Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Μητροπολίτης Φωκίδος: είμαι πολύ καλά και ασκώ καθημερινά τα επισκοπικά μου καθήκοντα...

 Ο Φωκίδος Αθηναγόρας:
 «Οι εκζητούντες τον Κύριο ουκ ελαττωθήσονται παντός 
αγαθού»

 Απάντηση σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα να διοικεί τη Μητρόπολή του στέλνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Αθηναγόρας μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων 

Romfea.gr.
   Ο Σεβασμιώτατος δηλώνει πως η περίπτωση του Μητροπολίτη Κίτρους είναι μοναδική στην Εκκλησία και δεν γνωρίζει όμοιά της, στην οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί η διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας και κηρυχθεί σε χηρεία μία Μητρόπολη.
  Ο κ. Αθηναγόρας μιλά για τους νέους της χώρας που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση, αναφέρεται αναλυτικά στο έργο που αναπτύσσει η Μητρόπολη Φωκίδος υπό την καθοδήγησή του και αποτιμά την εξαετή πορεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη
Σεβασμιώτατε τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος σχετικά με το κατά πόσο έχετε πλέον τη δυνατότητα να ασκείτε τα καθήκοντά σας. Τι απαντάτε;
Ευχαριστώ, αγαπητέ κ. Πολυγένη, που ήρθατε στη Μητρόπολη μου για να συζητήσουμε και να μου πάρετε ο ίδιος προσωπικά συνέντευξη, άλλα όπως βλέπετε είμαι πολύ καλά με τη χάρη του Θεού και ασκώ καθημερινά τα επισκοπικά μου καθήκοντα, τόσο τα Λειτουργικά όσο και τα διοικητικά. Τα δύο τελευταία χρόνια έχω χειροτονήσει 3 – 4 κληρικούς, παρότι η πολιτεία δεν μας επιτρέπει περισσότερους και ήδη την επόμενη εβδομάδα χειροτονώ έναν ακόμη έγγαμο κληρικό.
Όλοι στην θεόσωστη επαρχία μου γνωρίζουν ότι ιερουργώ συνεχώς, κηρύττω. Eπίσης διοργάνωσα προσφάτως το ετήσιο ιερατικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Επισκέπτομαι και ιερουργώ στις Μονές της Μητροπόλεώς μας, την Ι.Μ. Παναγίας Βαρνακόβης, Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού, Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας, Ι.Μ. Παναγίας της Κουτσουριώτισσας καθώς και την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γαλαξιδίου, καθώς και στα δύο Μοναστήρια του αγαπητού μου π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη, τα μεν παλαιά ανακαίνισα σχεδόν εκ βάθρων και επάνδρωσα, τα δε του π. Νεκταρίου εκτίσθησαν με την ευλογία μου.
Τελώ συνήθως προσωπικά στις μοναχικές κουρές και κάνω ποιμαντικές επισκέψεις στις φυλακές Μαλανδίνου και Αμφίσσης καθώς και σε όλα τα ιδρύματα που βρίσκονται στην επαρχία μου (Γηροκομεία, Νοσοκομεία κλπ).
Πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος κήρυξε τη Μητρόπολη Κίτρους σε χηρεία σε εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη. Τέτοιες διατάξεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και για την περίπτωση άλλων γηραιών αρχιερέων. Ποια είναι η γνώμη σας;
Θεωρώ ότι η περίπτωση του Αγίου αδελφού είχε μια ιδιαιτερότητα καθότι επί σειρά ετών η Ιερά Σύνοδος σεβάστηκε την σοβαρή ασθένεια του και ανέμενε την βελτίωση της υγείας του.
Βλέποντας όμως ότι η υγεία του Αγίου Κίτρους έβαινε επιδεινούμενη και ουχί βελτιούμενη, προέβη εις την εφαρμογή της σχετικής διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου.
Δεν γνωρίζω την ύπαρξη άλλης τέτοιας περιπτώσεως ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.
Πως η Μητρόπολη Φωκίδος συμβάλλει στη στήριξη των πιο αδυνάμων συμπολιτών μας την σημερινή περίοδο της βαθύτατης κρίσης;
Έχουμε με τη βοήθεια των κληρικών και των λαϊκών συνεργατών της Μητροπόλεώς μας συνεχή και πλουσιοπάροχη με την χάρη του Θεού μέριμνα, για τους εν περιστάσει και ανάγκη ευρισκομένους αδελφούς μας.
Συγκεκριμένα εν Κυρίω καυχόμενος θα σας αναφέρω ότι έχουμε δώσει έως σήμερον 22 τόνους τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες καθώς και χιλιάδες ευρώ εις τους ανέργους και έχοντας ανάγκη αδελφούς μας, φυλακισμένους, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ.
Ο Κύριος μας είπε στο Ευαγγέλιο τους πτωχούς πάντοτε θα έχετε μεθ΄ υμών. Και πράγματι η φιλανθρωπική μέριμνα της Μητροπόλεώς μας παρότι είμεθα μια πτωχή Μητρόπολη, υπήρξε και υπάρχει αβραμιαία και διαρκής ώστε να αξιωθώμεν της Ευαγγελικής διαβεβαιώσεως «Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται».
Ποιο μήνυμα θα στέλνατε σήμερα ως ιεράρχης της πρεσβυτέρας ιεραρχίας στους νέους της χώρας μας που δοκιμάζονται;
Στέλνω το μήνυμα του Ευαγγελίου, το μήνυμα του Κυρίου και Βασιλέως των Βασιλευόντων ότι «Οι εκζητούντες τον Κύριο ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» και ότι «Ζητείται πρώτον τη Βασιλεία των ουρανών και ταύτα πάντα προστεθήσονται υμίν».
Δεν θέλω αγαπητέ κ. Πολυγένη να δώσω την εντύπωση ότι η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για τα επίγεια αλλά φτάσαμε εδώ, όπως πολύ συχνά και ορθά αναφέρει ο Μακαριώτατος, ότι της οικονομικής κρίσεως, προηγήθηκε η ηθική και πνευματική κρίση, δηλαδή η απομάκρυνση μας από την πηγή της ζωής και παντός αγαθού που είναι ο Χριστός.
Όταν χάνεις τον Χριστό, χάνεις μετά τα πλούτη σου.
Το Ευαγγέλιο δεν λέει ψέματα κ. Πολυγένη και γι΄αυτό περισσότερο από ποτέ, εμείς οι κληρικοί παντός βαθμού, έχουμε χρέος εκτός από την υλική βοήθεια που όπως ανωτέρω σας ανέφερα προσφέρουμε στους νέους μας, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, λόγο Κυρίου, λόγο παρακλήσεως και παραμυθίας.
Διότι ως γνωστόν «ουκ επ άρτον ζήσεται μόνον ο άνθρωπος».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας σχεδόν έξι χρόνια. Ποια κατά τη γνώμη σας η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του;
Ως κληρικός έχω γνωρίσει αρκετούς Αρχιεπισκόπους. Θεωρώ ότι ο Θεός στη θέση αυτή ανέβασε την κατάλληλη στιγμή τον κατάλληλο Αρχιεπίσκοπο.
Ο Μακαριώτατος είναι ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και τάλαντα από τον Θεό. Εκ νεότητός του τα διέθεσε στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του Θεού.
Η έως σήμερα προσφορά του έχει τη σφραγίδα του Εκκλησιαστικού και Πατερικού φρονήματος, γεγονός που αναγνωρίζεται τόσο από τους κληρικούς παντός βαθμού όσο και από τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας.
Ο τρόπος και το ήθος του εγγυώνται την ασφαλή διακυβέρνηση του νοητού πλοίου της Εκκλησίας.

pentapostagma

12 σχόλια:

  1. Καλός είναι μωρέ. Λίγο το χάνει ώρες ώρες αλλά επανέρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Σεβασμιοτατε. Ειναι καλο να αποχωρισετε και να αναλαβει καποιος νεος που πραγματικα να προσφαιρει εργο και οχι κοροιδιες, και ας μην προσπαθει η ομαδα που σας περιβαλει να σας κρατησει με το ζορι στην θεση σας.Θα πρεπει να ντρεπετε αυτος ο ανθρωπος που εγραψε το κειμενο της συνεντευξης.Εαν πραγματικα υπηρχε ενδιαφερον απο εσας για τη Φωκιδα,πολλοι συμπολιτες μας και ιδρυματα δεν θα βρισκονταν σε αυτη την αθλια κατασταση.Επειδη εσεις νοητικα δεν ειστε εδω και πιθανον δεν θα διαβασετε αυτα παρακαλω να σας τα διαβασει η ομαδα που σας περιβαλει αν εχει λιγο αξιοπρεπεια,επισεις ευχομαι ο ιερεας που θα χειροτονησετε να μην ειναι αλβανος ρουμανος,πακιστανος ουτοσωστε να ψελνει καλα και να μην χαλασει τα δεντρα απο της εκκλησιες και τα ξωκλλησια.ΟΘεος να μας φυλαξει απο εσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Θεός να μας φυλάει κι από εσάς με κάτι τέτοιες απόψεις. Ο Θεός όλους τους ανθρώπους τους θέλει. Έλληνες Αλβανούς, Πακιστανούς. Αν εσείς θέλετε μόνο Έλληνες για ιερείς τότε κάτι δεν σας έχουν πει καλά. Όπως και ορθογραφία δεν σας την έμαθαν καλά. Εκτός κι αν το "προσφαιρει" βγαίνει από το πρόθεμα προ και της σφαίρας και σημαίνει κάτι άλλο. Νωρίτερα της σφαίρας, ξέρω ΄γω... Θεέ μου δώσε λίγη φώτιση μπας και δούμε άσπρη μέρα...............

      Διαγραφή
    2. Η ορθογραφια σε πειραξε. Το χαλι της πατριδας μας δεν το βλεπεις? Οταν μας ληστευουν μας δολοφονουν 'η βιαζουν τα παιδια μας εσεις θα τους βαλετε να μας ψελνουν κιολας? Αφου ο Θεος τους θελει ας το ρυθμισει αυτος και οχι εσυ.Με ανθρωπους σαν και σενα οχι ασπρη μερα δεν θα δουμε αλλα θα φυγουμε και απο την πατριδα μας.Τοσα χρονια που οι Ιερεις ηταν Ελληνες τι επαθες?Μαλλον το μυαλοσου δεν παει καλα.Ευχομαι να μην εισαι εκπαιδευτικος 'η 'Ιερεας. Και βεβαια να σου δωσει φωτιση ο Θεος και να δεις τι γινεται διπλασου.

      Διαγραφή
    3. Τα επιχειρήματά σου ήταν τόσο αδιάσειστα που με έπεισαν. Εντάξει θα βγω με ένα τσεκούρι, μπαλτά, ό,τι βρω τέλος πάντων να τους καθαρίσω όλους τους άλλους.
      Αν μου λες ότι πρέπει ο Θεός να μου δώσει φώτιση για να ξεχωρίσω τους ξένους από τους Έλληνες τότε σου έχω νέα. Ο Θεός δεν είναι εθνικιστής. Και μην αρχίσεις τις χαζομάρες περί αριστερών και κομμουνιστών. Ούτε τέτοιος είναι.
      Απλά σκέψου ότι μπορεί να είσαι λάθος. Μόνο αυτό. Όταν σε ληστεύει το ελληνικό κράτος και όταν ο κάθε χοντρός λεφτάς Έλληνας πληρώνει τις ξένες για να τις πηδάει, τότε είναι καλά που είναι Έλληνες οι παπάδες; Παντού υπάρχουν απατεώνες και εγκληματίες, όπως και καλοί άνθρωποι.

      Διαγραφή
    4. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΥΚΑΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ. ΙΣΩΣ Ο 1:25 ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΡΙΔΑΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΔΕΝ ΜΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΡΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΜΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗς ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ

      Διαγραφή
    5. Τα δέντρα τι φταίγανε?

      Διαγραφή
    6. Δεν εχω βρε αδιασειστα επιχειρηματα,ουτε σου ζητω να βγεις με τσεκουρια εξω. Μαζεψες πολλη φορα. Δεν ξερεις τι να πεις και καλο ειναι να μην ξαναμιλησεις.Τον κακο σου τον καιρο που θα με πεις και εθνικιστη.Μενω καταπληκτος που ο Θεος σε διαβεβαιωσε οτι δεν ειναι κουμουνιστης.Αμεσως θα σε ακουσουμε και θα κανουμε ολους τους παπαδες αλλοδαπους, ετσι θα σταματησουν οι φασιστες ,εθνικιστες,καταραμενοι χοντροι Ελληνες να πηδουν τις δυστυχες αλλοδαπες.Ανθρωποι σαν και εσενα εφεραν την Ελλαδα στο σημερινο χαλι.Δεν μου απαντησες αν εισαι εκπαιδευτικος 'η ιερεας.Ετσι σου εμαθαν καθε κουβεντα που ακους να τη βαφτιζεις εθνικισμο συντροφε.Αν εσυ θελεις να διαλυσεις αυτο το κρατος εγω δεν θελω.Αν δεν σου αρεσει να ζεις στην Ελλαδα τοτε πηγαινε να ζησεις στο πακισταν.Ντροπη σου ανθελληνα. Αν εισαι Ελληνας.

      Διαγραφή
  4. ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή