Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Γιώργος Ιωσηφίδης: ποιοι τελικά στηρίζουν τους απολυμένους των μεταλλείων...;;


    Από τις 22 Φλεβάρη με την ανακοίνωση της αγοραπωλησίας του μεταλλείου, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ. ΔΕΛΦΩΝ κυκλοφορήσαμε ανακοίνωση καταγγελία για το τι έγινε και ποια συνέχεια θα υπήρχε στο μεταλλείο. 

   Αναφέραμε χαρακτηριστικά (ανάμεσα στ 'άλλα) «Τι πούλησε αλήθεια η οικογένεια των Κυριακοπουλαίων στους Γάλλους; Το βωξίτη; Γιατί δικός της ήταν; Τις εγκαταστάσεις; Γιατί με δικά της χρήματα τις έκανε ή με τον παραγόμενο από τους εργάτες πλούτο του εθνικού μας πλούτου; Το έμπειρο προσωπικό της; Γιατί σκλάβοι είναι; Αμείλικτα ερωτήματα που δεν χρίζουν απαντήσεων αλλά θέσεων που πρέπει να πάρουν τόσο οι «ανεξάρτητες» δήθεν παρατάξεις των τοπικών εκλογών του Δημ. Συμβουλίου, όσο και τα κόμματα που στήριξαν αυτές. Όλα τα άλλα περί περιβάλλοντος και περί όρων και ελέγχων (που δε διαφωνεί και κανένας, όπως φάνηκε και στα τοπικά συμβούλια) είναι στάχτη στα μάτια για το εύκολο πέρασμα μιας και μόνης ίδιας πολιτικής...... 

    Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και τα νέα μνημόνια (δανειακές συμβάσεις) επιβάλλουν ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ένα είναι σίγουρο.. η νέα εταιρεία, ΚΕRΝΕΟS, θα τύχει όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της. Όλο αυτό δεν προϋποθέτει καλές εξελίξεις. Συσπείρωση χρειάζεται και αγώνα για διεκδίκηση του δικού μας πλούτου, ώστε να τον πάρουμε στα χέρια μας και με λαϊκή εξουσία, μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από το σφαγείο της ΕΕ, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει, χωρίς τα παραμύθια των διάφορων σωτήρων!» 

     Στη συνέχεια, στο Δημ.Συμβούλιο της 27/4 καταθέτουμε το ποιο κάτω κείμενο ως ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν γίνεται αποδεκτό ως έχει επειδή .λέει. έχει χοντρές εκφράσεις όπως τρομοκρατία κλπ. « Οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων δίνανε γη και ύδωρ, προνόμια και επιδοτήσεις, για κάποιες θέσεις εργασίας, σε εργάτες που παρήγαγαν αυτόν ακριβώς τον πλούτο, για να γίνει ο όμιλος της οικογένειας των Ηλιοπουλαίων ένας παγκόσμιος κολοσσός. και βέβαια για να έχουν την εύνοια των «αφεντικών» της περιοχής....

    Η πώληση του δικού μας βωξίτη, έγινε με τη σημερινή διακυβέρνηση. Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει (και που προκλητικά διατηρείτε) δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να τα αλλάξει όλα. Εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις, μισθούς. ΟΛΑ. Όσο δεν παίρνονται φιλεργατικά μέτρα και όσο διατηρούνται προνόμια για τους μεγαλοεργοδότες τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ασυδοσίας και «κανιβαλισμού» και στην περιοχή μας. 
    Σε αυτή τη δικαιολογημένη φοβία, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την οικονομική ζωή της περιοχής, το Δημ. Συμβούλιο πρέπει να κάνει γνωστό στον καθέναν ότι δεν θα ανεχτεί καμία μείωση θέσης εργασίας, καμία μείωση μισθών, καμία αλλαγή σύμβασης. 
   Να πάψει ΤΩΡΑ κάθε δραστηριότητα που τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, πολλαπλασιάζει την ένταση της εργασίας και αυξάνει την παραγωγικότητα με όποιες συνέπειες για εργατικά ατυχήματα. Είτε αυτή πηγάζει από ενέργειες του εργοδότη, είτε από το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει (μείωση μισθών), είτε αυτό που επίκειται (μείωση θέσεων εργασίας) 

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ 

    Το δημοτικό συμβούλιο θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στο Εργατικό Κέντρο (που μας ζήτησε την αρωγή) και θα σταθεί δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και των Σωματείων του μαζί με το σύνολο του λαού της περιοχής καταγγέλλοντας τη συνεχή και με πολλούς τρόπους τρομοκράτηση των εργαζομένων.»........................ 

     Η πρότασή μας, όπως προείπαμε δεν έγινε αποδεκτή ως είχε, από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ, υιοθετώντας τελικά αυτό ένα «άνευρο, ανούσιο» ψήφισμα, μακριά από το όλο κλίμα που υπάρχει στους εργαζόμενους του μεταλλείου. 
    Η συνέχεια είναι γνωστή. Απολύσεις με συνέχεια και χωρίς τέλος. Αβεβαιότητα και απόλυτη τρομοκρατία από τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα υπόλοιπα στελέχη του, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που αναγκάζονται μηχανικοί, εργοδηγοί αλλά και υπόλοιποι εργαζόμενοι να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Σε πρόσφατη συνάντηση της Διοίκησης με τους εργαζομένους ξαναειπώθηκε ότι «οι απολύσεις θα συνεχιστούν.

     Το μαγαζί αυτό δεν συνδιοικείται, προφανώς εννοώντας ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις. Κι όλη οι κοινωνία να ξεσηκωθεί θα το αντιμετωπίσουμε και θα βρούμε τους τρόπους. Τότε θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε, ποιο πριν όχι. Η επιχείρηση λειτουργώντας ως αερόστατο και επειδή χάνει ύψος τα βαρίδια πρέπει να πεταχτούν!!!Πάμε στην επόμενη μέρα με ότι κόστος χρειαστεί. Κι όλο το μήνα να χάσω θα τον αναπληρώσω αμέσως!!!» ..Και μόνο για τα παραπάνω προκλητικά και απαράδεκτα πρέπει η συγκεκριμένη επιχείρηση να τιμωρηθεί. Να μην αποδεχθεί το Δημ. Συμβούλιο τη λογική και την πολιτική της.

     Τι απομένει;;;; Να πάρουμε απόφαση τώρα. Δεν δίνουμε (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) γη και ύδωρ στην ΚΕΡΝΕΟΣ! 
    Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία των Σωματείων με κλείσιμο των υπηρεσιών και καλούμε το ίδιο να πράξει και η αντιπεριφέρεια όπως και κάθε δημόσια υπηρεσία. Κάλεσμα προς τον εμπορικό κόσμο της Άμφισσας και της Ιτέας να αναλογιστούν τα τιμήματα που και οι ίδιοι θα πληρώσουν εξ αιτίας αυτής της πολιτικής και να κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα μαγαζιά τους. 

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΕΡΝΕΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ή ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ όπως ήδη έκανε και σκοπεύει σε ακόμα μεγαλύτερες με τις αλλαγές που προωθεί στη μισθοδοσία. 
    Το Δημ. Συμβούλιο θα συνταυτίσει τις ενέργειές του και θα αγωνιστεί στο πλευρό των Σωματείων και των εργαζομένων. Όλα τα ποιο πάνω (και όχι μόνο) τα φέραμε ΑΚΡΙΒΩΣ ΩΠΟΣ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ στο Δημ. Συμβούλιο της Παρασκευής 5 Ιούνη ενώ προσθέσαμε και προφορικά ότι την ίδια στιγμή της συνεδρίασης απολύθηκαν άλλοι δύο εργαζόμενοι και ότι σε όλους τους εργαζόμενους έγινε περικοπή από τη μισθοδοσία τους κατά 10-12%. Στην πρότασή μας να συζητηθεί το θέμα και να γίνει ψηφοφορία για τις ποιο πάνω προτάσεις μας, αντιπροτάθηκε από τον δήμαρχο να συζητηθεί μετά από 10ήμερο, για να παραβρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΡΝΕΟΣ, προφανώς για να κατατεθούν τα διαπιστευτήρια των πιστών σε αυτή την πολιτική; Αν και η ψηφοφορία ήταν θετική στην πρότασή μας ο ίδιος ο δήμαρχος και η πρόεδρος του δ. συμβουλίου έφεραν την πρόταση μας και δεύτερη φορά σε ψηφοφορία και με αυτόν τον τρόπο εκβίασαν τους συμβούλους τους για αρνητική ψήφο.
   Έτσι το συμβούλιο πήρε θέση.
  Δεν το ενδιαφέρουν οι απολύσεις!
  Οι μειώσεις μισθών! 
  Οι κίνδυνοι στις γαλαρίες!
  Είναι το ίδιο συμβούλιο που για μια σειρά κύρια ζητήματα δεν παίρνει θέση γιατί λένε δεν είναι τοπικό - αυτοδιοικητικά αλλά πολιτικά!! 
 Και αυτοί λένε ΔΕΝ κάνουν πολιτική! 
 Προς τιμή τους δύο μόνο σύμβουλοι του συνδυασμού του δημάρχου, ψήφισαν την πρότασή μας. Έτσι μετά από μέρες που οι απολύσεις θα συνεχίζονται, όπως και οι μειώσεις μισθών αλλά και οι παρανομίες της ΚΕΡΝΕΟΣ, θα καλεστούν οι σύμβουλοι, μπροστά στο νέο αφεντικό, να υποβάλλουν τα σέβη τους! 

    Έτσι, μόλις τη Δευτέρα 8/6, 50 ώρες μετά την άρνηση του Δήμαρχου, σε ακόμη άλλους 8 εργαζόμενους δόθηκε απολυτήριο, απαγορεύοντάς τους μάλιστα να πάρουν τα προσωπικά τους είδη από τις στοές που εργαζότανε. 

   Οι ποιο πάνω ήταν χειριστές μηχανικών ξεσκαρωτών, δηλ. μηχανημάτων που έχουν τον καθοριστικότερο λόγο στην ασφάλεια της εργασίας!!
  Οι όρκοι λοιπόν στην «υγιή επιχειρηματικότητα» τόσο όλων των παρατάξεων του Δημ. Συμβουλίου και του δήμαρχου προσωπικά καθώς και του Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη που πρόσφατα τους πιστοποίησαν στην Άμφισσα, σε σύσκεψη για το νέο ΕΣΠΑ πιάνουν τόπο. 

   Όλοι τους κάνουν γαργάρα το καθεστώς στα μεταλλεία, καθώς και της κυβέρνησης και του βουλευτή της, που δίνουν το πράσινο φως στην κάθε ΚΕΡΝΕΟΣ να λειτουργεί ασύδοτα. 

    Για εμάς, τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στα απολυτήρια, στις περικοπές, στην επικίνδυνη εργασία και σε ότι συμβεί από δω και στο εξής, στη σφραγίδα της ΚΕΡΝΕΟΣ να προσθέτετε και τις σφραγίδες όλων των ποιο πάνω!

    ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ! 
  ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου