά δικαιώματα! Και σαν να μην είναι αρκετό αυτό, το υπουργείο μας καλεί να ζυγίσουμε την ανάγκη μας για μεροκάματο με τις δικές τους αδυναμίες στη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και να καλύπτουμε κάθε τρύπα μετακινούμενοι σε σχολεία όλου του νομού με ανεκδιήγητες τρίμηνες συμβάσεις και με την τεράστια επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο. Η μισθολογική καθήλωση δε (έχει να δοθεί αύξηση στον κλάδο πάνω από 10 χρόνια) αλλά και το μισθολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με όλα τα άλλα μας έκλεψε και ένα ΜΚ, δυσκολεύουν χιλιάδες συναδέλφους να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του μήνα.

Την ίδια ώρα που οι μαθητές του ειδικού σχολείου μας στοιβάζονται σε μικροσκοπικά κοντέινερ κάνοντας έως και δύο ώρες καθημερινά για να καταφέρουν να έρθουν στο σχολείο τους.

Τη στιγμή που δεν λαμβάνονται μέτρα για να υποστηριχθεί η δουλειά μας ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν την εκπαίδευση που δικαιούνται με ασφάλεια και με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, αλλά η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, οι συχνά ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και η έλλειψη γενναίας χρηματοδότησης των σχολείων θα τα αφήσει να παγώσουν για να κάνουν μάθημα.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι τόσες πολλές που πλέον για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με όλα μας αναγκάζουν να χωριζόμαστε σε κομμάτια…αναπληρωτές, μόνιμοι, νεοδιόριστοι κλπ. Το έργο μας ως σύλλογος είναι να συνενώσουμε όλα τα κομμάτια και συλλογικά να δώσουμε τον αγώνα για όλα μας τα προβλήματα. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Όπως με τους αγώνες και τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις επιβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια τους μόνιμους διορισμούς σε γενική και ειδική αγωγή, κατακτήσαμε τους 3,5 μήνες άδεια ανατροφής και άλλες άδειες, όπως για τις μακροχρόνιες ασθένειες και επιβάλαμε τη συμμετοχή των αναπληρωτών στα σωματεία.  Στον δρόμο αυτό συνεχίζουμε!!Για όλα αυτά που όλοι κατανοούμε ότι χρειάζεται το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα…για δωρεάν σχολεία για όλα τα παιδιά, γενναία χρηματοδότηση και σταθερή εργασία προς όφελος των εργασιακών μας δικαιωμάτων, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και την ίδια την ποιότητα της ζωής μας. Δε θα «πετσοκόψουμε» αυτές τις ανάγκες στο όνομα του δήθεν ρεαλισμού, που οδηγεί το σχολείο από το κακό στο χειρότερο!

Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλούμε να συμμετέχετε στην απεργιακή κινητοποίηση στις 6 του Απρίλη, στην πλατεία Λαού στην Άμφισσα στις 10.30 το πρωί και να σταθούμε όλοι και όλες μαζί πίσω από το πανό του συλλόγου μας για τη διεκδίκηση για προστασία της ζωής, της υγείας, της μόρφωσης και των δικαιωμάτων μας.

 

Δυναμώνουμε τη φωνή μας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

§  Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού!

 

§  Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.

 

§  Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Λεφτά για υγεία και παιδεία – όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

 

§  Να σταματήσει η φοροληστεία στα καύσιμα, στη ΔΕΗ και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!»

 

 

ΤΟ Δ.Σ.

 






1 σχόλιο:

  1. Η Διευθύντρια της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας που πήρε και πρόσφατα την ιδιότητα της Υπεύθυνης Παιδείας του Νομού ήταν εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή