Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ν. Δρόλαπας: Ενώ οι πνεύμονες της Άμφισσας είναι γεμάτοι από αέρα πολιτισμού, περιέργως η πόλη δεν μπορεί να….αναπνεύσει…!!

 ΣΥΝΕΔΡΙΟ   ΓΙΑ   ΤΟ   ΚΑΣΤΡΟ
 
Πριν   το…..αναδείξουμε ,
ας   το   Σώσουμε….

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΤΟΥ  ΝΙΚΟΥ  ΔΡΟΛΑΠΑ

            Πλούσια η θεματολογία  του  προγράμματος  του συνεδρίου.     
          Υψηλές   και   οι   συμμετοχές   σε   αυτό. 
          Θεωρείται, περισσότερο από βέβαιο, ότι από τις επιστημονικές  εισηγήσεις και παρουσιάσεις, θα υπάρξει ενδελεχής  και πολύπλευρη ανάλυση όλων των 
στοιχείωντου θρυλικού Κάστρου των Σαλώνων,  του  εξέχοντος  αυτού   μνημείου  της   αρχαιότητας  και  των  μέσων χρόνων που  αποτελεί τον  σημαντικότερο  
ίσως  μάρτυρα  της  ιστορικής   διαδρομής   της   πόλης  της   Άμφισσας.
           Πιστεύουμε,   ότι  το ενδιαφέρον όλων  θα  είναι   αμείωτο τόσο για  τη τελική  διατύπωση    των  συμπερασμάτων του συνεδρίου,  όσο   και   κυρίως  από τη δυνατότητα άμεσης  υλοποίησης των προτάσεων,   γιατί  όπως  είναι   φανερό,   υπάρχουν  πολύ  μεγάλες   προσδοκίες  από  τους  κατοίκους  για  τη προστασία  των αρχαιοτήτων,  της Πολιτιστικής κληρονομιάς   και   του  φυσικού κάλλους   της   περιοχής  μας.

           Υπάρχουν σοβαροί  λόγοι  να  ελπίζουμε.
           Υπάρχουν  όμως   και   σοβαροί  λόγοι   για   να  ανησυχούμε.
           Ασφαλώς   όλα   μαζί  δεν  γίνονται.   Ας  γίνει  όμως  μία  αρχή  από  τα  
απολύτως  αναγκαία   και   τα πιο  προσιτά.
           Προέχει   όμως  η  διάσωση  του  Κάστρου.  Να  το  σ ώ σ ο υ μ ε .

           Η φωτιά είναι η μεγαλύτερη απειλή, θέμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται  στις  παρουσιάσεις  του συνεδρίου  και  μετά  το κάψιμο  του  αρχαιότερου  Ελαιώνα  του  κόσμου , του Δελφικού τοπίου  είναι εύλογη   κάθε  ανησυχία. 
                              
           Προτείνεται  η  άμεση  σύνταξη  Μελέτης  Πυρασφάλειας   και   η  υλοποίησή  της  με  υδροδοτικό δίκτυο  μεγάλης   παροχής  νερού, πυροσβεστικούς  κρουνούς  και  φωλεές  ανά  μικρά διαστήματα,  με πυροσβεστήρες   μεγάλης   χωρητικότητας   και   εργαλεία.
            Βέβαια  είναι  επείγουσα  και   η   συντήρηση   των  δομικών στοιχείων   του   Κάστρου,  των  οποίων  οι φθορές  αυξάνονται   ραγδαία  στο   πέρασμα  του   χρόνου.
           Προϋπόθεση  όμως  για  να  γίνουν  αυτά  είναι  ή  ύπαρξη  ισχυρής    
π ο λ ι τ ι κ ή ς   β ο ύ λ η σ η ς….!!  
Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.   Υπάρχει;    ή   όλα  αυτά  γίνονται  για  το …"φαίνεσθαι";   τώρα  που ανοίγει  η  αυλαία   των  Δημοτικών  εκλογών  και  
 έρχονται  στο  προσκήνιο   όσα   επί   δεκαετίες   έχουν ξεχασθεί;

           Έχουν  δει   πολλά  τα  μάτια  μας .  
           Και  τώρα,  που οι  διοργανωτές του συνεδρίου ζητάνε από συνδημότες  και  φίλους  την  ενεργή παρουσία  τους  στη νέα…...μακροχρόνια  (!)  προσπάθεια   για  το  Κάστρο  έρχονται  στο  νου  οι αγιογραφίες  του  Παπαλουκά,  της  Μητρόπολης   της 
  Άμφισσας,   που    μέχρι    σήμερα  αν  και  πέρασαν δέκα  πέντε  χρόνια  δεν  έχει   γίνει   σχεδόν   τίποτα   για  τη   σωτηρία   τους …..!!
           Που  πήγαν   αλήθεια  τόσες   υποσχέσεις ,   οι  μελέτες ,  το συνέδριο   από  τον  Μάϊο  του  2000 ,   οι συντηρητές , οι  Καθηγητές , οι  καλλιτέχνες , οι  αρμόδιες  υπηρεσίες ,  η  προ  δεκαμήνου  συνάντηση κατά την   οποία  διαπιστώθηκε η αποτελεσματική συνεργασία  όλων  των  εμπλεκομένων  και  σήμερα  οι
 τοιχογραφίες   κινδυνεύουν  από  τις  φθορές   της  στέγης ,  των  τοίχων , των σοβάδων  και   ένας    θεός  ξέρει τι   θα  απογίνει   αυτός   ο  εικαστικός  
 θησαυρός   της  πόλης   μας;
           Αυτές  τις  ημέρες ,  σύμφωνα  με  το  πρόγραμμα ,  οι   κ.κ.  σύνεδροι  θα επισκεφθούν  διάφορα μνημεία   της  πόλης.    Θα  ήταν  πολύ χρήσιμο,   να  επισκεφθούν    και  τη   "Πλατεία  Παιδικής  Χαράς",   αφού     υπάρχουν   και   νέα   ευρήματα.
      Εικάζεταιότι  πρόκειται  για  το  αρχαίο  παιδικό  νεκροταφείο  της  Άμφισσας  το  οποίο  σκεπάστηκε παρά  το   γεγονός  ότι  είχαν   έλθει  στο  φως   πλούσια  
ευρήματα.  Περισυλλέγησαν  τότε  χρυσά  στεφάνια κοσμήματα,  πόρπες, πολύτιμοι λίθοι  και άλλα  κτερίσματα  ως  επίσης  και  νομίσματα  , αγγεία  , επιτύμβιες  στήλες   κλπ.
            Θα  ήταν πολύτιμη  η γνώμη  των  ειδικών , για  τη σκοπιμότητα ή  όχι  της  επέκτασης  της  ανασκαφής ,  για  να μη σκεπασθούν  και  πάλι   σπουδαία  ευρήματα που  ενδεχομένως  να  αλλάξουν 
 ακόμη  και  το ύφος  της   « ονομαστοτάτης »,  κατά  τον  Παυσανία πόλεως   της  Αμφίσσης ,  γιατί  ήδη  πολλά  μνημεία της……εσκεπάσθησαν  ακόμη  και  πρόσφατα ,  όπως  το  αρχαίο νεκροταφείο της   Άμφισσας   κάτω  από  το νέο  κτίριο  της   Αστυνομίας.   
    Αντίθετα , σε άλλα  σημεία που  έχουν  αφαιρεθεί  τα  ευρήματα,   κλείνουν δρόμοι , ανατρέποντας  το  κυκλοφοριακό  της  πόλης  και  την  όποια   ποιότητα  ζωής 
 των κατοίκων,  όπως επάνω  από  τη  Νομαρχία , για  να  μην  ενοχλούνται   παράγοντες  του  Δήμου.  

              Κάτι  επί  τέλους  πρέπει  να γίνει , γιατί  ενώ  οι  πνεύμονες   αυτής  της  πόλης  είναι   γεμάτοι   από αέρα   πολιτισμού  περιέργως   η   πόλη   δεν   μπορεί    να….αναπνεύσει……!!

                                                                                   Νίκος  Δρόλαπας
                                                                                   Πολ.  Μηχανικός                                                               

14 σχόλια:

  1. Nίκο δυστυχώς ετσι ειναι όλα γινονται για το φαίνεσται εν όψει εκλογών και για τις διαποροσωπικες σχέσεις δημαρχου κλπ ..
    Πρώτα απόλα θα επρεπε να ειχαν ολοκληρωθει οι υποδομές και η ανάδειξη του κάστρου και μετά να γίνει μια ημερίδα προβολής του οπως συνήθως γινεται σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο και οχι αυτά τα καραγκιοζιλικια ταχα της συνεδριο 3 ημερων να φάνε να πιουν να περάσουν και ενα σαββατοκυριακο τζαμπα και στη υγεια των κοροιδων (ημων των πολιτων αυτου του Δήμου) που πληρωνουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΙΚΟ ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΦΟΡΤΣΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΛΙΚΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΔΛΔ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ? ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολο αυτο το πανηγυρακι της προβολης καποιων θα μας στοιχισει κατι παραπανω απο 100000 ευρω .Με τα χρηματα αυτα θα μπορουσε να γινει ενα καλο ρετουσαρισμα του καστρου για να αντεξει στο χρονο και να μπορεσουν να το δουν και τα εγγονια μας ισως .Τωρα θα γινει απο τις υπηρεσιες του δημου ενας καθαρισμος για τα ματια των επισκεπτων του τριημερου και μετα θα γινει παλι βοσκοτοπος των περιοικων .Ο δημαρχος και οι αλλοι πρωτοθεσιτες θα βγαλουν μερικες φωτογραφιες για το προσωπικο τους αλμπουμ και αυτο θα ειναι ολο .Και μην μας πει κανεις μηδενιστες γιατι αυτη ειναι η εμπειρια που εχουμε αποκομισει ολα αυτα τα χρονια απο τους τοπικους μας ηγετισκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΕ ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ . ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΡΕΖΙ

      Διαγραφή
    2. εδώ χρωστάει λεφτά σε μικροπρομηθευτές χρόνια και δεν τους εξοφλεί για να τους εξαναγκάζει να υποκλίνονται όπως στον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή...... !

      Διαγραφή
    3. εδώ χρωστάει λεφτά σε μικροπρομηθευτές χρόνια και δεν τους εξοφλεί για να τους εξαναγκάζει να υποκλίνονται όπως στον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή...... !

      Διαγραφή
  4. Πρέπει να φύγουν πριν είναι αργά......................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα ποιο άσχημα συναισθήματα από τον απλό κόσμο γι΄αυτό το ανθρωπάκι (και τα υπόλοιπα ανθρωπάκια που τον στηρίζουν) που κατόρθωσε όταν ακούει ο συμπολίτης μας για αιρετούς να συχαίνεται την ζωή του ολόκληρη.......

      Διαγραφή

  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΝΩΡΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.ΤΗΝ ΑΚΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ . ΕΤΣΙ ΝΙΚΟΛΑΚΗ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκο γιατί δεν γράφεις τα ονοματάκια τους να τους μαθαίνει ο κόσμος τους παραγοντίσκους που κρατάνε τους δρόμους κλειστούς για να μην τους ενοχλούν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια αυτοί θα βγούν πάλι στις εκλογές για ψήφους αλλά πρέπει να περνουν απο μια μούντζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ Νικο μετα πο πολλες αναρτησεις που δεν εβγαζαν νοημα, αυτη την θεωρω πως πετυχαινει στοχο. Ειδικα η αναφορα στον κινδυνο πυρκαγιας στο καστρο κ την απουσια αναφορας στο συνεδριο, η τον κινδυνο καταρευσεις ή λιθοκαταπτωσεων σε καταντι ιδιοκτησιες. αλλα τι περιμενεις απο περιοδευοντες θιασους; πως τα λεγανε παλιοτερα; μπουλουκια η μπουμπουκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε παιδιά, φτιάξανε μία νέα σχολή στο ΤΕΙ της Άμφισσας φέτος, Πολιτιστικών και τουρισιτκών μονάδων... Το καλέσανε στο συνέδριο; Δεν το καλέσανε! Ούτε άκουσα, ούτε είδα κανέναν από το ΤΕΙ... Φοβερή στήριξη του παρέχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΕ 22/11, 12,19 ΕΣΥ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΗΔΗ ΓΕΛΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ! ΑΚΟΥ "ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΏ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ! ΔΕ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή