Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Εκπαιδευτική εκδρομή Erasmus του 1ου Δημ.Σχολείου Άμφισσας στην Σικελία...

 
  ΤΑΞΙΔΙ ERASMUS ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.

   Στην 3η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο « A BETTER EUROPE: IT’S UP TO YOU» ( Μια καλύτερη Ευρώπη: Εξαρτάται από σένα) που υλοποιείται από το 2018 μέχρι το 2020 συμμετείχε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας από τις 10 έως τις 16 Νοεμβρίου. 

  

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο San Cataldo της Σικελίας, στο Δημοτικό σχολείο Primo CircoloE. De Amicis”, και από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές/τριες : Ράνια Αναγνωστοπούλου, Ευθύμης  Βακράκης, Γιώργος Κολοβατιανός και Ρονάλντο Φαρρούκου, μαζί με τις εκπαιδευτικούς: Νίκη Σαββανή και Άνυ Σοφιανοπούλου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και τα σχολεία Escola Nadal, Sant Feliu De Llobregad από τη Βαρκελώνη , και  Agrupamento De Escolas D.Filipa De Lecanstre από τη Λισαβόνα.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μας υποδέχτηκαν θερμά στο αεροδρόμιο Catania και οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την ιδιαίτερη ζεστασιά της Σικελικής οικογένειας, αφού φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Ιταλών συμμαθητών τους.
Η κάθε μας  μέρα  ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Συνολικά , δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας  να αντιληφθούν την Ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος, το οποίο έχει ως θέμα του το περιβάλλον, την ανακύκλωση και τη μεσογειακή διατροφή και διαβίωση, τα παιδιά επισκέφτηκαν φάρμα αγροτουρισμού, όπου ζύμωσαν ψωμί, παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής τυριού ricotta από φρέσκο πρόβειο γάλα , έμαθαν πώς  φτιάχνονται και συντηρούνται οι σπιτικές  ελιές , έκαναν  ιππασία, και απόλαυσαν την όμορφη Σικελική φύση.
Επισκεφτήκαμε το Agrigento ( Ακράγαντας), και τον Κάμπο των Ναών με τους καλοδιατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς , το αρχαιολογικό Μουσείο του Agrigento με τον περίφημο μαρμάρινο έφηβο του Ακράγαντα και τον  τεράστιο Τελαμώνα. Την Οικία Πιραντέλο ,την ξακουστή παραλία της Σικελίας  Scala dei Turchi, τις Συρακούσες με το Ελληνικό θέατρο του 5ου αι.πΧ. , τα περίφημα Λατομεία των Συρακουσών, αλλά και το μικρό τους νησάκι Ortigia που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης .Εκεί, σε ένα διαδραστικό μουσείο παραδοσιακής τέχνης,οι καλλιτέχνες του Σικελιάνικου Θεάτρου Μαριονέτας «Opera dei Pupi» μας έμαθαν πώς να κατασκευάζουμε μαριονέτες κι έδωσαν παράσταση για τα σχολεία Erasmus.
Στην εντυπωσιακή αποχαιρετιστήρια γιορτή του 1o Circolo E. De Amicis , με άφθονο κέφι  παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τα 4 Ευρωπαϊκά σχολεία, και ο Σύλλογος Γονέων μας κατέπληξε με τα φαγητά της  μοναδικής σισιλιάνικης  κουζίνας!
Αποχαιρετώντας τη Σικελία και τους φίλους μας στο σχολείο του San Cataldo, επιστρέφουμε γεμάτοι εντυπώσεις, εμπειρίες και όμορφες εικόνες.Είναι ένας  μοναδικός τόπος με αμέτρητα μνημεία, όπου , αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι μιλάνε Ιταλικά, σχεδόν ξεχνάς ότι δεν είσαι στην Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου